Fűszeres, ecetes cseresznye

“ Azt hiszem, nagyon szívesen éltem volna abban a csodálatos korban, amikor a fűszerkereskedelem határozta meg a gazdasági viszonyokat. A fűszerek szárazföldön, vagy tengeren érkeztek a kikötőkbe: a keletiek Alexandriából, Tir-ből, Akkóból és Limassoból, a keralai bors és a szumák Levantéból. Kardamom, kasszia, szenna. Cukor, ópium. Szívesen lettem volna szemtanúja, amikor Franciaországban megadóztatták a fahéjat, mivel az királyi privilégiumnak számított. Boldogan fedeztem volna fel a parfümipar által használt értékes és nagyrabecsült alapanyagokat –keserűmandulaolajat, gyantát, aloét, mirhát, himalájai pézsmát. Illatok, ízek, textúrák, formák, szagok, színek. Micsoda sivár, fekete-fehér világban élnénk ezek nélkül!” - vallja Jean-Marc Notelet séf, a fűszerkonyhára specializálódott párizsi étterem megálmodója. Minden fogása meglepetésekben, egzotikus zamatokban gazdag. Legemlékezetesebb azonban mégis az az egy szem ecetes, fűszeres cseresznye, amit tökéletes, rusztikus pástétomja mellé ad, és amely később a (szójaszósszal) lakkozott kacsa mellett is megjelenik. Az ecetes, savanyított gyümölcs egészen új dimenziót nyit meg a savanyúságok világában. Ecetes, fanyar-édes szőlőszemek, áfonya, szeder, meggy - micsoda izgalmas kiegészítői lehetnek sajttálaknak, sülteknek, sonkáknak, kacsának! Mint ahogy joghurtra, netán jófajta vaníliafagylaltra kanalazva sem elképzelhetetlenek. A fűszereket természetesen lehet variálni: csillagánizs, kardamom, chilipehely, szegfűszeg, vagy ezek tetszőleges keverékét adhatjuk a pácléhez. Az alábbi, cseresznyét ajánlom kezdésnek.

Fűszeres, ecetes cseresznye
Hozzávalók (egy 1literes befőttes üveghez)

50 dkg érett, jófajta cseresznye
2,5 dl rizsecet, vagy almaecet
2,5 dl víz
15 dkg cukor
1 teáskanál só
1 babérlevél
1 kávéskanál vegyes, egész bors
2 szem szegfűbors

A cseresznyét alaposan megmossuk, és konyhai papírtörlőn kissé megszárítgatjuk. A szárát rajta hagyhatjuk, és kimagozni sem szükséges. Egy éles késsel a szem alján egy apró keresztet vágunk (így jobban átjárja majd az ecetes lé). Egy kis lábasban összeforraljuk a rizsecetet (vagy almaecetet), a vizet, a cukrot és a sót. Amikor teljesen feloldódott a cukor, hozzáadjuk a fűszereket: a babérlevelet, borsot, szegfűborsot. Lehúzzuk a tűzről, és tíz percig állni hagyjuk. Az előkészített cseresznyét (szárastul) egy egyliteres, sterilizált befőttes üvegbe tesszük, majd ráöntjük a fűszeres, ecetes levet. Szorosan lezárjuk, és legalább 24 óráig pihentetjük. Ha megfelelően sterilizáltuk az üvegeket, akkor lezárva akár fél évig is eláll. Pástétomok, sültek, olajos halak, sajtok mellé kínáljuk.

(Visited 3 194 times, 1 visits today)
Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük