Vaníliás-citromos keksz

 

 

 

Önök kérték. Ígéretemhez híven alábbiakban a facebook-on bemutatott vaníliás-citromos keksz receptje. Tulajdonképpen nem vagyok egy nagy keksz sütögető, aztán, amikor néhanapján mégis erre kerül sor, mindig megállapítom, hogy a keksz jó kis süti. Egyrészt olyan finom, otthonos illat terjeng a sütésétől a lakásban, hogy már ezért is önmagában megéri nekilátni. Aztán szépen lehet ajándékozni (nagyon jó, olcsó és igen mutatós megoldást mutatunk a csomagolására Szigeti Zsófi stylist-tal a szombat esti Magellánban a TV2-n), jó nagy mennyiségben lehet gyártani , így nagyobb létszámú eseményekre is lehet készíteni. Végül, de nem utolsósorban, nincs is annál jobb, mint amikor reggel kiderül, hogy maradt még néhány darab a reggeli kávéhoz is. Ezt a vaníliás-citromos kekszet általában mindenki kedveli, nincs is benne semmi olyan, amit ne lehetne kedvelni. Az egyetlen extra alapanyag, amely némi beszerzési manővert igényel, a citromesszencia, amelytől nagyon intenzív, átható, illatos citrom íze lesz, ezt néha lehet kapni a Culinarisban (Nielsen Massey márka, a vaníliakivonatnál szokott lenni). Ennek használata azonban opcionális, nélküle is működik. Fémdobozban hetekig eláll.

Vaníliás-citromos keksz

Hozzávalók (kb. 60 darab 5cm átmérőjű kekszhez)

 

35dkg liszt

15dkg cukor

1 teáskanál só

20dkg hideg vaj, felkockázva

1 vaníliarúd kikapart magjai

2 citrom reszelt héja

2 tojás sárgája

2 evőkanál jeges víz

kb.2 dkg pisztácia, durvára vágva

ha van: 1 kávéskanál citrom esszencia

Összekeverjük a lisztet, cukrot, sót. Hozzáadjuk a hideg, felkockázott vajat, a vanília kikapart magjait és a reszelt citromhéjat. Gyorsan összedolgozzuk, annyira, hogy a vaj és a liszt borsószemnyi morzsákká álljon össze. Ekkor hozzáadjuk a tojások sárgáját és a jeges vizet (és a citromesszenciát, ha használunk), majd tésztává gyúrjuk. Két, kb. 5cm átmérőjű, 20cm hosszú hengert formázunk, frissentartó fóliába csomagoljuk (ennek segítségével még szabályosabbá tudjuk hengergetni), majd 30 percre a mélyhűtőbe tesszük (a tészta nagyon jól fagyasztható, és bármikor elő lehet kapni, szeletelve azonnal, fagyott állapotában süthető). A sütőt előmelegítjük 170C fokra. A két hengerből 30-30 korongot szeletelünk, majd ezeket sütőpapírral leterített sütőlapra helyezzük, úgy, hogy a korongok között hagyjunk helyett, mert a keksz egy kicsit még terülni fog. A korongok tetejét meghintjük a pisztáciával, és kissé a tésztba nyomkodjuk. 18-20 perc alatt világos színűre sütjük. Teljesen kihűtjük. Tálaláskor megszórhatjuk porcukorral.

 

A gyors édességek kedvelőinek itt egy fahéjas-mogyorós csokoládétorta, liszt és vaj nélkül, videórecepttel.

Aki még nem csatlakozott a Facebook oldalamhoz, várom szeretettel, itt-ott pottyanni fog egy-egy nyereménykönyv!

(Visited 525 times, 2 visits today)
Print Friendly

11 hozzászólás

  1. megcsináltam, fenomenális lett!..épp most sül egy második adag amibe narancsvirág esszenciát tettem, reszelt narancshéjat és kis fahéjat..illatát érezve ez sem lesz rossz 😉

  2. oké..ez is isteni lett…hétvégén megyünk 3 napra Pádis fennsíkra túrázni..arra gyártottam a rengeteg kekszet..de nem tudom h hogy fogom tudni kivárni a pénteki indulást :))

  3. Szia Zsófi,

    A gyerekemék Luca napi vásáron többek között sütivel teli dobozokat is árulnak, az én hozzájárulásom ez a keksz lesz. Kérték, hogy a receptet is mellékeljük, a neved és a blog címének forrásként megjelölésével hozzájárulsz-e ehhez (a recept közreadásához, a sütit mindenképpen adom, mert nagyon finom). Előre is köszönöm!

    üdv,

    Kata

  4. Szia Zsófi,

    elnézést a kérdésért, de a “vaj” teavajat jelent?:) Vagy a R.margarin is lehet vaj? úú, ez elég furán hangzik, de ezt sajna nem tudom…És a legtöbb receptnél nem szoktam tudni, hogy mibe melyik való:(
    köszönöm! Andi

  5. Szia Andi, a rama-t nem ajánlom, attól soha nem lesz olyan jó vajas íze, és omlós sem lesz. Ha tudsz venni jobb minőségű vajat, pl. Tesco-ban, Match-ban is kapható Polders márkájút, vagy Lurparkot, az lenne a legjobb, ha ez nincs, akkor teavaj

  6. Kedves Zsófi!
    Láttam a reggel műsorban az epres borhabot. Sajnos nem tudtam megjegyezni (pedig részletesen elmondta). Feltenné a receptet a blogra, mert szilveszterre szeretném megcsinálni.
    Köszönettel: Ági

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.