Skandináv, ünnepi lazacleves

Az egyik kedvenc levesem, tökéletesen bevethető az ünnepi vacsorához. Finnországban találkoztam különböző formáival, ott egyáltalán nem ünnepi, inkább hétköznapi, ahogy a lazac maga is. Előre el lehet készíteni, összesen 400g lazac kell hozzá, és szenzációsan finom. A zöldségeket évszaktól függően lehet variálni, tavasszal zsenge, új sárgarépával, karalábéval készítem, télen jöhet a burgonya, és/vagy az édesburgonya, vagy sütőtök.

Skandináv, ünnepi lazacleves
Hozzávalók (4 adag)

5 dkg vaj
1 hagyma, finomra aprítva
1 kis édesköménygumó, finomra kockázva
50 dkg burgonya, felkockázva
50 dkg édesburgonya, felkockázva
1,2 liter leszűrt alaplé
6 szem egész szegfűbors
1 babérlevél
0,5 g sáfrány
400 g lazacfilé, felkockázva
2 dl tejszín
1 csokor kapor, finomra aprítva

A vajon üvegesre dinszteljük a hagymát, és a finomra kockázott édesköményt. Amikor a hagyma megpuhult, hozzáadjuk a burgonyát, a sárgarépát, átkeverjük,  és beletesszük a babérlevelet és a szegfűborsot. Felöntjük alaplével, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a sáfrányt, amit előtte egy evőkanál forró vízzel leöntöttünk, és pár percig állni hagytunk, hogy kioldódjanak az aromái. A levest kb. 20 percig főzzük, amíg megpuhulnak a zöldségek. Ekkor tesszük bele a lazackockákat és a tejszínt, ezzel kb. 5 percig főzzük, a lazac így szaftos, omlós marad. A kaprot a végén adjuk hozzá.

(Visited 33 574 times, 7 visits today)
Print Friendly, PDF & Email

10 hozzászólás

  1. Isteni leves! 😍 Már többször elkészítettem. Az ízek tökéletes harminiája! Az egyik legjobb választás, ha nem a hagyományokat követjük karácsonykor, vagy csak kipróbálnánk valami újat! ☺️ Persze más alkalmakkor is ajánlom, akár egy rohanós hétköznap zárásaként! 😍❤️👍
    Csodálatos a blog, Zsófi! Csak így tovább 😉!

  2. hello,
    szerinted helyettesíthető a kapor a levesben más fűszerrel? akinek csinálnám, gyűlöli a kaprot (tudom, tudom, milyen ember már?! :), viszont szerintem imádná ezt a levest.
    petra

  3. Nálunk évek óta ez a karácsonyi leves. Finn halleves néven ismerem, az én receptemben nincs sáfrány és édesburgonya.

  4. A receptben nincs sárgarépa, a leírásban van. Mi a helyzet vele?
    Fantasztikus ízvilág, imádjuk és köszönjük!

  5. Kedves Zsófi!
    Van Stockholmban egy Stockholms Gastabud nevű kis étterem, ott ettem életem legérdekesebb (és azt hiszem bizonyos értelemben legfinomabb) hallevesét, ami nem hasonlított a fentire, mert tiszta volt (nem tejszínes). Találkoztál már ilyennel? Szívesen elkészíteném, több féle hal volt benne, meg rák, de mintha a mi húsleves alapunkban lenne, kicsit savanykás is volt, eszméletlen finom volt…
    Van valami ötleted?
    Köszönöm NT

  6. Ismerjük. Kishalász, azaz rekreációs, emelőhálós halász vagyok, murai engedéllyel, 33 éve màr.
    Hazai halból is elkészíthető, de csináltuk már vásárolt norvég fekete tőkehal filéből is.
    Valóban nagyon finom!
    ♥️🍽️🤗

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük