Fűszeres, ecetes cseresznye

“ Azt hiszem, nagyon szívesen éltem volna abban a csodálatos korban, amikor a fűszerkereskedelem határozta meg a gazdasági viszonyokat. A fűszerek szárazföldön, vagy tengeren érkeztek a kikötőkbe: a keletiek Alexandriából, Tir-ből, Akkóból és Limassoból, a keralai bors és a szumák Levantéból. Kardamom, kasszia, szenna. Cukor, ópium. Szívesen lettem volna szemtanúja, amikor Franciaországban megadóztatták a fahéjat, mivel az királyi privilégiumnak számított. Boldogan fedeztem volna fel a parfümipar által használt értékes és nagyrabecsült alapanyagokat –keserűmandulaolajat, gyantát, aloét, mirhát, himalájai pézsmát. Illatok, ízek, textúrák, formák, szagok, színek. Micsoda sivár, fekete-fehér világban élnénk ezek nélkül!” - vallja Jean-Marc Notelet séf, a fűszerkonyhára specializálódott párizsi étterem megálmodója. Minden fogása meglepetésekben, egzotikus zamatokban gazdag. Legemlékezetesebb azonban mégis az az egy szem ecetes, fűszeres cseresznye, amit tökéletes, rusztikus pástétomja mellé ad, és amely később a (szójaszósszal) lakkozott kacsa mellett is megjelenik. Az ecetes, savanyított gyümölcs egészen új dimenziót nyit meg a savanyúságok világában. Ecetes, fanyar-édes szőlőszemek, áfonya, szeder, meggy - micsoda izgalmas kiegészítői lehetnek sajttálaknak, sülteknek, sonkáknak, kacsának! Mint ahogy joghurtra, netán jófajta vaníliafagylaltra kanalazva sem elképzelhetetlenek. A fűszereket természetesen lehet variálni: csillagánizs, kardamom, chilipehely, szegfűszeg, vagy ezek tetszőleges keverékét adhatjuk a pácléhez. Az alábbi, cseresznyét ajánlom kezdésnek.

Fűszeres, ecetes cseresznye
Hozzávalók (egy 1literes befőttes üveghez)

50 dkg érett, jófajta cseresznye
2,5 dl rizsecet, vagy almaecet
2,5 dl víz
15 dkg cukor
1 teáskanál só
1 babérlevél
1 kávéskanál vegyes, egész bors
2 szem szegfűbors

A cseresznyét alaposan megmossuk, és konyhai papírtörlőn kissé megszárítgatjuk. A szárát rajta hagyhatjuk, és kimagozni sem szükséges. Egy éles késsel a szem alján egy apró keresztet vágunk (így jobban átjárja majd az ecetes lé). Egy kis lábasban összeforraljuk a rizsecetet (vagy almaecetet), a vizet, a cukrot és a sót. Amikor teljesen feloldódott a cukor, hozzáadjuk a fűszereket: a babérlevelet, borsot, szegfűborsot. Lehúzzuk a tűzről, és tíz percig állni hagyjuk. Az előkészített cseresznyét (szárastul) egy egyliteres, sterilizált befőttes üvegbe tesszük, majd ráöntjük a fűszeres, ecetes levet. Szorosan lezárjuk, és legalább 24 óráig pihentetjük. Ha megfelelően sterilizáltuk az üvegeket, akkor lezárva akár fél évig is eláll. Pástétomok, sültek, olajos halak, sajtok mellé kínáljuk.

(Visited 1,278 times, 2 visits today)
Print Friendly

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.