Joghurtos, diós sült cukkini saláta

joghurtos-dios-sult-cukkini-salata-1

Mi legyen a temérdek cukkinivel? Minden nyáron rendszeresen felmerülő dilemma, főleg azoknál, akik maguk termelik, a kertekben nő ugyanis, mint az őrült. Talán a leguniverzálisabb zöldség, mindig kapható, mindenre jó. Valódi szezonja persze ilyenkor nyáron van, ilyenkor a legzsengébb és legfinomabb. Aki saját kertben termeszti, tudja, hogy különösebb odafigyelés nélkül terem. A szokásos nyári kérdés tehát ebben az időszakban különösen aktuális: mi történjen vele? Ha apró, édes, gyenge bébicukkinihez jutunk, azt egyszerűen csak grillezzük meg, jobb dolog nem történhet vele (maximum a rálocsolt tahini öntet). Az így készül:

 

Grillezett cukkini tahinivel
A sütőt előmelegítjük grillfokozatra. Egy nagy tepsit leterítünk sütőpapírral, és kenőtoll segítségével vékonyan megkenünk olívaolajjal. A cukkinit 1,5 cm vastag karikákra vágjuk, és a tepsire helyezzük. Minden karika tetejét vékonyan megkenünk olívaoolajjal, majd sót és borsot szórunk rá. Kb. 8-10 percig sütjük a grillben, amíg a felülete megpirul, de még van tartása. Az öntethez simára keverünk 1 dl tahinit, 1 dl vízzel és 1 dl citromlével, valamint sóval és kevés reszelt fokhagymával. A grillezett cukkinire locsoljuk.

joghurtos-dios-sult-cukkini-salata-2

 
Kedvencem viszont az alább leírt, joghurtos, diós sült cukkini saláta, amit Ottolenghi Jerusalem c. könyve alapján készítettem nagyjából.

Joghurtos, diós sült cukkini saláta (a nyitóképen)
Hozzávalók (4 adag)

1 kg cukkini
80 dkg paradicsom
1 fej fokhagyma
só, bors
2 evőkanál olívaolaj
3,5 dl görög joghurt
1 citrom reszelt héja és leve
1 teáskanál harissa, vagy más chilipaszta
1 evőkanál méz
10 dkg durvára vágott dió
1 csokor petrezselyem, és koriander, finomra aprítva
Tetejére: chilipehely, finomra kockázott, sóban eltett citrom, hagymamag

A sütőt előmelegítjük 220C fokra. Egy tepsibe teszünk 1 kg vastagabb karikákra szeletelt cukkinit, 80 dkg félbevágott paradicsomot, és egy fej, gerezdekre szedett (de nem meghámozott) fokhagymát. A zöldségeket sózzuk, borsozzuk, meglocsoljuk kb. 2 evőkanál olívaolajjal. Kb. 35 percig sütjük, amíg teljesen megpuhul a cukkini és a paradicsom. A paradicsomokat és a fokhagymákat kibújtatjuk a héjukból (a sütés után könnyen megy), majd a megsült zöldségeket egy nagy szűrőbe tesszük át, és lecsepegtegtük belőlük a kisült folyadékot. Egy keverőtálban simára keverünk 3,5 dl sűrű görög joghurtot 1 citrom reszelt héjával és levével, sóval, csípős paprikakrémmel (pl.harissával) és egy evőkanál mézzel vagy datolyasziruppal. A sült zöldségeket durván összevágjuk (nem pürésítjük!), hozzáadunk 10 dkg durvára vágott diót, egy csokor finomra aprított petrezselymet, és összeforgatjuk a joghurttal. Néhány órára behűtjük. Olívaolajjal megcsepegtetve, chilipehellyel (esetleg finomra kockázott sóban eltett citrommal, hagymamaggal, friss korianderrel) megszórva tálalunk.

(Visited 5 759 times, 2 visits today)
Print Friendly, PDF & Email

2 hozzászólás

  1. Oh!Te!Jó!Ég! Ez a sült cukkini-saláta… *_* Nagyon nehéz volt abbahagyni, miután megkóstoltam. 🙂 Köszönöm a receptet – elkészítem majd még egy párszor. 🙂

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük