Tejberizs vaníliás-zöldcitromos licsivel

 
Rózsasziruppal ízesített mandulás piskóta, málnadarabokkal és licsivelsorbet (málna- és licsisorbet csíkozva); „Sensation Ispahan” (poharas desszert: málna- és rózsazselé, licsidarabokkal rétegezve); „Saint Honoré Ispahan” (a klasszikus francia torta egyik változata: leveles tészta, rózsával illatosított mascarponekrém, égetett tésztából készített „profiterol”, karamell, a tetején friss málna és licsi – csak néhány a világhírű cukrászfenegyerek, Pierre Hermé nagyszerű kreációi közül, amelyeket a málna-licsi-rózsa íztrilógia  jegyében alkotott Isphahan kollekció gyűjtőnév alatt. A nemzetközi gasztronómiában a licsiről elsőre szinte mindenki erre a kifinomult, különlegesen érzéki és nőies ízkombinációra asszociál.

licsi, ez az egzotikus, illatos gyümölcs ilyenkor, télen érkezik meg hozzánk is Kínából, Thaiföldről, Madagaszkárról. Mostanság már gyakran kapható (az Aldi-ban folyamatosan van ilyenkor jó minőségű). Már a külseje is gyönyörű, héja belülről rózsaszínű, gyöngyházas, rózsasziromra emlékeztet. Gyümölcse kissé kocsonyás, szőlőszerű, rendkívül lédús, parfümös. Igazi szupergyümölcs: megelőzően hat a szív- és érrendszeri, daganatos megbetegedésekre, erősíti a csontokat, az immunrendszert, magas a C-, és B vitamin tartalma, gátolja a bőr öregedését. Jótékony hatásáról már ókori kínai gyógyászati könyvekben is megemlékeznek. Érdemes ilyenkor, szezonjában feltankolni belőle, hűtőben hetekig eláll (nem mintha nem fogyna el mindig utolsó szemig). Ahogy van, magában is csodás, de a legfinomabb szerintem vaníliával és zöldcitrommal összeforgatva, pácolva. A gyümölcsöt kínálhatjuk így egy nehezebb, fűszeres ételsor végén magában, vagy kanalazhatjuk fagylalt, piskóta, vagy az alábbi recept szerint kókusztejes tejberizs tetejére.
Tejberizs vaníliás-zöldcitromos licsivel
Hozzávalók (4-6 adag)
1/2liter tej (3,8%-os)
1/2 liter kókusztej
1 kávéskanál só
20 dkg kerek szemű rizs
7,5 dkg cukor
25 dkg licsi, meghámozva
1/2rúd vanília
1 zöldcitrom héja és leve
díszítéshez durvára vágott pisztácia

 

 

 

 

 

A rizst forró vízben alaposan átöblítjük. Lábasba öntjük a tejet, a kókusztejet, hozzáadjuk a sót, majd beletesszük a rizst. Felforraljuk, majd takarékra vesszük a lángot, és lassú tűzön, folyamatos odafigyelés és kevergetés mellett kb. 30 perc alatt teljesen puhára főzzük a rizst. (Vigyázat, tényleg oda kell figyelni, mert hamar odakap!). Amikor a rizs megpuhult, hozzáadjuk a tejberizshez a cukrot, és elkeverjük, hogy a cukor felolvadjon. Átöntjük egy edénybe, közvetlenül a felületére frissentartó fóliát helyezünk (hogy ne bőrösödjön), és teljesen kihűtjük. Miközben hűl, elkészítjük a marinált licsit: a gyümölcsöt meghámozzuk, és összekeverjük egy zöldcitrom reszelt héjával, levével, valamint fél rúd vanília kikapart magjaival. Poharakba, vagy szép tálkákba adagoljuk, a rizs tetejére kanalazzuk a licsit, végük a tetejét durvára vágott, sótlan pisztáciával díszítjük.
 
(X) Szponzorált poszt: Az alapanyagokat és a posztot az ALDI Magyarország és az ALDI Háziasszonyai támogatták
 
(Visited 981 times, 1 visits today)
Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük