Karantén Kantin/II. – Egy nudli, egy gnocchi

Újra megtanulunk most praktikusan és pazarlásmentesen főzni. Szinte mindannyian napi szinten és nagyobb mennyiségű ételt állítunk elő, lehetőleg minél kevesebb spontán bevásárlással, támaszkodva a kamránkra és a tervezőképességünkre. Előtérbe kerülnek így azok az ételek is, amelyekből szándékosan tudunk tekintélyes tételt készíteni, amiből majd egyrészt több napra is lehet alapozni, másrészt idősebb szeretteinket is tudjuk belőle ellátni, és/vagy kényeztetni. A hatalmas adag húslevesből hétfőn gyors pho leves lesz, kedden csurgatott tojással stracciatella leves. A füstölt hús levéből bableves, vagy borscs, a húsból másnap főzelék feltét, a maradékából sonkás tészta, vagy saláta. A lencseraguból tésztaszósz, aztán fűszerekkel kiegészítve indiai lencseleves. A főtt rizs nagy kincs! Az ázsiai, zöldséges, szójaszószos pirított rizs kimondottan másnapos rizsből jó, ha pedig még abból is véletlenül maradna (nem fog), akkor az gombóccá formázva, panírozva, kisütve, arancini-ként kel harmadik életre. Amolyan gasztromatrjoska tehát az egész hetünk. A nudli hétvégi projekt, mivel finoman szólva nem kifejezetten villámrecept, cserébe egyrészt minden generáció rajong érte, másrészt a nudlizásba nagyszerűen be lehet vonni a gyerekeket is. A jó hír pedig, hogy a sós gnocchi pontosan ugyanígy készül, egy tésztából tehát máris két ételt készíthetünk. A tésztával kizárólag frissen tudunk dolgozni, és besodorva sem bírja a strapát, a megformázott nudlikat és gnocchikat viszont remekül lehet fagyasztani. Kis háztartásban az alábbi mennyiséget készítsék, ezt lehet kétfelé venni, nagyobb háztartásban pedig duplázzák a tészta mennyiségét.

Nudli & gnocchi - alaprecept
Hozzávalók (6 adag)

50 dkg burgonya
(szétfővő, sárgahéjú fajta, pl.Ella)
1 egész tojás
1 evőkanál libazsír
15-20 dkg liszt + szóráshoz
2 evőkanál búzadara
1 kávéskanál só

Édes nudlihoz: pirított morzsa, darált mák, dió, lekvár, gyümölcsszósz, almapüré, stb.

Sós gnocchihoz: paradicsomszósz, pesztó bármilyen maradék zöldből (medvehagyma, petrezselyem, spenót stb.), sajtmártás, maradék ragu, barnított vaj és zsálya, stb.

A burgonyát egészben, héjában, kb. 25 perc alatt puhára főzzük. A megfőtt krumplit még melegen meghámozzuk, néhány percig hagyjuk állni, kigőzölni, hogy veszítsen a nedvességtartalmából, majd krumplinyomón áttörjük. Még melegen hozzáadjuk a tojást, a libazsírt, az átszitált lisztet, a búzadarát és a sót. A liszt mennyisége a krumplitól függ, olyan tészta a cél, ami lágy, de nem ragad, és tudjuk formázni. Gyorsan összedolgozzuk, bucivá formázzuk. A bucit négy részre osztjuk, majd mindegyiket további négyre. Lisztezett gyúródeszkán dolgozunk: egy-egy darab tésztát kézzel kb. 15 cm hosszú, 1 cm átmérőjű hengerré sodorjuk, majd 3 cm-es darabokat szeletelünk belőle. A nudlihoz a darabokbók a két tenyerünk között nudlikat sodrunk. A gnocchihoz a kis „párnákat” villával megnyomjuk. A kész nudlikat/gnocchikat lisztezett tálcán tároljuk, amíg az összes elkészül. Az egyik felét forró, lobogó sós vízben két részletben kb. 7-8 perc alatt kifőzzük, amíg teljesen feljön a víz tetejére. A másik felét lefagyasztjuk: tálcára tesszük és először így egyesével fagyasztjuk le, csak utána tesszük zacskóba, hogy ne ragadjanak össze egy tömbbé. Miközben fő a gnocchi, vagy nudli, elkészítjük a hozzá passzoló szószt, vagy kiegészítőket.

(Visited 5 882 times, 1 visits today)
Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük