Gyömbéres-spenótos tarhonya

Tarhonya kagylóval

Tarhonya zöldborsóval és fenyőmaggal

Sáfrányos tarhonya édesköménnyel és fekete olajbogyóval

Tarhonya sütőtökkel és tökmagolajjal

Zöldspárgás tarhonya

Mentás tarhonyasaláta grillezett zöldségekkel

Paradicsomos tarhonyarizottó fokhagymás garnélával (Szuflé magazin)

Tarhonyaleves zöldségekkel és parmezánnal (Szuflé magazin)

Aki régebb óta olvas, találkozhatott már a tarhonya-kattanásommal, fenti receptek is bizonyítják, hogy évek óta sütöm-főzöm agyba-főve, rajongásom iránta nem apad, sőt, egyre bizarabb formáiban jelenik meg a képzeletemben. Úgyhogy nagy örömmel olvastam a HVG nemrég publikált cikkét is a tarhonyáról, amelyben arról tudósítanak, hogy gasztro trendvadászok a divatos éttermek legújabb felfedezettjeként kezdik számon tartani”. A következő recept, nos, az sem nem divatos, sem nem bizarr, simán bevállalom hétköznapi vacsorának.

Gyömbéres-spenótos tarhonya (recept videóval)

A forgatás és a főzés ezúttal egyébként nem a saját konyhámban, hanem a Kistücsökben zajlott, elég jó hangulatban. Az ételt pedig még fel is szolgáltam egy gyanútlanul ott ebédelő olvasómnak.

A videóhoz receptverseny is tartozik, a megadott három alapanyagból: tarhonya, spenót, gyömbér -várunk recepteket a videó alatti kommentekben, a nyeremény pedig elég jó kis Baldaszti’s gourmet csomag. (Onnan tudom, hogy elég jó, mert saját kezűleg válogattam össze:)

Gyömbéres-spenótos tarhonya

Hozzávalók (4 adag)

2 evőkanál olaj

20dkg tarhonya

1csokor újhagyma, felkarikázva

1 szárzeller, felkarikázva

1 liter leszűrt szárnyas-, vagy zöldségleves

kb.3cm friss gyömbér, reszelve

15dkg friss spenót, megpucolva, felcsíkozva

3dkg hideg vaj

Az olajon megpirítjuk a tarhonyát. Hozzáadjuk a felkarikázott újhagymát és szárzellert. Fokozatosan, merőkanalanként (mint az autentikus rizottónál) adagoljuk hozzá az alaplevet, amelyet lábasban folyamatosan melegen tartunk, mindig csak annyit, amennyit egyszerre beszív a tészta. Hozzáadjuk a reszelt gyömbért. A tarhonya típustól függően, kb. 20 perc alatt puhul meg. Amikor a tarhonya megpuhult, hozzáadjuk a felcsíkozott spenótot, ezzel már csak néhány másodpercig főzzük, amíg az étel saját hőjétől összeesik. Legvégül hozzáadjuk a hideg vajat. Ha szükséges, feltétként készíthetünk mellé párolt halat, sült csirkét, vagy grillezett sajtot, pl. halloumit.

(Visited 1 588 times, 1 visits today)
Print Friendly, PDF & Email

One comment

  1. Szerintem érdemes kipróbálni az eredeti török tarhonya (tarhana) recept alapján is. Az eredeti tarhonya zöldségekkel erjesztett majd szárított tészta. A lisztbe egyebek mellett csicseroborsot, hagymát, paradicsomot, chili és csemege paprikát és joghurtot kevernek. Ezt erjesztik 3 napig majd apróra száritják…

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük