Kimpab, koreai rántott csirke, bigos tteokbokki – irány Szöul!

Az alábbi három recept a LOT Budapest-Szöul közvetlen járatának indítása alkalmából készült. Nagyon köszönjük, hogy ennyien ellátogattatok a foodtruckhoz, és köszönjük a sok pozitív visszajelzést az ételekkel kapcsolatosan. Ahogy ígértem, alább mindhárom fogás receptje:

 

Koreai rántott csirke kimchivel

A ropogós, bundás rántott csirkemellet csípős-édes máz vonja be, ami gochujang-gal, koreai paprikapasztával készül. Mellette a koreai nemzeti savanyúság: kimchi, azaz kovászolt, chilis káposzta.

Hozzávalók (4-6 adag)

50 dkg csirkemell
só, bors
25 dkg liszt
1 evőkanál sütőpor
1 teáskanál őrölt pirospaprika
3 dl kaukázusi kefír
sütéshez kb. 4 dl napraforgó olaj

Csípős máz:
160 ml ketchup
60 g méz, vagy rizsszirup, vagy nádcukor
30 g gochujang (koreai chilipaszta)
2 gerezd fokhagyma, lereszelve

Tálaláshoz:

Újhagyma zöldje
Pirított szezámmag
Gochujang majonéz
Kimchi

1. A csirkemellet konyhai papírtörlővel alaposan leitatjuk, majd vékony szeletekre vágjuk. Alaposan sózzuk, borsozzuk.
2. Előkészítünk három tálat. Az egyikbe beleszórjuk a lisztet, hozzákeverjük a sütőport, a pirospaprikát, valamint sót.
3. A fűszeres liszt egyharmadát az első tálba szórjuk. A másodikba öntjük a kaukázusi kefírt. A harmadikban marad a liszt kétharmada.
4. Egy nagy serpenyőben elkezdjük hevíteni az olajat, közben bundázunk: A megsózott csirkemelleket (az összeset egyszerre) az első tálba tesszük. Lazán összeforgatjuk a liszttel, hogy minden darabot vékonyan bevonjon.
5. A belisztezett húsdarabokat áttesszük a kefírbe, lazán összeforgatjuk (az első tálban megmaradt fűszeres lisztet átszórjuk a harmadik tálban levő liszthez).
6. A kefíres tálból a csirkedarabokat egy villa, vagy húsfogó segítségével áttesszük a harmadik tálba, és összeforgatjuk a nagyobb adag liszttel. Ragacsos, nyúlós, galuskaszerű massza fogja bevonni a húst, ilyennek kell lennie, ettől lesz extra ropogós.
7. Egyesével a forró olajba tesszük a masszával bevont hússzeleteket, serpenyő méretétől függően, kb. 10-12 fér el egyszerre.
8. A csípős mázhoz lábasban összeforraljuk az összes hozzávalót. Tálalás előtt, frissen a mázba forgatjuk a rántott csirke darabokat. Pirított szezámmaggal, újhagymazölddel szórjuk meg. Kimchit adhatunk mellé.

Kimbap – zöldséges tekercs

A koreaiak kedvenc snack-je. A jó minőségű szusirizs szezámolajjal van keverve, a tekercs közepében pedig sárgarépa, uborka, savanyított jégcsapretek és szójaszószos, szezámolajos spenót található.

Hozzávalók (4-6 adag)

300 g szusirizs
2 evőkanál szezámolaj
4 norilap (21,5×19,5cm)

Beletekerni:
1 kígyóuborka
1 sárgarépa
1 koreai savanyított jégcsapretek
1 kaliforniai paprika
15 dkg fonnyasztott spenótlevél
2 evőkanál szójaszósz
1 evőkanál szezámolaj
1 kis gerezd fokhagyma, reszelve
1 kávéskanál szezámmag

A rizsszemeket először nagyon alaposan átmossuk. Többször –legalább 5, 6 alkalommal, annyira, hogy ha vízbe áztatjuk, és kézzel megkavarjuk, akkor a víz teljesen tiszta maradjon. Egy konyharuhára terítjük, és megszárítjuk. Lábasba tesszük, ráöntünkk 5 dl vizet. Erős lángon felforraljuk, egy-két percig forraljuk. Ekkor levesszük a hőt takarékra, és a rizst fedő kb. 15 perc alatt puhára főzzük. Kissé lehűtjük, majd összekeverjük a szezámolajjal. Az uborkát hosszában félbevágjuk, magját eltávolítjuk, majd olyan hosszú csíkokat vágunk, mint a norilap. Ezt tesszük a sárgarépával és a savanyított jégcsapretekkel is. A spenótlevelet kinyomkodjuk, és összeforgatjuk a a szójaszósszak, szezámolajjal, fokhagymával és szezámmaggal. A norilapot bambusztekerőre fektetjük, fényes felével lefelé. Elrendezzük rajta a rizst, a zöldségeket és a spenótot, majd szorosan feltekerjük. Szójaszószt, vagy gochujang-os majonézt adunk hozzá.

Bigos tteokbokki – lengyel-koreai káposztás rizsnudli

A tteokbokki rizslisztből készülő, cilinder formájú nudli, amit leggyakrabban sűrű, csípős-édes chilimártásban készítenek. Szöul utcáin az egyik legnépszerűbb fogás. Egy ritkább, de többszázéves múltra, egészen a Csoszon-dinasztiáig visszatekintő változata a gungjung tteokbokki, ebben a rizsnudlit zöldségekkel, szójaszósszal, wokban pirítják. Ez utóbbi ihlette a LOT Szöuli járatának indítása alkalmából exkluzívan kreált fogást, ahol a híres koreai étel az ikonikus lengyel káposztás egytálétellel, a bigos-sal találkozik.

Hozzávalók (6-8 adag)

25 g szárított erdei gomba, beáztatva
1 evőkanál olaj
10 dkg füstölt kolozsvári húsos szalonna, felcsíkozva
1 nagy hagyma, vékonyra szeletelve
3 gerezd fokhagyma, vékonyra szeletelve
50 dkg sertés hasaalja, vékonyra csíkozva
1/2 kg édeskáposzta, lereszelve, vagy egész vékonyra gyalulva
30 dkg savanyúkáposzta, átöblítve
só, bors
1 evőkanál őrölt fűszerkömény
1 babérlevél
1 evőkanál nádcukor

50 dkg koreai rizsnudli (tteokbokki)

Tetejére:
Vékonyra szeletelt újhagymazöld, fekete szezámmag

1.A szárított gombát kb. fél liter forró vízbe áztatjuk, min.1 órára. Utána kinyomkodjuk, és felszeleteljük. Az áztatóvizet főzőfolyadéknak használjuk majd.
2. Olajon kiolvasztjuk a felcsíkozott füstölt húsos szalonnát.
3. Hozzáadjuk a felszeletelt hagymát. A szalonnát és hagymát, valamint a vékonyra szeletelt fokhagymát alacsony hőfokon aranyszínűre karamellizáljuk. Kivesszük, félretesszük.
4. A visszamaradt zsiradékon lepirítjuk a vékonyra csíkozott hasaalját.
5. Hozzáadjuk a gombát, az édeskáposztát, majd az edénybe visszatesszük a karammelizált szalonná és hagymát.
6. Addig főzzük, amíg az édeskáposzta kissé összeesik, majd hozzáadjuk a savanyúkáposztát
7. Fűszerezzük sóval, borssal, fűszerköménnyel, babérlevéllel.
8. Néhány percig főzzük, majd felöntjük 1 liter gombalével (amiben ázott a gomba) + annyi marha alaplével (vagy vízzel), hogy kb. a káposzta feléig felérjen (de viszonylag száraz egytálételt szeretnénk majd).
8. 140C fokos sütőben, lefedve, kb. ,2,5 órái sütjük (de betehetjük 100C fokos sütőbe egész éjszakára).
9. Végén kevés nádcukorral kerekítjük az ízeket.

A rizsnudlit forró vízben kb. 4 perc alatt puhára főzzük. Azonnal összeforgatjuk egy-egy evőkanál szezámolajjal és szójaszósszal, hogy ne ragadjon össze. Wokban összepirítjuk a káposztával, végül vékonyra karikázott újhagymával és szezámmaggal tálaljuk.

(Visited 806 times, 1 visits today)
Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük