Mákos guba tiramisu – nagy családi adag

A Nők Lapja Advent számában találjátok tőlem ezt a karácsonyi desszertet, egy teljes karácsonyi menü záróakkordjaként ajánlom. A lapban a következő ünnepi ételsorommal találkozhattok:

Aperitif: fűszeres narancslikőr
Pikáns, mézes sütőtöksaláta pármai sonkával
Zöldalmás, zelleres gesztenyekrémleves
Dióval töltött, gránátalmás sült pisztráng tepsis céklával és édesköménnyel
Mákos guba tiramisu

Ezt a desszertet az idei karácsonyra fejlesztettem, és szívből ajánlom. Nem mellesleg az egyik kedvenc ételfotóm lett ez az idei évben, a fevétel Erdőháti Áron, a styling László Ági munkáját dicséri. A receptet szándékosan nagyobb kiszerelésben készítettem, nagy családi asztalra tökéletes! Egyedül arra érdemes figyelni, hogy –legalábbis ha egy ilyen magas, talpas üvegtálban készítjük - akkora, hogy a hűtőben nehezen fér el, ezért elsősorban olyan háztartásoknak ajánlom, ahol van terasz/erkély/gang, ahová ki lehet tenni.

Mákos guba tiramisu – nagy családi adag
Hozzávalók (12-18 adag)

4 dl habtejszín (min. 30%), habbá verve
1 kg mascarpone, szobahőmérsékleten
8 dkg porcukor
1 vaníliarúd kikapart magja
½ narancs leve és reszelt héja
8 dl tej, felforrósítva
12 szelet barhesz, vagy kalács
15 dkg darált mák
12 dkg porcukor
csipet só
10 dkg kandírozott narancshéj

Elkészítjük a krémet (akár előző nap): a tejszínt habbá verjük (minél hidegebb, annál könnyebben megy). A szobahőmérsékletű mascarponét egy nagy tálban elkeverjük a porcukorral, a vaníliával, a narancs levével és reszelt héjával (ha nem gyerekeknek készül, adhatunk hozzá néhány evőkanálnyi narancslikőrt is). A hab egyharmadát hozzáadjuk, és gyorsan, határozott mozdulatokkal fellazítjuk vele a mascarponét. Ezután hozzáadjuk a többi tejszínhabot is, ezzel már csak óvatosan forgatjuk össze, hogy habos, légies legyen, és ne törjön össze. Legkönnyebben akkor tudjuk összeállítani a desszertet, ha eldobható habzsákba töltjük a habot. A tejet felforrósítjuk. A kalácsszeleteket nagyobb darabokra tépkedjük. A mákot elkeverjük a porcukorral és egy csipet sóval. A kalácsdarabokat egy nagy jénaiba tesszük, és meglocsoljuk a tej felével, vagy annyival, amennyit könnyen magába szív (kalácstól is függ). Megszórjuk a cukros mák felével. Megfordítjuk a kalácsokat és a másik oldalukat is meglocsoljuk a tejjel, valamint megszórjuk a mák másik felével. Nem kell a kalácsot agyonáztatni, hogy majd a krémrétegek között is maradjon némi textúrája. Következhet a desszert rétegezése: egy nagy (ideális esetben talpas), dekoratív üvegtálba kerül a krém egyharmada (habzsákkal szépen egyenletesen lehet feltölteni, ha az nincs, akkor szedőkanállal igyekezzünk úgy tölteni a tálat, hogy a széle ne legyen maszatos). Erre jön az mákos kalács fele, ezt megszórjuk a kandírozott narancs felével. Jön a krém második egyharmada, a mákos kalács másik fele, a narancs másik fele. A tetejére kerül a harmadik réteg mascarponekrém, ez lehet egy kicsit vékonyabb, a maradék krémmel pedig díszíteni tudjuk a tetejét. Tálalás előtt néhány órára behűtjük.

(Visited 85 528 times, 11 visits today)
Print Friendly, PDF & Email

19 hozzászólás

  1. Úúú ez szuper lehet, tuti elkészítjük! 🙂
    Van ötleted arra, hogy hol lehet ilyen talpas üvegtálat kapni? Már olyan régóta szeretnék egy ilyet…

  2. Na ez az!:) én ugyanezt kutatom, mert én is nagyon szeretnék, és eddig csak külföldön láttam, de soha nem tudtam hazacipelni:) a facebook-on azt kommentelte egy kedves olvasó, hogy a Buttlers-ben állítólag szokott lenni!:)

  3. Nagyon jól hangzik, én annyival készítem másképp a gubát, hogy a kalácsot vaníliás-cukros tejjel locsolom át, és vajon, serpenyőben kicsit lepirítom, a többi stimmt. 🙂

  4. Nagyon szépen köszönjük a receptet! A karácsonyi asztalra került! Isteni finom volt! A narancs-mák kombináció a kevésbé mák-fanatikusoknak is bejött. Külön jó, hogy tojás nélkül készül.

  5. Elkészítettem a múlt héten, nagyon finom volt! A maradék kalácsok nagyon jól hasznosultak! Köszönet a receptért!

    1. Szerintem minden további nélkül. Én ma készítem el fele-fele verzióban, mivel a fiam nem szereti a mákot…:)

  6. A neve nagyon tetszett, de sajnos se a mákosgubából, se a tiraisu-ból nem tippeltem narancsos ízesítésre, az sajnos valamiért semmiben nem jön be. 🙁

  7. Zsófi !

    Isteni finom receptjeid vannak, el fogom készíteni a mákos guba tiramisut!
    Cukrász habom van ide haza, gondolom az is jó lesz.

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük