Korianderes-spenótos rizs buggyantott tojással (arroz verde)

Már szinte meg is feledkeztem erről a receptről, pedig néhány hónapja, amikor főztem, alig vártam, hogy megoszthassam. A napokban megjelent Stahl magazinba készült, ahol többek között zöld színű ételek receptjét publikáltam. Ez a rizses étel a közép- és dél-amerikai féltekén arroz verde, azaz zöld rizs néven fut. Magában is nagyon finom, buggyantott tojással, párolt hallal, vagy grillcsirkével meg komplett fogás. Két dolgot szeretek benne a legjobban: egyrészt az élénk zöld színét, amelyet a főzés ellenére is megtart, másrészt az elkészítési módját: gyakorlatilag egy fűszerpürét kell készíteni, amelyet alaplével és tejjel öntünk fel, a rizs maga pedig ebben a folyadékban fő meg, az egészet magába szívja. Javaslom hétvégi ebédre!

Korianderes-spenótos rizs buggyantott tojással
Hozzávalók (4 adag)
5dkg spenót, megpucolva
egy csokor koriander zöld
egy csokor petrezselyem
fél zöld chili paprika, kimagozva, finomra aprítva
4dl leszűrt zöldség-, vagy húsleves
3,5dl tej
2 evőkanál olívaolaj
2,5dkg vaj
1 hagyma, finomra aprítva
4 gerezd fokhagyma, finomra aprítva
20dkg rizs (pl. basmati)
só, bors
4 tojás
Fűszerpürét készítünk a zöldfűszerekből: az alaposan átöblített, leszárazott spenótot, a koriander zöldet, a lecsipkedett petrezselyemzöldet és a finomra aprított chili paprikát robot-, vagy kisebb méretű aprítógépbe tesszük. Hozzáadjuk a leszűrt zöldséglevest (hidegen), és simára pürésítjük. Hozzákeverjük a tejet. Az olaj és vaj keverékén megdinszteljük a hagymát és a fokhagymát. Hozzáadjuk a rizst, és néhány másodpercig pirítjuk. Felöntjük a zöldfűszeres folyadékkal, sózzuk, borsozzuk. Alacsony lángon, fedő alatt, 20 percig főzzük. Amikor elkészült, 10 percig még pihentetjük a saját gőzében. Buggyantott, vagy ötperces lágy tojásokat főzünk, és a rizsre ültetünk egyet-egyet.
(Visited 118 times, 1 visits today)
Print Friendly

6 hozzászólás

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.