Csípős-fűszeres paradicsomlekvár

Tavaly is volt, idén is lett. Szerintem sajtokkal a legzseniálisabb.

 

 

 

 

Csípős-fűszeres paradicsomlekvár
Hozzávalók (egy 4dl-es üveghez)
1kg érett paradicsom, meghámozva, kimagozva
10 dkg cukor
fél citrom leve
fél káváskanál őrölt fahéj
¼ kávéskanál őrölt kardamom
frissen reszelt gyömbér
1/2 kávéskanál chiliszósz (vagy friss chilipaprika)
A paradicsomokat meghámozzuk: gömbölyű felükön keresztet vágunk a héjukon, majd néhány másodpercre forró vízbe tesszük, héja így könnyen lehúzható. Csumáját eltávolítjuk, magját és levét kiskanállal eltávolítjuk (de dobjuk ki, ha lecsepegtetjük, vagy leszűrjük, az ízgazdag lé remekül használható pl. salátaöntethez, vagy paradicsomlevesbe). A paradicsomhúst felkockázzuk, lábasba tesszük, és 20-30 percig főzzük, amíg teljesen szétfő. Ekkor botmixerrel simára püríésitjük, hozzáadjuk a cukrot, a citromlevet és a fűszereket, majd további 30-40 percig főzzük, amíg teljesen besűrűsödik. Sterilizált üvegbe töltjük, és szobahőmérsékleten kihűtjük. Sültekhez, füstölt húsokhoz, markáns sajtokhoz is nagyon jól illik. Kiváló pl. sajtos melegszendvics mellé is, amihez egy-egy szelet kenyérre erős ízű sajtszeletet helyezünk (pl. camembert, taleggio, fontina), majd grillben megolvasztjuk.

(Visited 1 335 times, 1 visits today)
Print Friendly, PDF & Email

10 hozzászólás

  1. Szia Zsófi, meg tudnád írni, miért kell kimagozni a paradicsomot? Vagy Te mit csinálsz a finom belsejével?Köszi! Fru

  2. Szia Fru, azért kell kimagozni, mert ha mindenestül főznénk, akkor nagyon vizes és folyékony lenne, mert a paradicsom belseje az csomó víz. itt meg csak a húsa kell. A belsejét pedig le szoktam szűrni, és salátaöntethez, vagy paradicsomleveshez (gazpachohoz) keverem

  3. Kedve Zsófi!
    Évi vagyok Budapestről a kiskertemben rengeteg fodros petrezselyem termett már csináltam egy adag pestót és tettem el a fagyasztóba is.Mit lehetne még csinálni belőle sajnálom eldobni?Köszi Moácsi Évi

  4. Zsuzsi, az a Culinarisban kapható mogyorós-napraforgós “kétszersült-féle”, eszméletlen finom sajtokkal.

    Évi, fokhagymás-petrezselymes fűszervaj? az is tök jól mélyhűthető. esetleg petrezselyemolaj, ahhoz is sok kell, mondjuk az nem nagyon tartós

    Adri, szerintem csak több cukorral sajnos. esetleg pici szalicil

Hozzászólás a(z) chili&vanilia bejegyzéshez Kilépés a válaszból

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük