Ázsiai, csípős-savanyú rizstésztasaláta (maradék pulykasülttel)

Üdvözlök mindenkit a nagy karácsonyi trakták után. A halászlevek, töltött káposzták és bejglihegyek után a többség örül, ha nem egy újabb tartalmas, nehéz fogást kell enni, különösen jólesnek ilyenkor a saláták és zöldségételek.

Éppen ezért a mai vendégségre főleg ilyenekkel igyekeztem előállni. A december 27. bevásárlás és friss árubeszerzés szempontjából nem egy szerencsés nap, a piac még alszik, a hentesnél alig akad valami, így a Jókuti András Világevő barátomnak és családjának tartott brunch-hoz részben előre kellett logisztikáznom, részben a terv része volt, hogy minél több maradékot használjak fel értelmesen és kreatívan (ez egyébként is mindig nagyon inspiráló feladat). A zöldségkavalkádban az egyetlen kivételt a szenzációs májas hurka jelentette, amit először tavaly karácsonykor rendeltem a balatonhenyei Fekete Bárány Manufaktúrától (ők a Malackrumpli bisztró tulajdonosai is), a maga műfajában a legjobb, amit valaha kóstoltam, ugyanígy a sütnivaló kolbászuk.

A menü:

Chilis, narancsos sült sütőtök, kumquat, ricotta salata
Quinoa avokádóval, füstölt lazaccal és tojással
Szívsaláta gorgonzolával, datolyával és pirított mogyoróval
Sült brokkoli kolbásszal (együtt sütve maradék, felkarikázott sült kolbásszal)
Fekete Bárány májas hurka + házi csipkebogyóketchup, pácolt lilahagyma
Sült édesburgonya
Csípős-savanyú rizstésztasaláta zöldfűszerekkel és pirított szezámmaggal (maradék pulykasülttel)
Desszert: Kókusztejes tápiókapuding trópusi gyümölcsökkel

A rizstésztasaláta receptje következik, az egyik legjobb módja bármilyen maradék sült hús felhasználására, ráadásul jó kis ázsiai, csípős-édes-savanyú-friss az öntetet, pont, amilyen ízeket az ember ilyenkor a legjobban kíván. Nálunk pulyka volt idén karácsonykor, amiből jócskán maradt, legtöbb persze az eleve szárazabb melléből. Az öntettel és a sok zöldfűszerrel rögtön kizökkenthető az unalomból. Bármilyen más sült (vagy pl. húslevesből maradt főtt) hús tökéletes hozzá.

Csípős-savanyú rizstésztasaláta zöldfűszerekkel és pirított szezámmaggal
Hozzávalók (6 adag)

15 dkg rizstészta (vékony, cérnametélt)

Öntet:
3 evőkanál szójaszósz (vagy halszósz)
2 lime leve és reszelt héja
1 kávéskanál chiliszósz, vagy friss, finomra aprított chilipaprika
1 evőkanál nádcukor
3 cm friss gyömbér, reszelve
2 gerezd fokhagyma, reszelve
3 evőkanál szezámolaj
3 evőkanál langyos víz

kb. 25-30 dkg sült pulykahús, hosszanti szeletekre/csíkokra vágva
1 lilahagyma, vékonyra szeletelve
1 csokor menta
1 csokor koriander
4 dkg pirított szezámmag, vagy mogyoró

A rizstésztát egy nagy edénybe tesszük, és leöntjük forró vízzel (vízforraló), úgy, hogy a víz teljesen ellepje. Tíz percig állni hagyjuk, amíg teljesen megpuhul, majd leszűrjük, és hideg vízzel átöblítjük, hogy lehűljön. Amíg ázik a tészta, elkészítjük az öntetet: egy tálkában összekeverjük a szójaszószt, lime levét és reszelt héját, a chilit, nádcukrot, reszelt gyömbért és fokhagymát, a szezámolajat és a vizet. Erős ízű, intenzív lesz az öntet, ilyennek kell lennie, mert a tészta utána felveszi. Egy salátástálba tesszük a rizstésztát, a sült húst, a vékonyra szeletelt lilahagymát, ráöntjük az öntetet, és alaposan összeforgatjuk. A végén, tálalás előtt közvetlenül hozzáadjuk a durvára tépkedett zöldfűszerekelt és a pirított szezámmagot. 

(Visited 3 911 times, 6 visits today)
Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük