Birsalmás-diós máglyarakás

A takarékos kamradesszertek királynője a máglyarakás, hiszen a hozzávalók többsége általában minden háztartásban megtalálható. Alább ugyan egy őszi, szezonális változatot ajánlok, amely a hagyományosan használt alma helyett birsalmát tartalmaz, de még így is praktikus utolsó perces édesség, amely számos vészhelyzetben bevethető. Nagy feltalálások története nem kapcsolódik hozzá, a legendák helyett sokkal inkább valószínű a legkézenfekvőbb, ámde kevésbé vonzó megoldás: egy leleményes szakács, vagy cukrász találhatta ki, a fő motiváció pedig minden bizonnyal a maradék menedzsment lehetett. Nevét állítólag a tetején hömpölygő habláváról kaphatta, utóbbi mindenesetre valóban a máglyarakás koronája. A szikkadt kenyér, kalács, briós felhasználására számos édes példát találunk világszerte, a különböző kenyérpudingok mindenütt népszerűek. Így lesz a máglyarakással is, egy tartalmas leves után nagyszerű őszi desszert.

Birsalmás-diós máglyarakás

Hozzávalók (6 adag)

2 kisebb birsalma, meghámozva

5 dkg cukor

fél citrom leve

2 dl tej

1 dl tejszín

csipet só

3 tojás, szétválasztva

5+3 dkg nádcukor

3 dkg puha vaj

6 szelet kalács (kb. 25 dkg)

8+2 dkg házi sárgabaracklekvár (vagy birslekvár)

5 dkg mazsola

csipet fahéj

3 dkg dió durvára vágva

A birsalmát meghámozzuk, magházát eltávolítjuk, majd vékony szeletekre vágjuk. Kb. 1,5 dl vizet összeforralunk 5 dkg cukorral és fél citrom levével, majd ebben szinte teljesen puhára pároljuk a birsalmát. (Ha van kész birsalmakompótunk, azt is használhatunk ehhez a desszerthez). A sütőt előmelegítjük 180C fokra. A tejet és a tejszínt egy kis lábasban forráspontig melegítjük. A három tojás sárgáját fehéredésig keverjük 5 dkg nádcukorral, majd lassan hozzáöntjük a tojásos-cukros masszához és elkeverjük. Egy 23 cm átmérőjű tortaformát kibélelünk sütőpapírral, majd kivajazunk. Belehelyezzük a felszeletelt kalács szeleteket, úgy, hogy a forma alját teljesen kitöltsék, ha kell, a kis üres réseket kis, letépett kalács darabokkal töltjük ki. A kalácsot leöntjük a meleg, tejes-tojásos masszával, és megvárjuk, hogy azt a tészta beszívja. Megkenjük 8 dkg baracklekvárral (vagy birslekvárral). Rászórjuk a mazsolát, a fahéjat, valamint a durvára vágott diót. Egyenletesen elosztjuk rajta a párolt birsalmaszeleteket (vagy kompótot). 25 percig sütjük. Közben a három tojásfehérjét habbá verjük, a cukrot csak akkor adjuk hozzá, amikor már félig lágy.  Kivesszük a sütőből a formát. A birs szeletek tetejét megkenjük 1-2 evőkanál (2 dkg) baracklekvárral (ehhez könnyebben odatapad majd a hab és nem él majd külön életet). A habot egyenletesen elosztjuk a formában. Sütőbe tesszük, és további 15 percig sütjük. Langyosan tálaljuk.

(Visited 6 962 times, 2 visits today)
Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük