Csípős-édes, szójaszószos padlizsán

Technikai okokból kifolyólag múlt szombaton kivételesen nem a Lehel piacon intéztem a szokásos heti zöldség- és gyümölcsbeszerzésemet, hanem a Fény utcában. Nem fogok átszokni, de kirándulásnak jó volt, a társasági élet határozottan erősebb, mint itt nálunk a tizenharmadik kerületben. Négy top séffel is összefutottam, az mindenképpen jó jel.

Két olyan – hírből már jól ismert - termelőnél is vásároltam, akikhez biztos, hogy vissza fogok még térni. Az egyik a Tata melletti, dunaalmási Birdsfruit Garden, a másik a zsámboki Bálint-kert. Mindkettő családi vállalkozás és lenyűgöző kínálatukkal (+ kedvességükkel és elkötelezett szakértelmükkel) teljesen levettek a lábukról. A Birdsfruit Garden-nél többek között apró bébizöldségek, csúcsminőségű saláták, ehető virágok, csodás, harsogó koriander és a kedvencem: thai bazsalikom. Utóbbiból be is szereztem két hatalmas csokorral. A Bálint-kert pultjánál hihetetlen színkavalkád sokféle padlizsánból, paradicsomokból, cukkinivirágokból, valamint számos olyan zöldség, amivel tényleg ritkán lehet itthon találkozni: padron paprika, vízispenót. Nem véletlen, hogy szombaton is több ázsiai vásárlót láttam boldogan vásárolni itt, a vízispenótra rögtön rá is kérdeztem a thai hölgyeknél: wok-ban készítik, fokhagymával, gyömbérrel és osztrigaszósszal.

A Bálint-kerttől volt tehát gyönyörű, élénk lila, vékony, hosszú padlizsánom (a nemzetközi gasztronómiából ezt „japán padlizsánként” ismerem), aminek alig van magja, tömör, krémes, édes. Egy-egy marékkal a különleges, pici narancssárga és zöld kerek padlizsánokból is vettem. A Birdsfruit Gardentől pedig sok más mellett a nagy adag, ánizsos ízű thai bazsalikom landolt a nem létező kosaramban. Ebből a két fő alapanyagból született az alábbi recept, ami igen közel áll a thai, vagy kínai konyhából ismert, sűrű, szirupos szószos, fokhagymás wok-os padlizsánokhoz (utóbbi időkben két helyen is találkoztam ebből a műfajból jóval: a Khan-ban és a Momotaro-ban).

Mindenképpen úgy a legfinomabb, ha ebből a különleges padlizsánból és thai bazsalikommal készül, úgyhogy szívből ajánlom mindenkinek a szombat reggeli látogatást a Fény utcai piacon (mindkét termelő csak szombaton van kint, és kb. egymás alatt helyezkednek el a piacnak a főbejárattól távol eső végében, a kávézóhoz közel). Ha mégsem zarándokolna el valaki ezért az extra zöldségekért, úgy is bátran próbálja ki a receptet, hagyományos padlizsánnal, a thai bazsalikom helyett korianderrel. A hagyományos wok-os technikával szemben én először megsütöttem a padlizsánt (mert serpenyőben sokkal több olajat igényel), de ez a fajta padlizsán olyan zsenge és krémes, hogy csak serpenyőben/wok-ban is gyorsan elkészül).

Csípős-édes, szójaszószos padlizsán
Hozzávalók (2 nagy adag)

Kb. 50 dkg padlizsán
2 evőkanál olaj
só, bors
1 hagyma, vékonyra szeletelve
1 gerezd fokhagyma, finomra aprítva
2 cm friss gyömbér, finomra aprítva
2 evőkanál szójaszósz
1 evőkanál halszósz
2 evőkanál nádcukor
1 kávéskanál chilipaszta, vagy friss chilipaprika
1 dl víz, vagy alaplé
1 csokor thai bazsalikom
2 teáskanál étkezési keményítő

Tálaláshoz: párolt, natúr rizs
Pirított, durvára vágott földimogyoró, thai bazsalikom, koriander

A sütőt előmelegítjük 200C fokra (légkeverés). A padlizsánt hosszában félbevágjuk, majd kb. 5-6 cm-es darabokra szeleteljük (ha az apró, különleges narancssárga és pici zöld kerek padlizsánokból is használunk, azokat félbevágjuk). Egy tepsit leterítünk sütőpapírral, rátesszük a padlizsánokat, meglocsoljuk olajjal, sózzuk, borsozzuk, majd kb. 15 perc alatt megsütjük (hagyományos padlizsánnál hosszabb lesz a sütési idő, a zöldség legyen majdnem teljesen puha). Miközben sül a padlizsán, felszeleteljük a hagymát és felaprítjuk a gyömbért és fokhagymát. Előkészítjük a szószt: egy tálkában összekeverjük a szójaszószt, halszószt, nádcukrot, chilipasztát és a vizet. Egy nagy serpenyőben, vagy wok-ban olajat forrósítunk. Ráadobjuk a felszeletelt hagymát, néhány percig dobva-rázva pirítjuk. Kivesszük egy kis tálkába, és az edénybe tesszük a finomra aprított gyömbért, fokhagymát (és ha friss chilit használunk, azt is), néhány percig pirítjuk, ne kapjon barna színt. Amikor megsült a padlizsán, beletesszük a serpenyőbe, hozzáadjuk a hagymát, és ráöntjük a mártást, néhány másodpercig nagyon erős lángon főzzük. Ekkor beledobunk egy nagy marék thai bazsalikomot. Az étkezési keményítőt néhány evőkanál hideg vízzel csomómentesre keverjük, majd az ételhez adjuk. Elkeverjük, és csak néhány másodpercig főzzük, amíg a szósz kissé besűrűsödik. Sűrű, kissé ragacsos-szirupos szószt kapunk, ami egyenletesen bevonja a padlizsánokat. Natúr jázminrizzsel tálaljuk, a tetejét megszórjuk durvára vágott pirított mogyoróval, további thai bazsalikommal és friss korianderrel.

(Visited 1,948 times, 17 visits today)
Print Friendly

One comment

  1. Zsófi! Ha mind a hagymát, mind a fokhagymát és a gyömbér “néhány percig pirítjuk”, akkor miért nem egy lépésben történik ez? Valamint a “ráöntjük a mártást, néhány másodpercig nagyon erős lángon főzzük” mondatrészben a “másodperc” nem elírás? Mit lehet elérni néhány másodperc főzéssel?

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.