Málnás, rozé boros jégkása

Ilyenkor nyáron, a legnagyobb kánikulában legalább három esetben áldom a szép és hasznos MagnesiumMineralizer vízszűrő kancsómat. Egyrészt, amikor sokan vagyunk a konyhámban, például mostanság gyakran azért, mert az ősszel megjelenő, új szakácskönyvemen dolgozunk a kedvenc fotós-stylist csapatommal. Ilyenkor reggeltől estig zajlik a főzés, napi tíz-tizenöt ételt készítünk, és az is előfordul, hogy a legnagyobb kánikula közepette megy egész nap a sütő és számos főzőlap. Sokan vagyunk, sok vizet iszunk, és szuper, hogy ilyenkor megspórolom a műanyag palackos vizek cipelését (és árát, valamint a műanyag kidobását is), a magnéziumban gazdag szűrt víz pedig még egészségesebb és finomabb is. A konyhapulton folyamatosan ott pompázik tehát a kancsóm.

Második eset a nyári gyümölcs befőttek készítése, ami egy viszonylag újkeletű érdeklődésem, és azt hiszem elsősorban a kunmadarasi Nagymamám konyhája iránti nosztalgiából táplálkozik. Kiderítettük ugyanis végre, hogy hogyan készültek anno a kedvenc őszi- és sárgabarack befőttek, amiket sült húsokhoz, rántott csirkéhez adott a nagymamám. A megmosott gyümölcsöket félbevágjuk, és takarosan egy befőttesüvegbe helyezzük, megszórjuk három evőkanál cukorral, majd kb. félig feltöltjük hideg vízzel (itt vetettem be a szűrt vizet, hogy a csapvízben lévő esetleges ízrontó anyagok ne befolyásolják a gyümölcsök természetes ízét). A tetejére egy csipet szalicilt szórunk, az üvegeket lezárjuk, majd egy nagy, felforralt vízzel teli lábasba állítjuk, 15 percig takaréklángon dunsztoljuk. Azért kell csak félig megtölteni vízzel az üvegeket, mert a hőkezelés során a gyümölcs még pont annyi levet enged, amennyi majd megtölti a teljes üveget. Most tettük el Anyukámmal az első üvegeket, a végeredményről majd tudósítok.

Végül, de nem utolsósorban a víz-alapú fagylaltok, sorbet-t, graniták készítésénél. A víz ezeknél igen fontos hozzávaló, így a végeredmény szempontjából az sem mindegy, hogy az a víz milyen. Egy jó koktélt is el tud rontani néhány rossz ízű jégkocka, ezért a jeges italoknál és desszerteknél is nagyon fontos, hogy szűrt vizet használjunk. Aktuális kedvencem ez a málnás, rozé boros jégkása. Receptnek túlzás lenne nevezni az elkészítési módját, annyira egyszerű, íme:

Kb. 40 dkg málnát lepürésítünk fél citrom levével, néhány evőkanál porcukorral, és kb. 3 dl szűrt vízzel. Átpasszírozzuk, hogy a magokat eltávolítsuk. A málnapüréhez ilyenkor adhatunk akár más alkoholt is (pl. Cointreau, Chambord). Egy tálcában betesszük a mélyhűtőbe, és félig megfagyasztjuk. Ekkor turmixgépen turmixoljuk (sűrű, jéghideg, jégkása állagú lesz). Felöntjük rozé borral, vagy gyöngyöző/habzó borral. Erkélyen, teraszon, koraeste, jó társaságban fogyasztjuk.

(X) támogatottposzt

#bwtdrink, #bwtviz, #magnéziumvíz

(Visited 1 754 times, 1 visits today)
Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük