Quinoa saláta spárgával és zöldfűszerekkel

Chantani a lenyűgöző, tizenkétezer négyzetkilométernyi fehérség, az Uyuni sósivatag szélén található apró település. Ez a terület Bolívia legfontosabb quinoa termelő vidéke. Áprilistól júniusig nagyüzem pörög, ekkor szüretelik a csodanövényt. A quinoa gluténmentes, kiemelkedően magas fehérje-, rost- és ásványianyag-tartalma miatt a világ egyik legegészségesebb élelmiszere. Olyannyira, hogy a Nasa a hosszú űrutazásokra is adja az űrhajósainak, az élelmezésügyi világszervezet, a FAO, pedig 2013-at a quinoa évének nyilvánította. Az apró, köles-szerű mag Bolíviából származik, a legjobb minőségű mai napig itt terem, köszönhetően a 3500 méter feletti tengerszintnek, a sós talajnak, az erős napsugárzásnak és a tiszta víznek. Amíg kb. egy évtizede nem indult meg a quinoa nemzetközi karrierrje, a bolíviaiak számára természetes volt a fogyasztása, minden család tartott otthon. Leginkább leves és tócsni formájában készítették, de főznek belőle sört és erjesztett üdítőt is. A manapság divatos saláták vagy müzlik csak a külföldi gasztronómiákban léteznek, helyben csodálkozva figyelik az új útját. Óriási fellendülése, és ún. “szuperélemiszerré” való avanzsálása kb. 2006-tól figyelhető meg, csúcspontját pedig kb. három éve érte el. A megnövekedett nemzetközi keresletnek köszönhetően Bolíviában is komoly gazdasági tényezővé vált, néhány éve azonban a megnövekedett kínálat miatt (a környező dél-amerikai országok is ráálltak a termelésére) harmadára esett vissza az ára, óriási válságot idézve ezzel elő a termelőknél. Az üzletekben ma már olyan drága, hogy a bolíviaiak alig-alig jutnak hozzá, javarészt a turistákat etetik vele. Hatféle színben létezik, mindegyikből mást készítenek. Itthon bioboltokban, és szupermarketek nemzetközi részlegén kapni, legelterjedtebb a fehér, ezzel készül az alábbi saláta is. Akár köret, akár saláta lesz belőle, még finomabb lesz, ha előtte szárazon megpirítjuk. A quinoa főzésének titka a rendkívül alapos átöblítése, a felülete ugyanis olyan anyagot tartalmaz, aminek eltávolítása nélkül keserű lesz.

Quinoa saláta spárgával és zöldfűszerekkel
Hozzávalók (4-6 adag)

12 dkg quinoa
1 kávéskanál só
2 evőkanál olívaolaj
1 csokor zöldspárga
1 csokor retek
1 csokor petrezselyem, finomra aprítva
1 csokor kapor, finomra aprítva
6 dkg pirított dió, durvára vágva

Megfőzzük a quinoát (akár előző nap): alaposan, legalább háromszor, négyszer leöblítjük (ez nagyon fontos, különben a quinoa keserű lesz! Ugyanez a helyzet a kölessel). Lábasba tesszük, felöntjük dupla mennyiségű vízzel, felforraljuk, hozzáadunk egy kávéskanál sót, takarékra vesszük, és 15 percig főzzük, amíg felveszi az összes vizet. Ekkor letakarjuk egy tiszta konyharuhával és legalább 10 percig állni hagyjuk. 12 dkg száraz quinoából 36 dkg főtt lesz. Miközben fő a quinoa, a spárgát megpucoljuk, és karikákra szeleteljük. Egy sütőpapírral lefedett tepsire szórjuk, meglocsoljuk olívaolajjal és kissé sózzuk. Grillfokozatra állított, előmelegített sütőbe tesszük, és 4 percig sütjük. A quinoát szobahőmérsékletűre hűtjük, összeforgatjuk az olívaolajjal, majd hozzákeverjük a megsült, felkarikázott spárgát, a hajszálvékonyra gyalult retket és a finomra aprított zöldfűszereket, végül a durvára vágott, pirított diót.

(Visited 1,958 times, 4 visits today)
Print Friendly

2 hozzászólás

  1. Zsofi, the dish looks so tempting and refreshing, and the colors look wonderful! I’m copying my this recipe to try it at home and also sending it to my mom. I’m sure it’s a keeper! So glad you could join us in Bolivia!

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.