Sáfrányos birsalmával töltött kacsamell

 

 

 

 

Fotó: Nagy Balázs, styling: Szigeti Zsófi (megjelent a BBC Good Food karácsonyi számában)
 
Egy elegáns és egyszerűen elkészíthető fogást ajánlok a karácsonyi vacsorához, ma ezt a húsosat, holnap pedig egy halasat. A birsalma és a kacsa/liba klasszikus párosítás (a leves!!), ebben az ételben a birsalma a kacsamell tölteléke. A sáfány kiválóan fűszerezi a birsalmát, de ha nem jutunk hozzá, a drága fűszer nélkül is nyugodtan neki lehet állni. A birsalmakompótnak ne legyen leve, mert úgy nehezen lehet vele megtölteni a kacsamellet. Szépen lehet szeletelni, és akár előre is meg lehet sütni, mert hidegen is nagyon jó. Köretnek karamellizált lilakáposzta nagyon jól passzol hozzá (krumplipüré is).
 
 
Sáfrányos birsalmával töltött kacsamell
Hozzávalók (4 adag)
1,5 dl víz
4 dkg cukor
csipet só
7-8 szál sáfrány, 2 teáskanál forró vízben feloldva
2 közepes birsalma, meghámozva, 1cm-es kockákra vágva
(esetleg vegyesen sima almával)
2 kacsamellfilé
só, bors
1 teáskanál olívaolaj
1.Elkészítjük a sáfrányos birsalmát (akár előző nap): kis lábasban felforraljuk a vizet a cukorral és a sóval, amíg a cukor teljesen feloldódik, néhány percig főzzük. Hozzáadjuk a forró vízben feloldott sáfrányt (a sáfrányra egyszerűen egy-két teáskanál forrásban lévő vizet öntünk, és kb. 5 percig állni hagyjuk, ezalatt kioldódnak az illóolajai. A szálakat is használhatjuk a birsalmában.), majd az apróra felkockázott birsalmát. Erős lángon, kb. 12 percig főzzük, amíg a birsalma megpuhul, és csak kevés lé marad rajta.
2.A sütőt előmelegítjük 160C fokra. A kacsamell bőrét átlósan beirdaljuk. Éles  késsel hosszú “zsebet” fúrunk bele, úgy, hogy azt az oldalak felé is kissé tágítjuk. Kiskanállal szorosan megtöljük a sáfrányos birsalmával. A biztonság kedvéért lezárhatjuk a végét hústűvel, vagy fogpiszkálóval. Mindkét oldalát sózzuk, borsozzuk. Egy serpenyőbe helyezzük, bőrös felével lefelé, és közepes lángon, lassan kiolvasztjuk a zsírját. A zsírját leöntjük, és más célra használjuk. A kacsamellet betesszük a sütőbe, és 15-20 percig sütjük (attól függően, hogy mennyire szeretnénk rózsaszínűre). Szeletelés előtt legalább 10 percig pihentetjük, de használhatjuk hidegen is, ebben az esetben, amikor kihűlt, alufóliába csomagoljuk, és hűtőbe tesszük. Karamellizált lilakáposzta, vagy burgonyapüré illik hozzá.

(Visited 6 447 times, 1 visits today)
Print Friendly, PDF & Email

6 hozzászólás

  1. Kedves Zsófi,
    Ez a fogás lenne a karácsonyi főétek, de a párommal nem tudunk egy álláspontra jutni azon, hogy hogyan kell azt a fránya mellet megtölteni! 😀 Segítenél nekünk?
    “Éles késsel hosszú “zsebet” fúrunk bele, úgy, hogy azt az oldalak felé is kissé tágítjuk” mondaton nem jutunk tovább. Az uram szerint ketté kell vágni a mellet és összetekerni, vagy összetűzni, szerintem meg mell keskenyebb oldala felől a késsel megfúrni… Vagy hogy lehet ezt vizuálisan elmagyarázni? Előre is köszi, KAta&Péter

  2. Fantasztikus lett! Nagyon-nagyon köszönöm a receptet. Mindenkinek ajanlom. Könnyen elkészíthető es igazán ünnepi, mutatós fogás. A skandinav lazacleves szinten! Szuper menüjavaslat.

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük