Narancsos-borsos karamellizált lazacfilé

Még három gyors, utolsó perces recept ötlet az ünnepi menühöz, hátha még akad, ahol elkél.

1. Kacsamell sült édesburgonyapürével és pisztáciás gránátalmasalátával

A csodálatos Koncz Zsuzsa művésznő megkért, hogy tanítsak meg neki egy egyszerű fogást, amellyel kicsit fel tudja frissíteni a szokásos karácsonyi menüjét, ezt az ételt választottam, nagyon tetszett neki, kíváncsi vagyok, tényleg elkészíti-e. Íme a videó:

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=9YrXltS0XIY]

2. Narancsos-borsos karamellizált lazacfilé

Ha a lazac elkészítésre kerestek egy kicsit különlegesebb receptet, ezt jószívvel ajánlom.

A rövid leírás:

Egy vastag falú serpenyőben borostyán színűre karamellizálunk kb. 6 dkg cukrot. Közben két kb. 15-20 dkg-os lazacfilé bőrös oldalát frissen tört borsba és reszelt narancshéjba nyomkodjuk. A karamellába tesszük, fém spatula segítségével kissé lenyomjuk, hogy szép egyenes maradjon a bőre. Néhány percig sütjük, majd hozzáadjuk 1 nagy narancs kifacsart levét, 1 teáskanál szójaszószt, opcionálisan kis chilit és reszelt gyömbért. Megfordítjuk a lazacszeletet, és a karamellás- fűszeres narancsos mázban kb. 4 perc alatt készre sütjük.
3. Fűszeres mazsolakompót
Zseniális kiegészítő pulyka-, kacsa-, vagy más sültek, libamáj, pástétomok, vagy sajtok mellé.

Egy kis lábasban szárazon megpirítunk egy teáskanál mustármagot, majd hozzáadunk 2,5 dl vizet, 1 dl almaecetet, 10 dkg nádcukrot, egy teáskanál chilipelyhet, kakukkfüvet és egy babérlevelet. Összeforraljuk, majd 10 percig főzünk benne kb. 25 dkg nagy szemű aranymazsolát. A folyadékkal együtt üvegbe töltjük. Hűtőben 3-4 napig áll el.

 
 
 
(Visited 3 253 times, 1 visits today)
Print Friendly, PDF & Email

One comment

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük