Gyömbéres, epres-almás pite

 

Ez egy amolyan magas falú, amerikai típusú gyümölcspite, rusztikus, házias sütemény, mindig elfogy utolsó morzsáig. Tésztája ropogósan omlós, vajas, a töltelék pedig a szinte dzsem szerűre sül, mégsem édes, inkább gyümölcsös.
Az omlós tésztához érdemes a 3:2:1 (3 egység liszt, 2 egység zsiradék, 1 egység folyadék) arányt megjegyezni, én mindig így készítem az ilyen piték tésztáját. A töltelék ezúttal eper, alma, a fűszere gyömbér és vanília. Hétvégére ajánlom!
Gyömbéres, epres-almás pite

Hozzávalók (10 szelet)

45dkg liszt
csipet só
30dkg hideg vaj (felkockázva, esetleg reszelve)
1,5dl jeges víz
¾ kg gyümölcs (eper és alma, felkockázva)

15dkg nádcukor
1 citrom reszelt héja és leve
kb. 3cm friss gyömbér, reszelve
1 vanília kikapart magja, vagy vaníliakivonat
3,5dkg étkezési keményítő
Elkészítjük a tésztát: a liszthez keverjük a sót, majd hozzáadjuk a felkockázott hideg vajat (az is jó módszer, ha nagy lyukú reszelőn lereszeljük). Az ujjunkkal összemorzsoljuk, de semmiképpen nem szabad túldolgozni, ne álljon össze teljesen, a vaj borsó nagyságú, látható maradjon benne. Hozzáöntjük a jéghideg vizet, és csak annyira dolgozzuk össze, hogy épphogy összeálljon. Lapos korongot formázunk belőle, és fóliába csomagolva 20 percig, vagy max. egy napig hűtőben pihentetjük.
A sütőt előmelegítjük 200C-ra. Egy ökölnyit félreteszünk, a többit kinyújtjuk, és kibélelünk vele egy 26 cm átmérőjű, magas falú tortaformát, vagy cakkos piteformát, úgy, hogy a tészta kb. 2 cm-re túllógjon a peremén. Az epret és az almát megpucoljuk, és felkockázzuk. Összeforgatjuk a cukorral, citromlével, gyömbérrel, vaníliával és a keményítővel (utóbbinak az a szerepe, hogy felvegye a sülés során keletkező levet, a sütemény szeletelhető legyen). A tésztaburokba tesszük. A maradék tésztát kinyújtjuk, hosszú csíkokat vágunk belőle, majd a sütemény tetejét berácsozzuk. 200C-on egy óráig sütjük. Mascarponéval, vagy hideg tejszínhabbal tálaljuk.

(Visited 164 times, 3 visits today)
Print Friendly

2 hozzászólás

  1. Szia!
    Most fedeztem fel magamnak az oldalad (hála az édeskrumplimnak, be is taggeltelek facebookon), és nagyon tetszenek itten a dolgok.
    Ez a süti is megmozgattam a fanátziám, viszont ami nekem nagyon fekszik az a túrós sütemény. Ez a tésztaalap istenien hangzik, de vajon elbír valamilyen túrókrémet? És ha igen, akkor mit ajánlasz?
    Előre is köszi a választ! 🙂

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.