Tejben sült csirkecomb burgonyapürével

Fotó: Erdőháti Áron, styling: Milutinovits Panka /hello.garlic

 

Olaszországban –elsősorban az északi részeken, például Bolognában is– nagy hagyománya van annak, hogy húst tejben sütnek/párolnak. Első hallásra nekünk kifejezetten furcsának tűnhet, de megéri félretenni a szkepticizmust, a végeredmény ugyanis lenyűgöző. Egyébként régi magyar receptgyűjteményekben is előfordul hasonló étel, legutóbb “növendékhús tejben párolva” címen bukkantam rá. A tejben található tejfehérjék sülés közben kissé karamellizálódnak, a mártás összeolvad a húsból kisülő szafttal és a fűszerekkel.
 Ezt az elkészítési módot Jamie Oliver receptje tette világszerte népszerűvé, rengetegen próbálták ki, ő egész csirkét süt ilyen módon. Az olasz klasszikus változatban többnyire sertéshússal készül (Arrosto di Maiale al Latte). Az is nagyszerű benne, hogy a mártás ízesítését remekül lehet variálni, mivel a tej gyönyörűen átveszi a fűszerek ízét. Készülhet a klasszikus verzióhoz hasonlóan, zsályával, citromhéjjal, vagy sok különböző zöldfűszerrel (mint az én alábbi változatomban), de akár szárított vargányát is lehetne hozzáadni, sőt, gyömbért és chilit is.
Tejben sült csirkecomb burgonyapürével
Hozzávalók (4-6 adag):
8 felső csirkecomb
só, bors
3 evőkanál olívaolaj
8 dl Tolle tej (min. 2,8 % zsírtartalom)
2 ág friss kakukkfű
1 ág friss rozmaring
10 levél friss zsálya
1 citrom reszelt héja
Burgonyapüré:
1 kg burgonya
15 dkg hideg Tolle teavaj, felkockázva
1, 5 dl langyos Tolle 1,5% tej
só, szerecsendió

A sütőt előmelegítjük 190 °C-ra. A csirkecombokat sózzuk, borsozzuk, majd egy nagy, forró serpenyőben, az olívaolajon mindkét oldalukon megpirítjuk. Bőrös felükkel felfelé egy mélyebb tepsibe, vagy jénaiba helyezzük. Az edénybe tesszük a zöldfűszereket (egészben) és a reszelt citromhéjat, majd ráüntjük a Tolle tejet. Kb. 50-55 percig sütjük, amíg a csirke megsül, a teteje megpirul, és a Tolle tejes mártás felületén is sötét, sült pötyök keletkeznek. Sütés közben néha locsolgathatjuk a húst a fűszeres Tolle tejjel. Miközben sül a csirke, hagyományos módon burgonyapürét készítünk köretnek: a krumplit héjastul puhára főzzük, meghámozzuk, áttörjük, majd hozzáadjuk a Tolle teavajat, a langyos Tolle tejet és a szerecsendiót. A húst a mártással együtt és a krumplipürével tálaljuk.

(x) támogatott poszt
„A Tolle az egészséges és fitt élet megőrzése érdekében garantálja a kiváló minőséget. Fogyasszunk minden nap legalább egy pohárral, ezzel is segítve egészségünk megőrzését! A Tolle FittKlub oldalán minden hónapban érdekes témákat, egészséges élettel kapcsolatos újdonságokat találhatunk.
 
 
A NOLTV-s sorozatomban kipróbáltam egy hasonló régi magyar receptet, amely sertéshússal készül, és amit kicsit megvariáltam, így a tej ízesítő anyaga vargánya és kapor lett. Szerintem világbajnok, jószívvel ajánlom!
(Visited 4 090 times, 3 visits today)
Print Friendly, PDF & Email

One comment

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük