Fűszeres sült szilva

Nem tudok betelni ezzel a látvánnyal! Vannak bizonyos alapanyagok, gyümölcsök, amik annyira gyönyörűek lesznek hőkezelés hatására, hogy az ember nem győzi legeltetni a szemét is. Ezek közé tartozik a szilva.

Pedig nem vagyok egy megrögzött szilvamán, ahogy visszanézem a régebbi, szeptember eleji posztokat, a szilvás receptek szinte mindig azzal kezdődnek, hogy szegény szilva, sok van belőle, mégsincs a gyümölcs toplista tetején. Legtöbben mégiscsak folyékony formájában (azaz pálinkaként, vagy sűrű lekvárként) rajonganak érte.

Idén szintet lépett a szilvához kapcsolódó viszonyom, ennek pedig az oka az, hogy kaptam ajándékba egy óriási adag felejthetetlen szilvát. Olyat, amit aznap reggel szedtek le a fáról, minden egyes szeme tökéletesen érett, édes, zamatos, illatos volt. Én még ilyen finom szilvát sosem ettem. Stanley fajtájú, ami az egyik leggyakoribb, olvasom, hogy a boltokban kapható szilvakészlet 30%-át ez teszi ki. Héja sötétkék, húsa sárgás-zöldes, lédús. Egy részét nyersen ettük meg, másik részéből szilvás gombóc készült, a maradékból pedig ezt a fűszeres sült szilva lett. Imádom az ilyeneket: nulla munka, lehengerlő végeredmény. És a látvány! A végére mély, bíborszínű, szirupos, lesz a gyümölcs, az ember tényleg megbabonázva nézegeti.

Recept nem is kell hozzá, így készül:

  1. A szilvákat megmossuk, félbevágjuk.

2. A magokat nem szükséges eltávolítani, egyrészt mert ízesebb lesz a sült szilva, másrészt mert sütés után egy mozdulattal sokkal könnyebben eltávolítható.

3. Egy nagy tepsire terítünk egy sütőpapírt, majd elrendezzük rajta a szilvákat, vágott felükkel felfelé, de néhány szem lehet közben fordítva.

4. A szilvát megszórjuk néhány evőkanál nádcukorral. Ennek mennyisége nyilván a szilva fajtájától is függ, ha megfelelően érett, akkor többnyire igen édes. A nádcukor helyett alternatívaként használhatunk mézet.

5. Megszórjuk fűszerekkel. Ez teljesen fantázia, ízlés és háztartás dolga, jöhet, ami éppen kéznél van. A fahéj, szegfűszeg klasszikusok, de én mindig teszek rá kevés frissen őrölt borsot. Vanília. Jóban van az ázsiai fűszerekkel is, gyömbérrel, kínai ötfűszerkeverékkel csodás. Csillagánizs, kardamom.

6. Meglocsoljuk kevés (kb. ½-1dl) folyadékkal, ez lehet víz, vörösbor, de még inkább portói, vagy rum.

6. 180C fokos (alul-felül) előmelegített sütőben kb. 30 percig sütjük. A pontos sütési idő itt megint fajtától függően eltérhet, 20-40 perc között bármi lehet, 20 perc után már érdemes nézegetni. Akkor jó, amikor szirupot engedett, sötétvörös és megpuhult, de nem esett szét, még tartja a formáját.

7. Szobahőmérsékletűre hűtjük. Langyosan a legfinomabb, de dobozban 2-3 napig eláll a hűtőben.

Például a következőkön zseniális:

Joghurt, zabkása
Vanília-, pisztáciafagyi
Tejberizs, tejbegríz
Bármilyen piskótaszerű sütemény
Palacsinta, smarni
Salátákra pár szem (kéksajttal, pármai sonkákkal)
Kacsával, vaddal (ez esetben kell mellé valamilyen kesernyés zöld zöldség, ami ellensúlyozza az édességet).

Így néz ki előtte és utána:

(Visited 19 775 times, 1 visits today)
Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük