Egyszemélyes ebédek: wok-os pirított rizstészta zöldségekkel

Beszéljünk az egyszemélyes ebédekről. Akadnak ugyanis a főzni szeretők között olyanok is, akik kimondottan abban érdekeltek, hogy kis mennyiségben, maradéktalanul, minél gyorsabban és egyszerűbben készítsenek el maguknak egy fogást. Szabadúszók, otthonról dolgozók, egyetemisták, aktív idősebbek, egyedülállók, írók, grafikusok, magányosan alkotó művészek, üdvözletem. Akik nem mindig elégednek meg egy szendviccsel, vagy házhoz rendeléssel, hanem szívesen szánnak egy félórányi szünetet az étel elkészítésére. Milliónyi kreatív lehetőség merül fel a házi gyorskosztra, az izgalmas salátáktól a serpenyős csirkéig, a kuktában főzhető villámlevesektől az olasz minimál tésztákig. Az alább ajánlott wokos tésztát Donal Skehan, az “ír Jamie Oliver” receptje ihlette, és elsőre hosszúnak tűnhet a hozzávalók listája, második ránézésre azonban kiderül, hogy valójában minden könnyen beszerezhető bármelyik ázsiai élelmiszerüzletben, vagy hipermarketben, és kamrában tárolható alapdarab. Cserébe az egyszemélyes ebédek legfontosabb szempontjának tesz eleget: nem marad utána mosogatnivaló, ugyanis egyetlen edényben készül. Minden eleme tetszőlegesen helyettesíthető – gyakorlatilag bármilyen zöldséget használhatunk hozzá, ami éppen kéznél van, továbbá upgrade-elhetjük csirkével, maradék sültekkel, vagy tojással. Azért családi kiszerelésben is kiválóan működik, tapasztalatom szerint maximum négyszemélyes adag fér el kényelmesen egy wokban, vagy nagy serpenyőben. Bruttó tizenöt perc alatt elkészül.

Wok-os pirított rizstészta zöldségekkel
Hozzávalók (1 személyre)

1 evőkanál olaj
1 gerezd fokhagyma, finomra aprítva
2 cm friss gyömbér, finomra aprítva
1/2 chilipaprika, kimagozva, finomra aprítva
2 szál újhagyma, felkarikázva (a zöldjét a tetejére tartalékoljuk)
1/2 kaliforniai paprika, vékony csíkokra szeletelve
1/4 fej kelkáposzta, vékony csíkokra szeletelve
1 teáskanál currypor
1 evőkanál szójaszósz
1 teáskanál nádcukor
1 evőkanál szezámolaj
1 dl alaplé, vagy víz
5 dkg rizstészta (cérnametélt)
Tetejére:
1 evőkanál pirított szezámmag, vagy mogyoró
újhagyma zöldje, friss koriander

Először előkészítjük az összes zöldséget: finomra aprítjuk a fokhagymát, gyömbért, chilit, felkarikázzuk az újhagymát, felcsíkozzuk a kaliforniai paprikát, káposztát. Az összes hozzávalót kikészítjük a konyhapultra, hogy közben ne kelljen keresgélni, mert az étel nagyon gyorsan elkészül. Felhevítünk egy wokot, vagy serpenyőt. Amikor forró, hozzáadjuk az olajat, majd rögtön a finomra aprított fokhagymát, gyömbért és chilit. Néhány másodpercig pirítjuk, majd hozzáadjuk a felkarikázott újhagymát, a felcsíkozott kaliforniai paprikát és kelkáposztát. Néhány percig dobva-rázva pirítjuk, amíg elveszíti nyersességét, de még ropogós. Ekkor megszórjuk a curryporral, hozzáadjuk a szójaszószt, nádcukrot és szezámolajat. Elkeverjük, majd máris jöhet rá a rizstészta, és az alaplé (vagy víz). A tészta először száraz és merev, de néhány perc múlva megpuhul, és belefő a szószba. Addig pirítjuk magas hőfokon, amíg a tészta az összes folyadékot felszívja, ez összesen 4-5 perc lesz. Azonnal tálaljuk, pirított szezámmaggal és korianderrel szórjuk meg. 

(Visited 42 569 times, 1 visits today)
Print Friendly, PDF & Email

5 hozzászólás

  1. Kedves Zsófi, ezért hálás vagyok! Nagyon jól jött ez nekem. Nekem majd’ minden nap egyszemélyes, lehetőleg frissen készült vegetáriánus étel kell. Nem vagyok nagy konyhatündér, se nem hobbim a főzés, de fontos, hogy mit eszem. A tészta+zöldség kombó pedig a kedvencem, illetve zöldség bármivel, csak ne mindig ugyanolyan ízben. Ez nagyon klassz! Mindig rápillantok a rizstésztára az üzletben, egy pillanatra megállok töprengeni, aztán otthagyom 🙂 Alig várom a következő bevásárlást. Tényleg köszi! <3

  2. Szia Zsófi!

    Jó értelemben vett comfort food a javából.
    Már rég szerettem volna kérdezni, hol szoktad beszerezni ezeket a gyönyörű tálakat?

  3. Még ilyen receptet kérek, sokat! Minden nap főzök, egészséges, “clean” – és olcsó. Leves, ragu is jöhet 🙂 Köszönöm.

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük