Szívsaláta lazaccal és csípős-édes öntettel

Amióta a szupermarketekben rendszeresen lehet kapni szívsalátát, ráadásul teljesen jó áron (párszáz forint egy hármas csomag), teljesen megváltoztak a salátafogyasztási szokásaim. Eddig is óriási salátarajongó voltam, de a szívsaláta könnyű beszerezhetősége új fejezetet nyitott. Így gyakorlatilag szinte mindenhez fogyasztunk, és napi szinten. A szívsaláta simán napokig eláll a hűtőben, fel szoktam egyszerre több csomaggal tankolni. Nem esik össze, mindig egyformán ropogós, jól tartja magát mind a hűtőben mind a salátákban, imádom. További mérföldkő a hétköznapi főzésemben, hogy a Belvárosi Piacon (Hold utca) a Vörös Homárban mindig tudok venni friss halat és herkentyűt, anélkül, hogy Budára, vagy Budaörsre kéne bumlizni. Most már megjegyeztem, hogy hétfőn, szerdán és pénteken délután érkezik mindig friss áru, és olyankor csodás a pult. Az alábbi salátához két személyre összesen egy kb. 20 dkg-os lazacfilé és egy csomag szívsaláta kell. Különlegesnek tűnik, pedig valójában mind ár-érték arányban mind elkészítési időben (15 perc) abszolút vihető, és tökéletes hétköznapi vacsora.

Szívsaláta lazaccal és csípős-édes öntettel
Hozzávalók (2 adag)
1 nagy, kb. 20 dkg-os lazacfilé
1 kávéskanál szezámolaj
só, bors
Öntet:
2 evőkanál szójaszósz, vagy halszósz
½ citrom leve és héja
2 cm friss gyömbér, lereszelve
1 teáskanál nádcukor
1 kávéskanál chilipaszta
1 evőkanál szezámolaj
2 evőkanál langyos víz
1 csomag (általában 3 darab szívsaláta)
2 szál újhagyma, vékonyra karikázva, zölddel együtt
5-6 szem kumquat
fél csokor koriander
A sütőt előmelegítjük 150C fokra. A lazacfilét sózzuk, borsozzuk, majd mindkét oldalát vékonyan megkenjük szezámolajjal. 12 percig sütjük, így szaftos, és szép lemezes marad. Közben elkészítjük a salátaöntetet: a nagy salátástálban, amiben majd összeforgatjuk a salátát, elkeverjük a szójaszószt, citromlevet és reszelt héjat a reszelt gyömbérrel, nádcukorral, chilivel (pl. sriracha, harissa, Tabasco, vagy ami éppen kéznél van), szezámolajjal, 2 evőkanál vízzel kissé hígítjuk. Az öntet kevésnek, és túl intenzívnek fog tűnni, de a saláta majd jól felveszi. A szívsalátát megmossuk, nagyobb darabokra tépkedjük, és a tálba tesszük. Hozzáadjuk a felkarikázott újhagymát (esetleg pácolt lilahagymát), a vékonyra karikázott kumquat-ot (ha nincs, akkor mandarin-, vagy narancsfilét),és a koriandert, majd az egészet jól összeforgatjuk, hogy az öntet egyenletesen érjen minden levelet. Elosztjuk két salátástányérban. A közben elkészült lazacot nagyobb darabokra szedjük, és a salátára halmozzuk.
(Visited 1 933 times, 1 visits today)
Print Friendly, PDF & Email

5 hozzászólás

Hozzászólás a(z) Rossamela bejegyzéshez Kilépés a válaszból

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük