Hideg kacsamellfilé őszi gyümölcssalátával

 

 

 

 

Ananász, mangó, licsi, passiógyümölcs, gránátalma, datolyaszilva, pomeló, papaya, kumquat – a zöldség- és gyümölcs üzleteket őszre, télre elárasztják a különböző egzotikus gyümölcsök. Ilyenkor jelenik meg például a pomeló is. A halványzöldes, sárgás színű, gyakran hálóba, vagy fóliába csomagolt rögbilabda szinte minden nagyobb zöldségesnél kínálja magát, se sokan csak mustrálják. Pucolása a többi citrusnál valamelyest körülményesebb, mivel a vékony belső fehér hártyától is meg kell szabadítani a gyümölcs húsát. Héja rendkívül vastag és szivacsos, íze a grépfrútnál valamelyest lágyabb. Dél-Kelet Ázsiában és Malajziában őshonos, ma Dél-Kínában termesztik belőle a legtöbbet.  A pomelo a kínai császárok gyümölcse volt, neve kiejtve hasonlatos az áldás szóhoz, így a babonás kínaiak számára a szerencsét hordozza magában. A távol-keleti konyhában gyakran sós változatban készítik, csípős-édes, üde saláta formájában, néha tengeri herkentyűkkel, garnélával, és sok zöldfűszerrel. Ez ihlette az alábbi salátát, amelyben összegyűjtöttem az ősz számos egzotikus gyümölcsét, de természetesen más gyümölcsökkel sem tilos kipróbálni.
Hideg kacsamellfilé őszi gyümölcssalátával
Hozzávalók (4 kis adag)
1 kacsamellfilé
só bors
Gyümölcssaláta:
1 citrom
2 evőkanál szójaszósz
2 teáskanál nádcukor
1 cm friss gyömbér, reszelve
2 mokkáskanál chilipaszta
1 evőkanál szezámolaj
1 pomeló, meghámozva, cikkelyeire szedve
4 szem füge, cikkelyekre vágva
4 szem kumquat, felszeletelve
1 gránátalma magjai
1 fürt szőlő (pl. otelló), leszemezve
1 csokor menta, durvára aprítva
1 csokor koriander, durvára aprítva
A kacsamellhez (amit akár előző nap is elkészíthetünk), előmelegítjük a sütőt 160C fokra. A bőrét átlósan beirdaljuk. Mindkét oldalát sózzuk, borsozzuk. Egy serpenyőbe helyezzük, bőrös felével lefelé, és közepes lángon, lassan kiolvasztjuk a zsírját. A zsírját leöntjük, és más célra használjuk. A kacsamellet betesszük a sütőbe, és 15-20 percig sütjük (attól függően, hogy mennyire szeretnénk rózsaszínűre). Szeletelés előtt legalább 10 percig pihentetjük, de használhatjuk hidegen is, ebben az esetben, amikor kihűlt, alufóliába csomagoljuk, és hűtőbe tesszük. A gyümölcssalátához kikeverjük az öntetet: a citrom levét a szójszósszal, a nádcukorral, a reszelt gyöbérrel, chilivel és szezámolajjal. Félretesszük. A gyümölcsöket előkészítjük, és felszeleteljük. A pomeló vastag héját négy-öt cikkelyben élesen, a gyümölcs hosszanti irányába bevágjuk, majd a héját lefejtjük róla (mintha narancsot hámoznánk). A gyümölcshúsról lefejtjük a belső, fehér héjat is, majd apró darabokra szedjük. Összeforgatjuk az öntettel, és a durvára aprított mentával, és korianderrel. Rászórjuk a gránátalmamagot, szőlőszemeket, felkarikázott kumquatot, és a gránátalmamagokat (ezekkel már nem keverjük, egyrészt mert törnének, másrészt a gránátalma beszínezné az egész salátát.) A kacsamellet vékonyan felszeleteljük, és a salátával tálaljuk.

(Visited 146 times, 1 visits today)
Print Friendly

2 hozzászólás

  1. Szárnyassaláta, Hideg balatoni fogas,Hideg tok vagy harcsa, (Forrás: A magyar úri család konyhája c.szakácskönyv)

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.