Töltött nyári tök kapormártással

A hússal töltött nyári zöldségek azon ételek csoportját gazdagítják, amelyekkel szinte minden nemzet büszkélkedhet. Ahol terem padlizsán, cukkini, tök, paprika és paradicsom, ott egészen biztosan találkozunk valamilyen töltött formájukkal is. A főzőtököt leggyakrabban tökfőzelékként készítjük – ennél hétköznapibb, jellegzetesebb nyári magyar fogást nemigen tudnánk megnevezni, egyben az egyik legmegosztóbb ételünk is: ki paprikásan, rántással, melegen, ki fehéren, tejfölösen habarva, hidegen kapta a családi örökséget. Az alábbi töltött tök receptben az a legjobb, hogy a főzőtök belsejéből készül a zöldségkarikák mellé édes-savanykás, tökfőzelékszerű mártás, amelyet a tetejéte szórt juhsajt, esetleg morzsolt sós fetasajt ellensúlyoz. A nyár egyik leggyakoribb fogása lehet.

Töltött nyári tök kapormártással
Hozzávalók (4 adag)

Töltelék:


10 dkg rizs, megfőzve


50 dkg darált hús (sertés, vagy pl. pulyka)


só, bors


1 púpos teáskanál pirospaprika


1 csokor finomra aprított petrezselyem 


1 egész tojás


2 egész nyári főzőtök


4 evőkanál olívaolaj


Kapormártás:

a zöldség kivájt belseje


só


3 dl tejföl


1 teáskanál étkezési keményítő


1 evőkanál lágy fehérbor-, vagy almaecet


1 evőkanál méz


1 nagy csokor finomra aprított kapor


Tetejére: kb. 10 dkg juhsajt, friss kapor, jófajta olívaolaj

A sütőt előmelegítjük 190C fokra. A töltelékhez a rizst előre megfőzzük. Közben a darált húst sózzuk, borsozzuk, összekeverjük a fűszerekkel és a finomra aprított petrezselyemmel. Hozzáadjuk a főtt rizst és a tojást, alaposan összedolgozzuk. A tökből vastagabb karikákat vágunk a belsejüket karalábévájó segítségével kb. 2/3 mélységig kivájjuk, úgy, hogy az alja megmaradjon, tehát nem teljesen lyukasra. A zöldségek üregét sózzuk, meglocsoljuk kevés olívaolajjal. Púposra megtöltjük a fűszeres, húsos töltelékkel. Alufóliával bélelt tepsire állítjuk. Kívülről is meglocsoljuk némi olívaolajjal. Alufóliával lefedve, 45 percig sütjük, az utolsó tíz percben fedetlenül. Miközben sül, elkészítjük a mártást: A tök belsejét egy kis lábasba tesszük, ráöntünk kb. 2,5 dl vizet (éppenhogy lepje el, a pontos mennyiség a zöldségek fajtájától, víztartalmától is függ), sózzuk, borsozzuk. Fedő alatt, kb. 20 percig főzzük, amíg minden teljesen megpuhul. Ekkor botmixerrel simára pépesítjük, és behabarjuk egy kevés étkezési keményítővel kikevert tejföllel. Mézzel, és ecettel beállítjuk az ízeket, kellemesen pikáns legyen, mint egy tökfőzelék. Végül hozzáadjuk a finomra aprított kaprot. Tálaláskor mindenki tányérjába adagolunk a szószból, beleállítjuk a töltött zöldséget, majd megszórjuk reszelt juhsajttal (ezt rá is süthetjük a sütés utolsó öt percében) és friss kaporral, meglocsoljuk pár csepp jó olívaolajjal.

(Visited 382 times, 20 visits today)
Print Friendly

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.