Vörösboros spagetti

 

Állítólag ez egy velencei recept, “spaghetti All’Ubriaco” a neve, bevallom, én Olaszországban még nem találkoztam vele. Kétségtelenül az egyik legextrább étel, amit az elmúlt időszakban készítettem, engem azonban eléggé lenyűgözött. Egyszerű és komplex egyszerre. Úgy képzeljétek el, hogy a spagettit magában a vörösborban főzzük meg, a bort teljesen magába szívja a tészta, a végén hideg vaj kerül hozzá, tehát gyakorlatilag egy önmagát képző, könnyű vörösbormártással vonjuk be. 
 
Az eredeti, linkelt recept szerint a bort a vízzel összekeverik, és ebben főzik, én azonban úgy készítettem, hogy a tésztát előfőztem vízben, hogy összeessen, és aztán áttettem a borba, így sokkal koncentráltabb ízű. Természetesen jó bor kell hozzá, Harmath Csaba borszakértővel konzultáltam, aki Zweigelt, Kékfrankos, vagy Portugieser-t ajánl hozzá. A lényeg, hogy ne legyen magas a savtartalma. Abszolút minimal fogás, nagyon különleges, és alig várom, hogy kipróbáljam fehérborral is, azzal a külseje talán egy fokkal kevésbé bizarr, a vörösboros változat akár Halloween-re is elmegy:)
Vörösboros spagetti  
Hozzávalók (2 adag)
20dkg spagetti
1/2 üveg száraz vörösbor (pl. Zweigelt, Kékfrankos, Portugieser)
5 dkg füstölt császárszalonna
4 dkg hideg vaj
1 csokor petrezselyem
só, bors
A spagettit először nagy lábas sós, lobogó vízben 4 percig előfőzzük. Erre azért van szükség, mert előbb össze kell hogy essen, ahhoz, hogy a borba lehessen tenni (a bor csak néhány dl, tehát abban nem tudna megfőni). Közben másik lábasban elkezdjük melegíteni a bort. A 4 perces előfőzés után tésztaszedővel áttesszük a félig főtt tésztát a vörösborba. Erős lángon (tésztától függően) kb. 6 percig főzzük, amíg a bort teljesen magába szívja a tészta (de azért harapható). Ha úgy látjuk, adhatunk hozzá még egy lötty bort, vagy keveset a főzővízből. Néhány evőkanálnyi folyadék azért maradjon alatta. Miközben fő a tészta, ropogósra pirítjuk a felkockázott szalonnát. Amikor a borban megfőtt a tészta, adagolva hozzáadjuk a hideg vajat, elkeverjük. Azonnal tálaljuk, megszórjuk a kisütött császárszalonnával és finomra aprított petrezselyemmel.
(Visited 1 347 times, 1 visits today)
Print Friendly, PDF & Email

2 hozzászólás

  1. az en hateves lanyaimnak mar evek ota ez a kedvence, stahl judit valamelyik konyvebol, o oreganoval izesitette. ki fogom probalni a szalonnas variaciot is!
    koszi,
    szi_vi

Hozzászólás a(z) Névtelen bejegyzéshez Kilépés a válaszból

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük