Szójaszószos, gyömbéres, savanyított gomba

Hivatalosan is elérkezett a forró levesek és gazdag egytálételek, sült zöldségek időszaka, nincs visszaút. A reggelek élesen hidegek, a fények még lágyak, de hideg salátáknak, paradicsomoknak, üde, frissítő fogásoknak már nincs keletje. Külön kategóriát képviselnek a csípős, tésztás ázsiai levesek, amik már nálunk is igen népszerűek, az összes “egzotikus” étel közül talán ezek épültek be legjobban a hétköznapi étkezésünkbe. Egy ilyen levest rengeteg kamrakinccsel – savanyúsággal, chiliszószokkal, ecetes fokhagymával lehet feldobni. Az alábbi, apró kis kiegészítő igazi titkos fegyver, azonban nem csak keleti ihletésű leveseket, de wok-os zöldséget, sült csirkét, sült sütőtököt, héjában sült burgonyát, sőt, egy mezei gombakrémlevest is hihetetlen dimenziókba repít. Bármilyen szárított gombával el lehet készíteni, állaga, íze miatt azonban shiitake gombából az igazi. Utóbbi igazi csodagomba, Ázsiában a hosszú élet szimbóluma, egyaránt használják étkezési illetve gyógyászati célokra, hatékonyan csökkenti a koleszterin és a vércukor szintet. A szárított gombát felhasználás előtt be kell áztatni. Meleg vízben hamarabb (20-30 perc), hideg vízben tovább tart (2 óra) a dehidrációja. A visszamaradt áztató levet leszűrve érdemes eltenni, pazar alapléként éli következő életét. Az alábbi, savanyított gomba néhány nap után az igazi, amikor összeérik a szezámolaj, a szójaszósz, a gyömbér és a fokhagyma. Hűtőben kb. egy hónapig áll el.

Szójaszószos, gyömbéres, savanyított gomba
Hozzávalók (egy 7 dl-es üveghez)

10 dkg szárított shiitake gomba
1 liter forró víz
1, 5 dl rizsecet
1 dl szójaszósz
1 dl szezámolaj
½ kávéskanál só
1 teáskanál nádcukor
2 szelet friss gyömbér
1 gerezd fokhagyma, vékonyra szeletelve
csipet chilipehely

A szárított shiitake gombát egy tálba tesszük, és leöntjük egy liter felforralt vízzel. 1 óráig állni hagyjuk. Leszűrjük, de a levet megtartjuk, nagyszerű, mély ízű alapléként fel tudjuk használni ázsiai levesekhez, vagy gombakrémleveshez. A gombát fél centis szeletekre vágjuk. Összekeverjük a rizsecetet a szójaszósszal, a szezámolajjal, a sóval és a nádcukorral, hogy minden feloldódjon. Hozzáadjuk a gyömbérszeleteket, a fokhagymaszeleteket és a chilipelyhet. 7dl-es befőttesüvegbe tesszük a gombát, és leöntjük a rizsecetes, szójás marináddal. Legalább egy éjszakát állni hagyjuk a hűtőben. Kb. egy hónapig áll el.

(Visited 692 times, 2 visits today)
Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük