Minden maradékot megmentő, fűszeres zöldségragu

Kókadozó karfiolok, konyuló cukkinik, rogyadozó káposztacikkek, punnyadó krumpliszemek, egyre sápadtabb, megutált zellerdarabkák, értelmezhetetlenül kis adag fagyasztott borsó maradványok – az alábbi, indiai ihletésű zöldségragu mindent elnyel, amire nem került sor, legyen az a karfiol zöldje, karalábé- vagy reteklevelek. A korma nevű curryféle jellegzetessége, hogy a mártás olajos magvak, leggyakrabban kesudió hozzáadásával, tejszínnel és joghurttal készül. A karantén változatban a jóval gazdaságosabb, és könnyebben beszerezhető napraforgómag sűríti a szószt. Ha lepénykenyeret is készítünk mellé, akkor 4 fő jóllakik az alábbi mennyiséggel.

Hozzávalók (4 kis adag)

Összesen kb. 1 kg bármilyen zöldség, vegyesen,
pl.: 50 dkg aprószemű burgonya, 1 karalábé, 1 kis cukkini, karfiol levele, torzsája, maradék káposzta darab, stb.)
2-3 evőkanál olívaolaj
4 dkg vaj
3 evőkanál olaj
1 nagy hagyma, finomra aprítva
4 gerezd fokhagyma, finomra aprítva
3 cm friss gyömbér, finomra aprítva
1 teáskanál őrölt kurkuma
2 evőkanál currypor (vagy bármilyen, indiai jellegű fűszerkeverék)
4 dl víz
5 dkg hántolt napraforgómag
só, bors
2 dl tejszín
15 dkg natúr joghurt

A sütőt előmelegítjük 220C fokra (alul/felül). A burgonyát meghámozzuk, a kisebb szemeket egyben hagyjuk, a nagyobbakat félbevágjuk. Összeforgatjuk az olívaolajjal, sózzuk, majd egy nagy, sütőpapírral lefedett tepsi egyik felére szórjuk. 15 percig sütjük. Közben meghámozzuk és felkockázzuk a karalábét, félhold darabokra szeleteljük a cukkinit, és nagyobb darabokra vágjuk a karfiol levelét, és bármilyen más megmaradt zöldséget. Ezeket is összeforgatjuk olívaolajjal. Amikor letelt a 15 perc, és a burgonya félig megsült, kivesszük a tepsit (kesztyűvel, mert forró!), és a másik felére szórjuk a többi zöldséget. Visszatesszük, és 20 percig sütjük. Ezalatt minden megpuhul, és megpirul (a levélfélék, pl. karfiol levele, vagy káposzta enyhén meg is éghet). Miközben sülnek a zöldségek, elkészítjük a fűszeres mártást: egy lábasban felolvasztjuk a vajat, hozzáadjuk az olajat. Beletesszük a finomra aprított hagymát, fokhagymát és gyömbért, üvegesre dinszteljük. Hozzáadjuk a fűszereket, pár másodpercig pirítjuk, majd felöntjük 4 dl vízzel. Beletesszük a napraforgómagot, sózzuk, és fedő alatt 15 percig főzzük. Ekkor botmixerrel kissé pépesítjük (a hagymától és a szotyitól besűrűsödik). Hozzáöntjük a tejszínt, pár percig erős lángon főzzük. Ekkor hozzáadjuk az összes megsütött zöldséget, valamint esetleg 10-15 dkg fagyasztott zöldborsót. Óvatosan átkeverjük, és levesszük a tűzről. A joghurtot simára keverjük, hozzáadunk néhány evőkanállal a forró szószból, simára keverjük, majd visszaöntjük a raguba, és elkeverjük. A joghurttal már semmiképpen nem főzzük tovább, mert akkor kicsapódna. Tálaláskor vékonyra szeletelt újhagymát és ha van, friss koriandert szórunk, adhatunk hozzá extra joghurtot. Ha csak felnőtteknek készül, akkor eleve főzhetjük csípősre, ha gyerekek is esznek belőle, akkor chili nélkül főzzük, tálaláskor viszont adunk hozzá chiliszószt, vagy chilit.

Négy lepénykenyérhez összekeverünk 25 dkg lisztet, 1kk sóval, 1 kk cukorral, 1kk sütőporral, 6dkg joghurttal, 2 ek olajjal és kb. 1,6 dl langyos tejjel. 15 percig pihentetjük, majd négy ovális formát nyújtunk, és a sütőben grillfokozaton 6 perc alatt, vagy a serpenyőben megsütjük, majd, frissen, olvasztott vajjal megkenjük.

(Visited 8 860 times, 4 visits today)
Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük