Kókusztejes vaníliapuding sült, epres rebarbarakompóttal

Piacokon, kisebb zöldségeseknél gyakrabban látni ilyenkor, a szezonjában, sokan azonban csak méregetik, kevesen csapnak le a rebarbarára. Az árusok állításuk szerint nem igazán szeretik, területigényes a termesztése és leginkább sok helyet foglal, mind a földön, mind a standon. Pedig nagyon változatosan használható, akár sós, akár édes ételekhez. Nálunk kevésbé elterjedt, mint más nemzetek konyhájában, pedig még az sem kizárt, hogy ősmagyar gyümölccsel van dolgunk (botanikai értelemben zöldség, felhasználását tekintve inkább gyümölcsként értelmezhető). Bizonyos források szerint ugyanis a Volga mentén vadon nőtt jelentős mennyiségben, ide pedig a hunok hozhatták. Az viszont egész biztos, hogy Ázsiában őshonos, a kínai orvosok évezredek óta használták (elsősorban tisztító hatása miatt). Az angolszász konyhákban, vagy akár a német konyhaművészetben is kimondottan népszerű, elsősorban süteményekben és édességekben. Tejfölösen, sóskához hasonló édeskés mártásként, pitékben, dzsemként, kompótként a legfinomabb, de savanyúsága miatt sültekhez is passzol, sőt manapság még savanyítják is, akár ecetesen, akár kovászolva. Aki nem ismeri, annak érdemes az alábbi recepttel kísérleteznie elsőre, sütve, eperrel keverve.
Típusától függően színe ugyan a sötét rózsaszínűtől a zöldig terjedhet, nálunk azonban kizárólag a zöld terem. Ha tehát édességnek szánjuk, és még mutatósabbá szeretnénk varázsolni, akkor eperrel együtt készítsük, mert átveszi annak színét, és ízben is harmonizál.
Az alábbi, sült kompót szuperegyszerű, és igen változatosan használható: tejberizsen, vaníliafagyin, görög joghurton, vagy éppen a reggeli zabkásán, szóval érdemes belőle rögtön nagyobb adagot készíteni.

Kókusztejes vaníliapuding sült, epres rebarbarakompóttal
Hozzávalók (4 adag)

Kompót:
25 dkg (3 szál) rebarbara
25 dkg eper
5 dkg nádcukor
1 citrom leve

Puding:
4 dl kókusztej
4 tojássárgája
6 dkg cukor
5 dkg étkezési keményítő
csipet só
fél rúd vanília kikapart magjai

A kompóthoz a sütőt előmelegítjük 200C fokra. A rebarbarát felkockázzuk 1 cm-es darabokra – nem szükséges meghámozni, a héja tartja össze az egyébként könnyen széteső gyümölcsöt. Az epret szintén felkockázzuk. A gyümölcsöket összekeverjük a nádcukorral és a citrom levével, majd egy magasabb falú tepsibe, vagy hőálló tálba szórjuk. 15 percig sütjük. Ezalatt szirupos levet enged, ami hűlés során tovább sűrűsödik. A kompót egy-két napig eláll a hűtőben, tehát előre is elkészíthető. A pudinghoz a kókusztejet forráspontig melegítjük. 4 tojássárgáját fehéredésig keverünk a cukorral, az étkezési keményítővel és a vanília kikapart magjaival. Kevés forró kókusztejjel elkeverjük, majd visszaöntjük a lábasba, és állandó keverés mellett besűrítjük (hamar sűrűsödik, vigyázzunk, hogy nehogy kicsapódjon a tojás!). Azonnal négy tálkába öntjük, és hagyjuk megdermedni. A kompótot tálaláskor kanalazzuk a puding tetejére.

(Visited 1 623 times, 1 visits today)
Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük