Egyperces, bögrés mogyorós-csokoládé szuflé

Ilyen “bögrés sütemény” receptből rengeteg található az interneten. Sokszor láttam különböző design oldalakon is, nem csoda, látványos, jópofa a tálalása maga, hiszen ez valóban bögrében történik. Csakhogy csomó olyan recept van, ahol a látvány felülírja a tartalmat és a tényleges gasztronómiai élvezhetőséget. Leírnak egy standard, innen-onnan vett receptet, és nem árulják el, hogy az igazából csak szép, de egyáltalán nem finom. Így jártam ezzel a desszerttel. Tetszett az ötlet, hogy kb. két perces munkával lehet készíteni egy nagyszerű édességet. Kipróbáltam azt az anyaghányadot, amit a legtöbb recept ír, és kiderült, hogy egy teljesen íztelen és élvezhetetlen, unalmas csemege a végeredmény, amit ha túlmikrózunk (merthogy mikróban készül), akkor még ki is szárad, és elmuffinosodik. (Egyébként van ennek csúcsgasztronómiai változata is, Ferran Adriá szifonos-mikrós szivacsos piskótája, azt egy időben itthon is sok séf csinálta. Így készül.)
A bögre és a két perc alatt elkészíthető desszert ötlete azonban még mindig foglalkoztatta a fantáziámat, úgyhogy fogtam magam, és addig kísérleztem, amíg tökéletes lett.
Ízes, izgalmas, légies, könnyű. A lisztet lecseréltem darált mogyoróra (így lisztmentes), a sima olajat pedig Giuseppe mandarinos olívaolajára (ill. mogyoróolajjal is kipróbáltam), így már egész más a végeredmény.  Egy igazi csokitortával persze nem vetekszik, de szerintem elég menő, ha valakinek egy kis édes kis meglepetéssel szeretnénk kedveskedni. Nem vagyok a mikró híve, ritkán használom, de egyszer-egyszer kényelmes, például ehhez is.
Néhány megjegyzés:

 

 

 

 

·     –  mogyoró helyett bármilyen más darált magot használhatunk. Olajos maggal sokkal finomabb, mint liszttel
·     – az olaj mindenképpen valamilyen jobb minőségű legyen (lehet olívaolaj, ugyanabból a magból készített olaj, vagy valamilyen ízesített változat)
·        Tapasztalatom szerint a 1,5 dl-es bögre az ideális méret. Nagyobban nem mutat, mert túl lapos lesz.
·      Nyilván mikrótól függ, hogy pontosan mennyi idő alatt készül el, az enyémben legmagasabb teljesítményen 1 perc. Akkor jó, ha még kicsit folyós a közepe. Érdemes egy-két tesztadagon ezt pontosan kitapasztalni, mielőtt élesbe megy.
·    – Először azért készítettem kaukázusi kefírrel, mert csak az volt itthon, aztán próbáltam az eredeti receptekben szereplő tejjel is, de a kefírrel sokkal jobb az állaga, így az maradt.
·      –A mikróban először felemelkedik, mint egy szuflé, aztán rögtön visszaesik. Ha alaposan kikenjük a bögrét, akkor szépen ki is lehet borítani, úgyhogy végülis akár egy elegáns tányérdesszert is lehet megfelelő kiegészítőkkel (fagyi, szószok stb.)
·      –Nádcukor helyett lehet nyírfacukorral készíteni, kefir helyett kókusztejjel, úgy akkor liszt-, cukor-, és tejtermékmentes
·      –A legnagyobb előnye: olyan alapanyagokból készül, amelyek mindig vannak otthon
·      –A legnagyobb hátránya: olyan alapanyagokból készül, amelyek mindig vannak otthon

 

Egyperces, bögrés mogyorós-csokoládészuflé
Hozzávalók (2×1,5dl-es bögrényi adag)
3,5 dkg darált mogyoró
2 evőkanál keserű kakaópor
1 teáskanál nescafé, vagy más instant kávépor
2 evőkanál nádcukor
csipet só
2 evőkanál kaukázusi kefir
2 evőkanál olaj (lehetőség szerint mogyoróolaj, vagy mandarinos olaj)
1 egész tojás
kevés vaj, vagy olaj a bögre kikenéséhez

 

 

 

 

 

Egy kis tálkában összekeverjük először a száraz anyagokat: a darált mogyorót (vagy más magot), a keserű kakaóport, a nescafét, a nádcukrot, és egy csipet sót. Hozzáadjuk a kefírt, az olajat és az egy egész tojást, villával az egészet összekeverjük. Két 1,5dl űrtartalmú, kivajazott bögrébe kanalazzuk a masszát, a 2/3-nál valamivel magasabbra fog érni. A mikrót legmagasabb fokozatra kapcsoljuk, a két bögrét betesszük, és 1 percig mikrózzuk. A pontos időt mindenkinek ki kell tapasztalnia a saját készülékén. Akkor jó, ha a belseje még kissé lágy, folyós. Azonnal tálaljuk (bögrében, de szépen ki is lehet borítani.).
(Visited 3 258 times, 1 visits today)
Print Friendly, PDF & Email

8 hozzászólás

  1. Szia Zsófi!Engem is az érdekelne, hogy lehet-e sütőben készíteni vagy kell-e akkor módosítani valamit az elkészítésen? (Mikróra sose vágytam, de ez a recept klassznak tűnik:-)

  2. Annak idején kipróbáltam én is, de hm… aztán találtam egy olyan receptet, amiben van sütőpor (1 mk.) és ecet (1/2 ek), de nincs benne tojás, na az számomra sokat dob a végeredményen. Meg dobok bele aszalt gyümit, az is lazítja, ja és olaj helyett vajjal készül. De mindjárt kimegyek a konyhába és lecserélem a lisztet darált mandulára a tejet meg kefírre. 😉

  3. én is dióval csináltam és nagyon jó lett, 2 percig mikróztam, érdekes, harmonikus és nagyon jó utóíze van, lányom és férjem is ette 🙂

  4. Van valakinek ötlete, hogy a kefir helyettesíthető-e valamivel ami nem tejtermék? anélkül ugyanis ez a süti beleférne a paleo étrendbe. köszi!

Hozzászólás a(z) Névtelen bejegyzéshez Kilépés a válaszból

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük