Sült zöld paradicsom

A 90-es évek elején vetített, számos díjra jelölt amerikai film megtekintése után (Fried Green Tomatoes) biztosan többen kedvet kaptak a zöld paradicsomhoz. A Fannie Flagg novellája alapján készült filmben központi szerepet játszó, alabamai Whistle Shop Café-nak ugyanis a grillételek mellett ez az egyik specialitása. Mint ahogy az a déli államok konyhájában általában is gyakori szereplő. Az Egyesült Államok e vidékének gasztronómiája érdekes és színes múlttal bír, történelmével összhangban számos különböző kulináris behatás ötvöződik benne: egyrészről a rabszolga kereskedelem során idekerült afrikai származású lakosságé, másrészről a bennszülött indiánoké, harmadrészt a 17-18. században érkező francia, skót, ír és angol telepeseké. Az alapvető kukorica mellett jellemzőek az édesburgonya, a sütőtök, a bab, az okra, továbbá a kagyló- és rákfélék. Nem utolsósorban pedig a zsírban, illetve olajban sült, gyakran panírozott ételek. Rántott osztriga, rántott csirke, rántott zöld paradicsom.

A zöld, éretlen paradicsomot nem használjuk gyakran, pedig citrusos-gyümölcsös ízével számos formában kiváló. Készíthetünk belőle frissítő paradicsomlevest (mondjuk finomra kockázott kandírozott zellerszárral és baconnel a tetején), savanyúságot (az arab konyhában dívik), pikáns lekvárt (Christine Ferber francia dzsemguru fahéjjal, Segal Viktor séf csillagánizzsal fűszerezi) esetleg sültek mellé kínálható, üdítő, csípős salsát (hasonlóan a mexikói tomatillohoz, amely egyébként nem azonos a zöld paradicsommal.) Fontos, hogy a zöld paradicsom kemény, éretlen és valóban egyenletesen élénkzöld legyen. Piacokon néha felbukkan, aki pedig olyan szerencsés, hogy sajátja van, annak nem probléma valamelyest korábban leszüretelni.

Sült zöld paradicsom
Hozzávalók (4-6 adag)

4 nagyobb, éretlen, zöld paradicsom
só, őrölt bors
2 egész tojás
2 evőkanál tej
5dkg liszt
15dkg kukoricaradara
3dkg reszelt parmezán
tálaláshoz: zöldsaláta, olívaolaj balzsamecet

A paradicsomok közepét eltávolítjuk, majd kb.1cm vastag szeletekre vágjuk, egy-egy paradicsomot négy-öt karikára. Sózzuk, borsozzuk, és 10 percig állni hagyjuk egy rácson. Ez alatt kissé levet enged, így könnyebben lehet majd kisütni. Konyhai papírtörlővel teljesen megszárítgatjuk. Bepanírozzuk a szeleteket: villával felverjük a tojásokat, hozzáadjuk a tejet. Sózzuk, borsozzuk. A szeleteket először kevés lisztbe, majd tojásba, végül a reszelt parmezánnal összekevert kukoricadarába forgatjuk. Egy nagy serpenyőben olajat forrósítunk, majd a szeleteket mindkét oldalukon 3-3 perc alatt aranyszínűre, ropogósra sütjük. Konyhai papírtörlőn leitatjuk. Olívaolajjal és balzsamecettel összeforgatott zöldsalátával kínáljuk.

(Visited 92 times, 1 visits today)
Print Friendly

18 hozzászólás

  1. Elnézést hogy közbekotyogok, de savanyúságként való hasznosítása a magyar konyhában is régóta dívik. Mióta az eszemet tudom, anyukám mindig tett el, gyöngyhagymával vagy apró vöröshagymával párosítva, illetve csalamádéba használatos már régóta.
    A piacokon mindig lehet kapni, legalábbis nálunk. Mert a paraszti konyha, a parasztember sosem dobott ki semmit – mindennel megvolt a hasznosítása, így a zöld paradicsomnak is.

  2. Bocs Chili, de nem novella hanem regény… A lényeg az, hogy a könyv végén megtalálhatók a regényben szereplő ételek receptjei, így a sült zöld paradicsomé is.

    Raggi

  3. Nálunk is rendszeresen savanyúságnak van eltéve, nagyon szeretjük.A regényből készült film csodálatos volt, egyik kedvencem.
    A paradicsomleves ötleted baconnal tetszik.

  4. Szia! Láttam a filmet többször is, és mindig ki akartam próbálni :), ráadásul Apukámnál rengeteg a zöld paradicsom. Hamarosan sorra kerítem! Köszi! Üdv, Petra

  5. A zöld paradicsom fogyasztása veszélyes, mert mérgező hatású szolanint tartalmaz, ami az érés során elbomlik.

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.