Kurkumás sárgarépakrém mártogató

Ha egyszer végre kitavaszodik, akkor ez lesz az egyik első étel, amit el fogok újra készíteni. (Amikor néhány hete fotóztuk, akkor még nyoma sem volt a szép időnek, a kompozíció látványa azonban önmagában megidézte már akkor is a tavasz közeledtét.) A sült sárgarépa sokkal intenzívebb ízű, mintha csak párolnánk, a kókusztejjel, kurkumával és a fűszerekkel krémesítve pedig szenzációs mártogató. Ha véletlenül maradna belőle, alaplével felhúzva tökéletes krémleves lesz belőle (sőt, ennek érdekében érdemes rögtön duplázni a mennyiséget).

A Nők Lapja frissen megjelent Kert különszámában találjátok meg ezt a receptemet öt másik, friss tavaszi ételemmel együtt, amiket akár majd egy kert-, vagy terasznyitópartira is be lehet vetni.

Fotó: Körmendi Imre, styling: László Ágnes

Kurkumás sárgarépakrém mártogató
Hozzávalók (6 adag)

60 dkg (kb. 6 darab) közepes sárgarépa, meghámozva
0,5 dl olívaolaj
só, bors
2,5 dl kókusztej
1 teáskanál őrölt kurkuma
1/2 kávéskanál chilipaszta
1 narancs leve
½ citrom leve
1 teáskanál méz
Mártogatáshoz:
Szezonális zöldségek nyersen és grillezve
Pl: uborka, sárgarépa, paprika, újhagyma, spárga
Salátalevelek
Zöldségchipszek
Sós kekszfélék

1. A sütőt előmelegítjük 190C fokra (légkeverés). A meghámozott sárgarépát vastagabb karikákra vágjuk, egy uzsonnázótasakban összeforgatjuk az olívaolajjal, sóval, borssal, kevés narancslevet is nyomunk rá, majd egy sütőpapírral lefedett tepsire szórjuk. Kb. 25 percig sütjük, amíg a répa teljesen megpuhul, de nem nagyon pirul meg.

2. Turmixgépbe, vagy robotgépbe tesszük a megsült sárgarépát, a kókusztejet, a kurkumát, chilit, narancslevet, citromlevet és a mézet. Teljesen simára pürésítjük, ízlés szerint sóval, borssal ízesítjük. Ha kisebb méretű gépünk van, inkább két adagban készítsük. Ha túl sűrűnek érezzük a krémet, egy kevés langyos vízzel hígítsuk a megfelelő állagúra.

3. Mártogatáshoz zöldségeket, salátaleveleket, zöldségchipszeket, sós kekszeket adunk. A krémet előre is el lehet készíteni.

(Visited 6 596 times, 3 visits today)
Print Friendly, PDF & Email

One comment

  1. Captivating post. I Have Been contemplating about this issue, so an obligation of appreciation is all together to post. Completely cool post.It ‘s greatly extraordinarily OK and Useful post.

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük