Zsályás pulykatekercs sütőtökös humusszal

Ezt a gyönyörű anyagot a Nők Lapja Advent különszámába fotóztuk, ami mindig az év egyik legnívósabb ünnepi kiadványa. Idén egy karácsonyi vendégvárós /brunch menüt állítottam össze, sok egyszerű recepttel (kivéve a minipalacsinta, az egyszerűnek nem nevezhető, cserébe elég szenzációs). Forró, kávés eggnog, egészben sült sajtfondü, téli vitaminbomba saláta, zsályás pulykatekercs falatok sütőtökös humusszal, diókrémes minipalacsinta csokoládészósszal.

A pulykatekercs az egyik kedvenc, a zsályával és a pármai sonkával még az egyébként elég semleges pulykamell is csupa íz lesz.

 

A mutatós tekercs szeleteket feltűzhetjük bambusznyársra, de tehetjük saláta tetejére is. Humuszból természetesen a házilag készített a legfinomabb, de a karácsonyi vendégségeknél minden perc kincs, ezért a készen vásárolt is engedélyezett (pl. Lehel, arab üzlet, vagy bármelyik Hummus Bar).

Zsályás pulykatekercs sütőtökös humusszal
Hozzávalók (4 adag)

Pulykatekercs:
2x20 dkg vékony pulykamellfilé szelet
só, bors
10 dkg vékonyra szeletelt pármai sonka
kb. 16 zsályalevél
2 evőkanál olívaolaj
¼ kávéskanál chilipehely

Sütőtökös humusz:
10 dkg kész humusz (bolti, vagy házi)
kb. 40 dkg sült sütőtök
negyed citrom leve
2 evőkanál tahini
2 evőkanál olívaolaj
1 teáskanál csípőspaprika krém
só, bors

A pulykamellszeleteket vízszintesen, óvatosan félbevágjuk, és kinyitjuk, mint egy könyvet (ha bizalmi hentesünk van, kérjük meg, hogy készítse elő a szeleteket). Az így kapott húst két frissentartó fólia közé tesszük, és kiklopfoljuk úgy, hogy egy téglalap formát kapjunk. A másik szelettel is megismételjük. A vékony kiterített húst sózzuk, borsozzuk, majd ráhelyezünk 5-6 szelet pármai sonkát és a felénk közel eső felére a friss zsályaleveleket. A téglalap hosszabb fele essen felénk. A fólia segítségével szorosan feltekerjük. Megismételjük a másik hússal (könnyebb két kisebb szelet hússal dolgozni, de készíthetjük egy nagy szeletből is). Egy alufóliát beolajozunk, megszórjuk frissen őrölt borssal és chilipehellyel, a feltekert húst ebben megforgatjuk, majd az alufóliába becsomagoljuk a hengereket. A sütőt előmelegítjük 200C fokra, betesszük a hústekercseket (az alufóliával együtt) és kb. 35-40 percig sütjük. Hagyjuk teljesen kihűlni (tehát előző nap készíthető). Tálalás előtt karikákra szeleteljük. A sütőtökhumuszhoz minden hozzávalót összeturmixolunk, majd tálkákba teszünk.

(Visited 5 494 times, 1 visits today)
Print Friendly, PDF & Email

One comment

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük