Csípős-édes sült cékla

Bizakodva izgulunk a szombati időjárás miatt, az utolsó jelentésekből úgy tudom, hogy gyönyörű, napsütéses őszi nap vár ránk! A Dining Guide Blogkóstoló rendezvénye ugyanis a Tabáni Terasz hangulatos, zegzugos belső udvarán lesz, esőt nem kérünk. Hétfőn még tartottunk egy utolsó egyeztetést: ki, mikor, kivel, hol, hánykor, a házigazda konyhával pedig ellenőriztük a hozzávalók listáját és a műveleteket (a 20kg cékla sütése és hámozása például kitűnő szórakozásnak ígérkezik).

Megkóstoltuk egymás ételeit, Giuseppével kiválasztottuk a passzoló olívaolajakat, borszakértő a borokat. Lesz gőzölt zöldséges tésztabatyu (Horasz), szíríai sólet (Fűszeres Eszter), saját töltésű kolbász (Péter Anna), házi kenyerek (Limara), desszertnek szilvás mascarponekrém (Lorien), nagyon arab pisztáciás sütemény fügebefőttel (Lila Füge) és még sok más izgalmas fogás, sok szeretettel várunk mindekit! (regisztrálni még itt lehet)
Magam részéről két fogással készülök, az egyik egy török lencsés padlizsánragu, a másik pedig az alábbi csípős-édes sült céklasaláta. Van egy rossz és egy jó hírem. A rossz az, hogy nem sült halloumi sajt lesz rajta, mint a képen (a logisztikai adottságok miatt másképp döntöttem), a jó hír, hogy burrata lesz, amivel szerintem szintén remekül működik. Remélem, tetszeni fog!

Csípős-édes sült cékla

Hozzávalók:
50dkg cékla (2 közepes darab)
olívaolaj, só
3 kicsi salotta, finomra aprítva
2 szárzeller, felszeletelve, felkarikázva
1 evőkanál mazsola
1evőkanál kapribogyó, átöblítve
4evőkanál balzsamecet
2evőkanál barnacukor
1kávéskanál őrölt chilipehely
só, bors

A sütőt előmelegítjük 200C-ra. A céklákat egyenként alufóliába csomagoljuk (meglocsoljuk kevés olívaolajjal és megszórjuk sóval), és kb. 1-1 1/4 óra alatt megsütjük. Kissé lehűtjük, meghámozzuk, és 1/2cm-es egyenletes kockákra vágjuk. Lábasban 2 evőkanál olívaolajon üvegesre pirítjuk a felaprított hagymát. Amikor megpuhult, hozzáadjuk a felszeletelt zellert és a mazsolát, egy percig átforgatjuk. Jön hozzá a felkockázott cékla és a kapribogyó. Hozzáadjuk a balzsamecetet és a cukrot, erősebbre vesszük a hőt, és 3-4percig főzzük erős lángon, hogy az ecet kissé elpárologjon, a cukor felolvadjon, és szirupossá alakuljon.

(Visited 3 988 times, 2 visits today)
Print Friendly, PDF & Email

17 hozzászólás

  1. Én már abban az irigylésre méltó helyzetben vagyok, hogy megkóstolhattam. Nagyot alkottál, eszméletlen finom, nekem ez a kedvencem 🙂 Először nem akaram hinni a szememnek (meg a nyelvemnek), hogy ilyen kapribogyó létezik!

  2. Kedves Zsófi!

    Sok sikert a továbbiakhoz is.
    Tudod-e, hogy Lorien több, mint egy évtizede a közvetlen munkatársam??
    Puszillak:
    Bálint bátyó

  3. Hát nagyon örülök, hogy megtaláltam ezt a receptet, mert ezt kérni jöttem ide. :-)Kulináris élmény volt, komolyan, elnézést, Horasz és Lorien, a dim-sum meg a szilvás krém is finom volt, de nekem ez jött be a legjobban.

  4. Zsófi, csoda volta a cékla, és hogy ne kelljen sokszor elmondanod külön: hol szerezhetők be ilyen sajtok, és honnan ez az aranyos pici kapribogyó? Culinaris?
    (és megsóztad a második adag céklát, amit nem értettem, mert elnyomta az édességét, de nagyjából lepiszkáltam 🙂

  5. Nekem pont a sóval ízlett igazán… kifigyeltem, hogy valami extra só volt, de nem tudtam igazán azonosítani… talán Cervia???

  6. Felteszed majd a lencses padlizsanragut is ugye? arra is nagyon kivancsi vagyok! ezt a ceklat is ki fogom probalni, sajnos kostolni nem tudtam menni 🙁

  7. Isteni volt, köszönöm a receptet! Tegnap csináltam meg, és ma reggel egy új adag friss cékla várt az ajtó előtt a kosárban = valószínűleg a férjemnek nagyon ízlett és a piacon kezdett ma 🙂

  8. ez a recept inspirált egy gyors, -hétköznap este fáradtan és éhesen hazaérsz vacsorára:
    nyersen cm-es kockákra vágom a biocéklát és házi kacsazsíron egy kevés vízzel fedő alatt megpárolom, kb. tíz perc múlva finom borsot és őrölt köményt teszek rá és lesütöm…

Hozzászólás a(z) Nóra bejegyzéshez Kilépés a válaszból

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük