Sóágyon sült édesburgonya tahinivel

Kecsketejes-tahinis fagylalt, kardamomos, gyömbéres, kávés, fügés, narancsos-csokoládés, rózsaolajos halva, frissen préselt tahini, délelőttönként barhesz panini, egy szelet halvával töltve – amíg a készlet tart. New York egyik legfelkapottabb gourmet piacának, a Chelsea market legújabb, januárban nyitott hófehér üzletének kínálata. A Seed+Mill delikáteszt három megszállott csaj alapította, és máris elrabolták a vásárlók szívét. Minden, ami szezám – ez áll a koncepciójuk középpontjában, a visszhang alapján pedig telitalálatnak tűnik.
A tahininek, ennek az izraeli, és más levantei konyhákban gyakran használt sűrű, krémes szezámpasztának most amolyan pillanata van. Pontosabban, magának a közel-keleti konyhának van pillanata világszerte, általa pedig olyan alapanyagok is előtérbe kerülnek, amelyek eddig egzotikumnak számítottak. Rózsavíz, za’atar, szumák –soha nem voltak még annyira a mainstream gasztronómia részei, mint a mai világkonyhában. A tahini itthon delikáteszekben, török-arab élelmiszerüzletekben kapható. Házilag is könnyen elkészíthetjük: a szezámmagot enyhén megpirítjuk, kissé lehűtjük, majd aprítógépben elkezdjük darálni néhány evőkanál olajjal együtt. A saját olajtartalma miatt egy idő után elkezd krémesedni, és paszta állagúvá válni. Mártás pedig úgy lesz belőle, ha kb. 1:1:1 arányban simára keverjük citromlével, és jéghideg vízzel. Nagyszerű bármilyen sült zöldségen: padlizsánon, karfiolon, brokkolin. Grillezett bárány, fűszeres fasírt mellé. Hummuszban. Desszertekben is (csokitorta, brownie, keksz, fagyi). Barátkozásra az alábbi receptet ajánlom.
Sóágyon sült édesburgonya tahinivel
Hozzávalók (4 adag)
1 kg durvaszemű só
4 egyforma, közepes méretű édesburgonya
1 dl tahini
1 dl víz
1 dl citromlé
5 dkg za’atar fűszerkeverék
4 teáskanál fekete hagymamag
1/2 teáskanál chilipehely
1 marék durvára aprított pisztácia, vagy kesudió
A sütőt előmelegítjük 200C fokra. Az édesburgonyákat megmossuk, és alaposan megszárítjuk. Egy tepsibe szórjuk a sót, majd a sóágyra ültetjük az édesburgonyákat. Hústűvel, vagy villával kissé megszurkáljuk. Kb. 1-1 ¼ óráig sütjük, akkor jó, ha az édesburgonya belseje vajpuha. Kivesszük a sütőből, és kissé lehűtjük, hogy ne legyen tűzforró. A tahinit simára keverjük a vízzel és a citromlével. A sült édesburgonyákat héjastul, hosszában félbevágjuk. Megsózzuk, és rácsorgatjuk a tahinit, majd megszórjuk a za’atarral, a fekete hagymamaggal, a chilivel, végül a pisztáciával.

(Visited 231 times, 1 visits today)
Print Friendly

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.