Narancsos édesköménykrémleves

 

 

 

 

Ez egy elegáns, téli krémleves, amelyet a narancs és a sáfrány tesz kicsit ünnepi hangulatúvá, így akár karácsonyi menü részeként is el tudom képzelni. A leves önmagában is nagyon finom, igazán izgalmassá pedig a tálaláskor hozzáadott elemek teszik: az olívaolajban és narancslében marinált, nyers, ropogós, üde édeskömény, az édeskömény zöldje (ha van, akkor adhatunk még hozzá pl. koriandert is), és a minden krémlevest magasabb szintre emelő olívaolaj. Az ihletet a salzburgi Hangar 7 Ikarus étterem állandó konyhafőnökének, Roland Trettl-nek csodás könyvében talált recept adta, de ez ennek egy egyszerűsített változata. Édeskömény pedig már szinte minden piacon, ill. hipermarketben kapható (múltkor az Aldi-ban vettem gyönyörűt 200Ft-ért/db).
Narancsos édesköménykrémleves
Hozzávalók (4 adag)
3+3 dkg vaj
3 szál újhagyma, felkarikázva
1 evőkanál nádcukor
1 narancs húsa, kifilézve
2 nagyobb gumó édeskömény, felkockázva
1 narancs leve
1,2 liter szárnyas-, vagy zöldségalaplé
só, bors
kb. 10 szál sáfrány, 2 evőkanál forró vízben feloldva
½ citrom leve
Tetejre: vékonyra gyalult édeskömény, édeskömény szára, zöldje, olívaolaj
3 dkg vajon puhára dinszteljük a felkarikázott újhagymát. Hozzáadjuk a nádcukrot, és addig pirítjuk a hagymával, amíg enyhén karamellizálódik. Az egyik édeskömény felét félretesszük (azt majd nyersen használjuk levesbetétként), a többit felkockázzuk, és a dinsztelt újhagymához adjuk. Néhány percig főzzük, majd hozzáadjuk a kifilézett narancsgerezdeket és a narancslevet is. Hozzáöntjük az alaplevet. Sózzuk, borsozzuk. A sáfrányt néhány percre 2-3 evőkanál forró vízbe áztatjuk, majd (a vizet és a szálakat is) a leveshez adjuk. Lefedve, kb. 25 percig főzzük, amíg az édeskömény teljesen megpuhul. Robotgépben, vagy botmixerrel simára pürésítjük, közben hozzáadunk 3dkg hideg vajat, ettől még selymesebb lesz. Végül a citromlével ízesítjük. Tálaláskor zöldséggyaluval egész vékonyra gyaluljuk a maradék fél édesköményt, majd olívaolajjal és kevés narancslével összekeverjük. A tányérok közepére tesszük a nyers, marinált édesköményt, majd rámerjük a levest. Meglocsoljuk olívaolajjal, és megszórjuk az édeskömény vékonyra karikázott szárával és lecsipkedett zöldjével.

(Visited 114 times, 1 visits today)
Print Friendly

One comment

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.