Mentás-paradicsomos burgonya

Már jó néhány hete, hogy Rosensteinéknél a számos házias íz és szívélyes, otthonos hangulat mellet, amivel újra belopták magukat a szívembe, terítékre került az a bizonyos mentás töltött paprika. Annyira tetszett, hogy utána hetekig azt terveztem, hogyan fogom reprodukálni, ha hozzájutok majd. Erre most került sor. A töltött paprikából paradicsomos burgonya lett, azt hiszem, az is a közutálatnak örvendő főzelékek népes csoportját gazdagítja. A főzelék azonban úgy készült, hogy azért valamelyest felidézte a töltött paprikát is, ugyanis a paradicsommártásba belefőztem két nagy zöldpaprikát is, az íze ettől a töltött paprikáéra emlékeztetett. A paradicsom és a menta klasszikus párosítás, remekül működik is. Van még a mártásban kevés harissa is, csak, hogy ne hiányozzon belőle némi tűz.

A magyar főzelékek pedig véleményem szerint egészen új életre kelnek egyetlen apró mozzanattól: a tetejére locsolt jó minőségű olívaolajtól. Olyan sokat ad hozzá a végeredményhez, hogy el sem tudom képzelni nélküle. Rendben van csak így, magában, de kiváló köret pl. bárányfasírthoz, sült csirkéhez, sertésszűz mellé, vagy halhoz. Ja, pici csalás van benne: a végén kevés vajat is adtam a mártáshoz, hogy fényes, krémes legyen.
Mentás-paradicsomos burgonya
Hozzávalók (4 adag)
2 evőkanál olaj
2 salotta, finomra aprítva
2 gerezd fokhagyma, finomra aprítva
1 doboz (400g) hámozott paradicsom konzerv
4 közepes paradicsom, meghámozva, kimagozva
2dl zöldség alaplé (vagy víz)
2 zöldpaprika, 2-2 nagyobb darabban
1 kávéskanál harissa, vagy csípős paprikakrém
1kg nem szétfővő burgonya, meghámozva, felkockázva
1 nagy csokor menta
tetejére: menta, olívaolaj
1kg nem szétfővő burgonya, meghámozva, felkockázva
só, bors


Az olajon, csipet sóval meghintve, fedő alatt, üvegesre pirítjuk a finomra aprított salottahagymát és fokhagymát. Hozzáadjuk a hámozott paradicsomkonzervet és négy meghámozott, kimagozott, feldarabolt paradicsomot (ehhez keresztet vágunk a paradicsom kerek felén, majd leöntjük forrásban lévő vízzel. Néhány másodperc után azonnal hideg vízzel leöblítjük. A héja így könnyen eltávolítható.) Felöntjük a zöldség alaplével, majd hozzáadjuk a feldarabolt zöldpaprikát is. Fedő alatt, kb. 20 percig főzzük. A paprikát eltávoltíjuk. Ekkor robotgéppel (vagy botmixerrel) pürésítjük, majd átpasszírozzuk. A mártáshoz hozzáadjuk a felkockázott burgonyát, a harissát és az egész csokor mentát. Addig főzzük, amíg a burgonya megpuhul. A mentát eltávolítjuk. Tálaláskor jó minőségű, gyümölcsös olívaolajat locsolunk rá és megszórjuk friss mentával.
(Visited 996 times, 1 visits today)
Print Friendly, PDF & Email

3 hozzászólás

  1. örök hálám üldözzön a töltött paprikás linkért. ma elkészült (bő hete vártak a paprikák, s kiderült épp erre), nem csodálom, hogy viszik a hírét ennek az éteknek. én is fogom. híresztelni is, meg készíteni is.

  2. Én speciel imádom a paradicsomos krumplit főtt marhahússal, de utóbbihoz kitűnő bármilyen gyümölcs- vagy sóskamártás, hagymás tört krumpli körettel.

  3. Hadd kérdezzem meg, hogy milyen mentát használtok ehhez vagy ahhoz a bizonyoshoz? (A fogkrémízű borsost vagy a lágyabb, zöldebb fodort?) Ez egyébként sokszor dilemma nálam, mert míg a második nagy kedvenc, az előző az csak néha teában, betegen.

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük