Quinoa hatperces tojással, avokádóval és füstölt lazaccal

A gasztronómia világa folyamatosan változik. Trendek jönnek-mennek, ami csak divatból felkapott, az gyorsan elillan, a használható újdonságok viszont megmaradnak és beépülnek a hétköznapi étrendünkbe.

2016-ban is volt itt minden a világban: borzalmas, szivárványszínű, műanyaggal agyonszínezett bagel, Hong Kong-i desszerten alapuló, gofri-tölcsérbe pakolt túlzó fagylaltkehely, sóban érlelt tojássárgája, agyonhype-olt – de legalább tényleg kiváló – klasszikus olasz, borsos-sajtos minimáltészta (cacio e pepe). Ezek azonban mind csak ideiglenes őrületek lehettek, jövőre már nyomuk sem lesz.

Az egészséges táplálkozásban felbukkanó irányzatok és újdonságok ezzel szemben szerencsére egyre erősebben ragadnak itt, nem lehet észrevétlenül elmenni amellett, hogy ezek mennyire állandósulnak, az újabb generációk étrendjének már legtermészetesebb elemei. Íme tíz maradandó:

A vegán étkezés – világszerte egyre nagyobb teret hódít, a csúcsgasztronómiába is betört, a legfontosabb szakácsverseny, a Bocuse d’Or lyoni döntőjében évtizedek után először, sokak megrökönyödésére, vegán az egyik versenyszám. A “mindenmentes”, azaz cukor-, laktóz- és gluténmentes irányzat. Zöldségkultusz. Szuperélelmiszerek. Avokádós pirítós. Kurkuma. Közel-keleti egészséges konyha. Fermentálás (tejsavas erjesztés). Zöldségspagetti. “Bowl-food”.

Utóbbira még nem született tökéletes magyar kifejezés, talán “szupertál”-nak lehetne keresztelni. Az elnevezés a tálalásra utal: mély, pl. nagyobb müzlis, vagy leveses tálban kínált fogás, ami különböző elemekből áll össze: általában valamilyen gabonából (barnarizs, quinoa, bulgur), zöldségekből és fehérjéből (hús, vagy tojás). Egy kézből, egy evőeszközzel ehető. Kiegyensúlyozott, színes, változatos, egészséges, hedonista. Főzni nem kell hozzá tudni, hiszen itt alapvetően csak előkészített, jófajta alapanyagokat teszünk egy tányérra. Hétköznapi, vagy akár irodai ebédnek tökéletes, mivel csak össze kell állítani. Például így:

Quinoa hatperces tojással, avokádóval és füstölt lazaccal
Hozzávalók (4 adag)

15 dkg quinoa, (vagy köles)
1 kávéskanál só
2 érett avokádó
8 dkg füstölt lazac
4 evőkanál pácolt lilahagyma
4 hatperces tojás
Opcionális:
Kockázott sült tök, vagy édesburgonya
Pirított magok, pl. szezám, vagy kesu
Chiliszósz
Friss zöldfűszerek (snidling, petrezselyem, koriander)

Megfőzzük a quinoát (akár előző nap): alaposan, legalább kétszer, háromszor leöblítjük (ez nagyon fontos, különben a quinoa keserű lesz! Ugyanez a helyzet a kölessel). Lábasba tesszük, felöntjük dupla mennyiségű vízzel, felforraljuk, hozzáadunk egy kávéskanál sót, takarékra vesszük, és 15 percig főzzük, amíg felveszi az összes vizet. Ekkor letakarjuk egy tiszta konyharuhával és legalább 10 percig állni hagyjuk. 15 dkg száraz quinoából 45dkg főtt lesz. Tálakba kanalazzuk, és a tetejére helyezzük a “feltéteket”: a felszeletelt, érett avokádót, a füstölt lazacot (helyette lehet pl. tonhal, szardínia, vagy füstölt makréla), az ecetben és csipet porcukorban pácolt lilahagymát, a hatperces tojást, és minden mást, ami kéznél van.

(Visited 5 099 times, 1 visits today)
Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük