Sárgarépás, fűszeres csirkecomb mazsolával és mandulával

A legutóbbi kedvenc, szuper hideg leves receptemet tartogatom még egy kicsit melegebb időkre, amikor igazán jólesik majd. Helyette jöjjön ez a gyors hétköznapi csirkés egytálétel, ami bő fél óra alatt elkészül, és csodás. Főleg azok fogják értékelni, akik szeretik a fűszeres, arabos-közel-keleti ízeket, azt hiszem, sokan vannak, akik osztoznak ebben velem. Ha éppen nincs otthon egyik-másik fűszer, azt simán el lehet hagyni.

Szombat reggelente gyakran a piacon szoktam kezdeni, ott tankolok fel a hétre zöldségekkel, meg egy hadseregre elegendő zöldfűszerrel, olyan jó, hogy most már minden, de tényleg minden rendszeresen van, a koriandertől a tárkonyig. Hétvégén sokat főzök, hétköznap pedig a sorukra várakozó zöldségek megválaszolják, hogy mi legyen a főszereplő. Most szombaton gyönyörű, zsenge, színes répákat vettem (Lehel, Csaba, 32-es stand), ebből született ez a sárgarépás-csirkés-mazsolás-mandulás egytálétel, ami leginkább talán egy marokkói tagine-hoz áll legközelebb (csak gyorsabb).
Köretnek  nálunk quinoa volt mellé, ami szuperegészséges, készülök róla átfogóbb írással.
Sárgarépás, fűszeres csirkecomb mazsolával és mandulával
Hozzávalók (4 adag)
8 felső csirkecomb
só, bors
4 evőkanál olívaolaj
4 dkg vaj
2 csokor újhagyma, vékonyra karikázva
1 teáskanál római kömény
1 teáskanál currypor
4 szem szegfűszeg
1 rúd fahéj
3 szelet friss gyömbér
10 dkg aranymazsola
10 dkg hámozott mandula
2 csokor zsenge sárgarépa, vastagabb karikákra szeletelve
(ha van: egy csipet sáfrány)
1 evőkanál méz
1 csokor petrezselyem, finomra aprítva
A csirkecombokat konyhai papírtörlővel szárazra itatjuk, majd mindkét oldalán alaposan sózzuk, borsozzuk. Egy nagy lábasban felhevítjük az olajat és a vajat, majd a csirkét mindkét oldalán kissé megpirítjuk. Kivesszük egy tányérra, és félretesszük. A zsiradékhoz adjuk a felkarikázott újhagymát, néhány percg dinszteljük, majd hozzáadjuk az összes fűszert: a római köményt, curryt, szegfűszeget, fahéjat és a gyömbért, és néhány másodpercig kevergetjük. Visszatesszük a hagymás alapba az előpirított csirkecombokat, hozzáadjuk a mazsolát és a mandulát, majd felöntjük 8 dl vízzel, vagy alaplével. Fedő alatt 20 percig főzzük, amíg a csirke majdnem teljesen megpuhul. Ekkor tesszük bele a felkarikázott sárgarépát (és ha használunk, az egy teáskanál forró vízben feloldott sáfrányt). Kb. 10-15 percig főzzük, amíg a sárgarépa is megpuhul, de nem fő szét, kicsit roppanós marad. A főzési idő végére a csirke is teljesen puha lesz. Amikor elkészül, szükség szerint sózzuk, borsozzuk, és hozzáadjuk a mézet. Ha szeretnénk, hogy csirke bőre kissé megpiruljon, az egészet betehetjük a grillbe kb. 5 percre (ha olyan edényünk van, amit be lehet tenni a forró sütőbe). Tálaláskor megszórjuk friss petrezselyemmel. Köretnek rizs, bulgur, vagy más gabona/mag illik hozzá a legjobban, pl. quinoa, köles stb.
(Visited 2 095 times, 1 visits today)
Print Friendly, PDF & Email

3 hozzászólás

  1. nagyon guszti! nekem egyedül a csirke nem kell bele 🙂 vajon anélkül is jó? vagy mit lehet helyette tenni? én is kölessel enném. de érdekel a quinoa is.

Hozzászólás a(z) chili&vanilia bejegyzéshez Kilépés a válaszból

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük