Segal Viktor: Piknik – könyvajánló

 

 

 

 

 

Ülök a gépem előtt, és reggelire Segal Viktor tejpudingját kanalazom, amit a Villa Bagatelle kertjében rendezett tegnapi hangulatos eseményen, “pikinik”-en kaptunk (elhoztam). Viktorral mindig is nagyon hasonló volt a gasztronómiai ízlésünk, nekem is ez az egyik kedvenc desszertem (pont nemrég készítettem, ezúttal “minden mentesen”: rizstejjel, rizsliszttel, nyírfacukorral.)
Tegnap volt Segal Viktor legújabb, harmadik szakácskönyvének a bemutatója, amely ezúttal a Libri Kiadó gondozásában készült. A könyv címe: PIKNIK.
A hivatalos sajtóanyag szerint Viktor ezúttal a nagyközönséget veszi célba. “A Piknik az élet apró örömeit dicséri, és ehhez kínál egyszerűen, legfeljebb 20 perc alatt elkészíthető hideg és meleg ételeket, italokat. A városi piknikelés, a kirándulás, a grillezés és a balatoni, illetve tengerparti pihenés témája köré rendezett receptek kivétel nélkül egészséges ételeket mutatnak be, a helyi alapanyagok, idényzöldségek és gyümölcsök használatára buzdítanak. A Piknik számos vegetariánus ételt is ajánl, horvátországi fejezetében pedig ötleteket kínál a tenger gyümölcseinek beszerzésére és egyszerű elkészítésére.”
A könyv nagyon szép (imádom a borítóját!), barátságos hangulatú, telis-tele természetes, laza élet- és ételképekkel. Ez határozza meg az egész kötetet, ahogy lapozgatom, legszívesebben azonnal elindulnék a Káli-medencébe, hogy Ódor Dezső sajtjával grillezett sárgadinnyét készítsek (Viktor könyvében, a 62. oldal). A receptek nagyon egyszerűek (nekem azért egy-két összetettebb belefért volna), abszolút kezdőkre van kalibrálva, tényleg olyan ételek vannak benne, amelyeket nem lehet elrontani. Leginkább jó ötleteket, tippeket lehet benne találni, szerintem ez egy olyan kötet, amit az ember levisz a balatoni nyaralóba, vagy magával visz nyaraláshoz, hogy ihletet kapjon a lapozgatásával. Viktor ezzel a könyvvel egy új, civilebb, személyesebb arcát mutatja meg.
Bevallom, én magam nem vagyok egy nagy piknikező. Tavaly csináltunk egy piknikes NOLTV-s videót a Margitszigeten, amiből én csak arra emlékszem, hogy a hatalmas szélben, döcögve húzom-vonom a telepakolt pöttyös bevásárlókocsimat a Pozsonyi út díszkövein, majd a Margit-hídon, a fejemet leviszi a szél, a hajamat össze-vissza fújja, aztán pedig szúr a fű, és bogarak vannakJViktor új könyve azonban olyan barátságos és hangulatos, hogy komolyan kedvet kaptam hozzá, hogy piknikezzek egyet, ha nem is egy mezőn, de legalább egy pesti tetőteraszon, vagy háztetőn.
Segal Viktor: Piknik, Libri Kiadó – fogadjátok szeretettel.
(Visited 454 times, 1 visits today)
Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük