Revani: török grízes piskóta kardamomos-szegfűborsos sziruppal

Fotó: Kovács Marci

 

A nyáron, a Pesti Lámpásban a Soharózával közösen megrendezett Dolce Voce gasztrokoncertet még egy alkalommal megismételtük szeptemberben, ezúttal egy igazán különleges hangulatú helyszínen, a Frankel Leó utcai romos Törökfürdőben, a nagysikerű Kultúrfürdő programsorozat keretében. Aznap este úgy zuhogott az eső, mintha dézsából öntötték volna, de erre utólag tulajdonképpen egyáltalán nem emlékszem. A desszertek szempontjából nehezített pályán mozogtam, mivel konyhai (vagy bárminemű más) infrastruktúra hiányában a falatokat dobozokban szállítottam a helyszínre, és ebben a formában is kapta kézhez minden vendég.
Megvolt ennek a maga bája. Míg a Pesti Lámpásban a hangulat komoly és elegáns volt, és leginkább a klasszikusabb darabok érvényesültek, addik a Törökfürdőben bensőséges és családias, és a játékosabb, extravagánsabb számok működtek igazán jól. Mint például a török piaci hangulatot idéző zene, amelyhez igazi tökből, dinnyéből és sárgarépából (furulya!) alkotott zöldségzenekar is kapcsolódott.

TÖRÖKORSZÁG
z e n e : török piaci (káosz)hangulat . minden zene . a pénzcsörgés,
az edénycsörömpölés, a kofák kiáltásai . persze
a szerelem is . török népdal egy barna kislányról . és egy
keményített galléros írnokról . zöldségzenekarral

A desszertem Revani, amelyet egy neves 16. századi török költőről neveztek el, akinek költeményeiben jelentős szerepet kaptak a kulináris élvezetek. Nem más ez, mint egy nagyon jó, laza állagű grízes piskóta, amelyet édes sziruppal itatunk át (hiszen török desszertről beszélünk!). A sziruphoz az eredeti recepttel szemben adtam fűszereket: kardamomot, szegfűborsot és borsot –ezektől sokkal összetettebb lett az íze. A sütemény tetejére egy pötty kikevert mascarpone került, majd néhány gyufaszálra vágott, nyers sárgarépa, amely egyrészt működött is a puha süteménnyel, másrészt a zöldségzenekarban köszönt vissza. Első ránézésre olyan ártatlan kis piskótának tűnik, de korántsem az.

Revani: török grízes piskóta kardamomos-szegfűborsos sziruppal
Hozzávalók (12-14 szelet)

Piskóta:
12dkg gríz
6dkg liszt
csipet só
6 tojás, szétválasztva
6dkg cukor
1 narancs reszelt héja
tepsi kikenéséhez puha vaj

Szirup:
3dl víz
15dkg cukor
2 citrom reszelt héja és leve
1 narancs reszelt héja és leve
4 kardamom
4 szegfűbors
4-5 szem bors

A sütőt előmelegítjük 180 C fokra.
Összekeverjük a grízt, a lisztet és a sót. A tojások sárgáját elektromos kézi keverővel fehéredésig keverjük a cukorral. Hozzáadjuk a grízes lisztet és a reszelt narancshéjat. A tojások fehérjét kemény habbá verjük, majd óvatosan összeforgatjuk a masszával. Sütőpapírral bélelt, kivajazott, kb. 33×23 cm-es tepsibe, vagy jénaiba öntjük a tésztát. 30 percig sütjük. Miközben sül, elkészítjük a szirupot: lábasban összeforraljuk a vizet a cukorral, hozzáadjuk a citromok és narancs levét és reszelt héját, valamint a fűszereket. Kb. 10 percig főzzük erős lángon. Leszűrjük. Amikor megsült a piskóta, megszurkáljuk egy hurkapálcával, vagy hústűvel, majd egyenletesen meglocsoljuk a forró sziruppal. Néhány órát állni hagyjuk, de másnap még finomabb.

Ghillie Basan: Classic Turkish Cooking receptje alapján

(Visited 94 times, 1 visits today)
Print Friendly

8 hozzászólás

  1. Megsütöttem, nagyon finom lett, intenzív citrusos és fűszeres ízű. Én egy kis gránátalmával szórtam meg díszítésképpen.

  2. en csak annyit szeretnek megjegyezni,hogy a ravani az görög es nem török sütemeny,de teny es valo hogy nagyon finom

  3. Ma kipróbáltam ezt a receptet, mert a fotó nagyon csábító:)
    Korábban ódzkodtam, az ilyen “eláztatós” sütiktől, mostantól nem fogok.
    Jól ki van találva! Legyen bárki érdeme is:)

  4. Tisztelt Zsófia !
    Még soha nem írtam hozzászólást, de ilyen el… recepttel még nem találkoztam.
    Hobbi szinten főzök,sütök több mint
    30 éve,Lajos Mari,Váncsa István,Tomakonyha receptjei szerint,környezetem szerint nem rosszul.Gondoltam kipróbálom a sokat dicsért honlapot,
    de ilyen csalódás még nem ért. A végeredmény után megnéztem a neten kb.30
    receptet- 90%-os hasonlóságot mutatnak egymással,de ezzel semmit. A ” mű “még köszönőviszonyban sincs velük. Végül is én voltam a hibás,hogy nem gondolkoztam előre. Szeretném látni,hogy aki elkészítette és dícsérte küldene egy fotót az alkotásáról,mert a grízgaluska sűrűségű massza és a tojásfehérjehab összeházasítása nem egyszerű művelet és sütőpor nélkül a képen látható méretet és állagot soha nem éri el,szerintem. De lehet hogy bennem van a hiba.További kérdésem,hogy
    kb.4dl folyadékból és kb.2dl cukorból
    hogyan lehet 10 perc alatt,meg egyáltalán szirupot főzni.
    A kardamommag csak pénzkidobás,ha nincs összezúzva,semmi aromája nem lesz, a dolog lényege vész el.A 4-5
    szem feketeborssal milyen rafinált ízhatást lehet elérni ?
    Ezek után csak a Tomakonyhában szereplő
    CHILI&VANILIA receptben bízok,mert ott
    minden recept kipróbát,a leírást pontosan követve az eredmény és a siker 100 % ! A blog szép,olvasmányos,csak
    kipróbálatlan receptekkel nem szabadna
    előállni.
    Üdvözlettel :
    Szilárd

  5. Kedves Szilárd, sajnálom, hogy nem sikerült jól a sütemény. Sajnos nem vagyok a konyhákban, így azt sem látom, mi mehetett félre. A blogon minden egyes recept elkészített, kipróbált, bevált, az összes fotó a sajátom (a süteményé is). Ezt a süteményt én rengetegszer készítem, és mindig nagy sikere van (pont múlt héten sütöttem). A tojáshabot könnyen a masszába lehet keverni, úgy, hogy először a hab 1/3-át határozott mozdulatokkal a masszához keveri, így már óvatosan bele lehet forgatni a többit. A cukorszirup a cukászatban is gyakran használt, klasszikus 2:1 arányú cukorszirup, ami kb. 10 perces forralással elkészül (115C fokon). További sok sikert.

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.