Fűszeres bárányfasírt fokhagymás-joghurtos zöldbabsalátával

Piacainkon a külföldi vendégek csak úgy pislognak a halmokban pompázó különféle babok láttán. Elmeséljük, hogy a külföldön ritkaságnak számító sárga vajbabból többnyire zöldbabfőzelék, vagy savanykás, tejfölös zöldbableves készül. Azért a nagyvilág is rajta van a hüvelyeseken. Köteteket lehetne megtölteni csak a különböző száraz és friss babok bemutatásával, több százféle változatuk számos helyi specialitás alapja. Szinte minden ország büszkélkedhet saját, jellegzetes, gyakran eredetvédett fajtával, számos régió táplálkozásában kapnak központi szerepet az –elsősorban - száraz babok. Gyakrabban lassan főtt raguk részeként, ritkábban salátákban. A friss zöldbab a francia konyhában kap kiemelt figyelmet, ahol hagymával, fokhagymával, szalonnával parádés köreteket készítenek vele, de a legendás nizzai salátában is előkerül.

Az alábbi salátát idén nyáron fejlesztettem: kétféle, színes (zöld és sárga) zöldbabból, tarhonyából és apróra kockázott kovászos uborkából áll. Öntete fokhagymás joghurt. (Teljesen rákattantam a Culinarisban kapható Pusztazámori kecskejoghurtra, amely annyira finom, hogy salátaöntetként használom, ha éppen kapok, akkor ehhez is). Grillpartikon kiválóan szerepel, akár pl. cevapcica mellett. (Aki munkát szeretne spórolni, a cevap helyett vegyen előre beformázott, világbajnok bárányköftét a Troya török hentesétől). A képen még a tányéron: ajvár, harissával kevert joghurt, savanyúság.

Fokhagymás-joghurtos zöldbabsaláta 
Hozzávalók (4-6 adag)

12 dkg tarhonya
80 dkg zöldbab, vegyesen sárga és zöld
4 kovászos uborka
2,5 dl joghurt 
1 gerezd fokhagyma, reszelve
só, bors
2 csokor kapor, finomra aprítva
Tetejére: olívaolaj

Egy nagy lábasban vizet forralunk, alaposan megsózzuk. A tarhonyát kb. 10 perc alatt puhára főzzük. Leszűrjük, majd azonnal összeforgatjuk 2 evőkanál olívaolajjal. Miközben fő a tarhonya, megpucoljuk a babokat. A hegyes végét nem kell eltávolítani, csak a szárát. A babot felkarikázzuk, majd lobogó, sós vízben 5 perc alatt megfőzzük, úgy, hogy kissé ropogós maradjon. Jeges vízben azonnal lehűtjük, majd leszűrjük. Egy nagy tálban összekeverjük a kifőtt tarhonyát, a zöldbabot, hozzáadunk négy apróra felkockázott kovászos uborkát és a finomra aprított kaprot. Egy kis tálkában kikeverjük a joghurtot a lereszelt fokhagymával, sóval, borssal, és a zölbabra öntjük, összeforgatjuk. Jól behűtve tálaljuk, kimondottan jót tesz az ízeknek, ha néhány órát áll.

(Visited 3 781 times, 1 visits today)
Print Friendly, PDF & Email

One comment

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük