Sült karfiol shakshouka csípős paradicsomszószban

A Feast („Lakoma”) nem egy átlagos szakácskönyv. Igaz, szerzője, a libanoni származású Anissa Helou sem egy mindennapi szakácsnő. Néhány hete a Globalista Konyha meghívására érkezett Budapestre, ahol nagysikerű vacsorát adott (amin volt szerencsém vele és a Globalista Konyha csapatával együtt főzni).

 

 

Anissa Helou fiatalon, a hetvenes években a libanoni háború miatt költözött Londonba, ahol műtárgyszakértőként kezdte meg sikeres pályáját. Csak később, a nyolcvanas években váltott a gasztronómiára, miután szakácskönyvbe rendezte édesanyja családi receptjeit, a kötet pedig óriási siker lett. Anissa Helou azóta a libanoni, a közel-keleti, az arab és mediterrán konyhák elismert szakértője és szerzője lett, a világ száz legbefolyásosabb arab nőinek listáján szerepel, legutóbbi kötete, a Feast pedig (nem véletlenül) az összes gasztronómiai szakmai sikerlista előkelő helyén foglal helyet.

 

 

Az 528 oldalas, vaskos album a muszlim világ kulináris kultúráját öleli fel, Marokkótól Pakisztánig, Quatar-tól Zanzibárig. A mintegy háromszász recept hatalmas halmazból merít, a két legfontosabb ételfajtára: a kenyerekre és a rizses fogásokra pedig különösen nagy hangsúlyt fektet, többszász oldalon, önálló fejezetek írják le a különböző lepénykenyerek, rétegezett kenyerek, töltött, göngyölt kenyérfélék, valamint a pilafok, plovok, biryanik történeteit és receptjeit. A budapesti vacsorának kétségtelenül a megszámlálhatatlan fűszerből, tamarindból, rózsavízből álló keverékben pácolt bárány, és a mellé adott emirátusi biryiani volt a csúcspontja, utóbbinak már a főzése is gyönyörű volt (az előfőzött rizst egy igen intenzív, további számos fűszerből álló mártással, illetve sáfránnyal rétegezte, majd lassú tűzön (víz hozzáadása nélkül) gőzölte. Hihetetlen az ilyen módon elkészített rizs illata!

 

 

A kötetből természetesen nem maradnak el a terülj terülj asztalkám típusú lakomák mezzéi sem – krémek, hummuszok, hideg és langyos saláták sorakoznak a lenyűgöző szakácskönyv oldalain. Az alábbi, paradicsomos karfiol Anissa budapesti vacsorájának egyik fogása volt, igaz, a sült karfiol már saját fejlesztés, a paradicsomszószba ütött tojás pedig az apróbetűs rész kiváló ajánlata. Húsz perc alatt elkészülő, nagyszerű fogás, köszönöm a receptet, Anissa Helou.

Sült karfiol shakshouka csípős paradicsomszószban
Hozzávalók (2 adag)

1 közepes fej karfiol, rózsákra szedve
( torzsa és levél nélkül kb. 50 dkg)
2 evőkanál olívaolaj
só, bors
1 doboz (40 dkg) hámozott konzerv paradicsom
0,5 dl víz
2 gerezd fokhagyma, finomra aprítva
1 teáskanál őrölt pirospaprika
1 teáskanál csípős paprikakrém (pl. harissa, vagy chiliszósz)
1 evőkanál olívaolaj
4 tojás
Tálaláshoz:
friss koriander
friss kenyér

A sütőt előmelegítjük 200C fokra (légkeverés). A karfiolt nagyjából egyforma méretű rózsákra szedjük, a nagyobb rózsákat félbevágjuk. Összeforgatjuk olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk, majd egy sütőpapírral lefedett tepsire szórjuk, úgy, hogy mindig a karfiolrózsa vágott felülete legyen lefelé (az tud a legszebben megpirulni). 15 percig sütjük, akkor még nem kell teljesen puhának lennie, mert majd a paradicsomszószban fog készre főni. Miközben sül a karfiol, egy nagy serpenyőbe öntjük a paradicsomkonzervet, hozzáadunk 1 dl vizet, 2 gerezd finomra aprított fokhagymát, a pirospaprikát, chiliszószt, olívaolajat, sózzuk, borsozzuk, közepes lángon kb. 15 percig (amíg a karfiol sül), forraljuk, kissé besűrítjük. Ízlés szerint adhatunk hozzá egyéb fűszereket is (pl. római kömény, vagy bazsalikom). A majdnem készre sült karfiolt kivesszük a sütőből, és áttesszük a rózsákat a paradicsomszószba (nem fog beleférni az összes, a kimaradt adagot vagy megesszük, vagy hűtőbe tesszük egyéb felhasználásra. Vagy duplázzuk a paradicsomszósz mennyiségét, és négyszemélyes adagot készítünk). A paradicsomos karfiolban két mélyedést formázunk, és beleütünk egy-egy tojást. Lefedjük a serpenyőt, és kb. 8 percig főzzük közepes lángon, amíg a tojásfehérje megdermed, de a tojás sárgája még folyós marad. Tálaláskor megszórhatjuk friss korianderrel, és tunkolási céllal, friss, kovászos kenyérrel kínáljuk.

(Visited 10 867 times, 1 visits today)
Print Friendly, PDF & Email

3 hozzászólás

  1. Bizonyára csak elírás az elején a 2 adag! A végén a 4 tojás is erre utal, de az még inkább, hogy összesen majdnem másfél kilónyi alapanyaggal indul a recept. A karfiol persze összemegy kicsit a sütéskor, a víz egy része távozik a főzéskor, de szerintem még így is marad a végére 1 kilónyi ehető anyag, ami 4 embernek is bőven elegendő.

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük