Zserbó

A zserbó sem maradhat ki a karácsonyi receptek közül, és most látom, hogy a blogra nem is került ki még soha (csak a Főzőiskola Felsőfokban van), így ezt most pótolom és közkinccsé teszem. Többek készítették a könyv alapján is, nagy sikerrel, így bátran ajánlom, hogy álljatok neki – akár akkor is, ha még sosem sütöttetek. Munka- és időigényes sütemény, többek között ezért sem érdemes belőle kis adagot sütni. Az alábbi mennyiségből egy óriási tepsinyi, vagy kb. 60 szelet lesz.

Zserbó
Hozzávalók (1 nagy tepsihez vagy 60 szelethez)

Tészta:
2 dl tej
1 teáskanál cukor
2,5 dkg élesztő
70 dkg liszt
3 teáskanál só
10 dkg porcukor
40 dkg puha vaj
1 tojás
1 tojás a tetejére

Töltelék:
1,2 kg házi sárgabaracklekvár
60 dkg darált dió
30 dkg porcukor

1 citrom reszelt héja

Csokoládémáz:
25 dkg porcukor
5 dkg keserűkakaó-por
3 dl forró víz
20 dkg étcsokoládé
10 dkg vaj

1. A langyos tejhez adjuk a cukrot, elkeverjük, majd belemorzsoljuk a friss élesztőt. Kb. 10 perc alatt felfuttatjuk.

2. Közben egy nagy keverőtálba tesszük a tészta többi hozzávalóját: a lisztet, a sót, a porcukrot, a puha vajat és a tojást. Hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt (a tejjel együtt), majd robotgép (vagy elektromos kézi keverő) dagasztókarjával összekeverjük. Amikor nagyjából összeállt, kézzel folytatjuk, összegyúrjuk. Bucit formázunk belőle, frissentartó fóliába csomagoljuk, és hűtőben egy órán át pihentetjük.

3. Előkészítjük a tepsit – ebből a mennyiségből egy nagy, 46×38 cm-es tepsinyi adag lesz. A tésztát négy egyforma (egyenként kb. 35 dkg-os) bucira vágjuk.

4. Gyúródeszkán kiterítünk egy pontosan akkora sütőpapírt, amekkora a tepsi, ezen nyújtjuk ki az első tésztaalapot. Teljesen fedje be a papírt. Ezt sütőpapírostul áthelyezzük a tepsibe.

5. A tölteléket, vagyis a sárgabaracklekvárt és a diót három részre osztjuk (a diót összekeverjük a porcukorral, sóval és a reszelt citromhéjjal).

6. Az első réteg tésztát megkenjük a sárgabaracklekvár egyharmadával, majd megszórjuk a cukros dió egyharmadával. Ezt követően megismételjük ugyanezt mindegyik réteggel. Összesen négy tésztarétegünk és három töltelékrétegünk lesz. A tésztaréteget egészen vékonyra kell nyújtani. Legkönnyebben egy sütőpapír segítségével tudunk dolgozni, amelyet ugyanakkora téglalapra vágunk, mint amekkora az első réteg tészta volt. Ezen nyújtjuk ki a tésztát, majd tésztával lefelé fordítjuk, rátesszük a töltelékre, a papírt pedig könnyedén lehúzzuk a tésztáról.

7. Minden réteget megkenünk a lekvárral, és megszórjuk a dióval. Az utolsó rétegre nem kerül töltelék, erre majd a csokoládémáz jön. A tetejét megkenjük egy felvert tojással, és villával megszurkáljuk.

8. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra, és a zserbót 70-75 percig sütjük, amíg a teteje aranybarnára pirul. Hagyjuk teljesen lehűlni.

8. A csokoládémázhoz egy kis lábasban összeforraljuk a cukrot, a vizet és a kakaóport. A csokoládét felaprítjuk, majd ráöntjük a forró, kakaós szirupot. Elkeverjük, hogy a csokoládé felolvadjon, majd hozzáadjuk a vajat is. A mázat kissé lehűtjük, hogy egy picit besűrűsödjön.

9. Mielőtt rákenjük a mázat, a tetejét vékonyan (ecsettel) megkenjük egy-két evőkanál baracklekvárral, így jobban tapad hozzá, és nem válik majd el tőle a csokiréteg.

10. Ráöntjük a csokoládémázat, és hosszú nyelű fémlapát segítségével elegyengetjük. Teljesen lehűtjük, ezalatt a máz is megszilárdul. Amikor kissé megszáradt a máz, betehetjük a kész zserbót a hűtőbe, akkor könnyebben szeletelhető. Kifejezetten jót tesz neki, ha szeletelés előtt áll egy-két napig.

(Visited 3,780 times, 5 visits today)
Print Friendly

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.