Sült joghurt áfonyamártással

I. Ferenc, a Valois-ház kilencedik királya, egyszer, 1542 tájt, állítólag mély depresszióba esett. Az orvosok hiába próbálkoztak bármilyen orvossággal, az uralkodón semmi nem segített. Egyik nagykövete elmesélte neki, hogy Konstantinápolyban él egy zsidó orvos, aki gyógyító erejű joghurtot készít, amelyről még a szultáni palotában is legendák keringenek. A király a doktorért küldetett, aki gyalog kelt át egész Dél-Európán, és juhnyáját is magával hozta. Néhány hét joghurtkúra után a királyra rá sem lehetett ismerni. A juhok viszont a hosszú út és a Franciaországban dúló hideg miatt egytől egyig elpusztultak. Az orvos nélkülük tért vissza, de titkos joghurt receptjét is magával vitte. A királyt ez nem tántorította el attól, hogy kiegyezzen az Oszmán Birodalommal, ahol ekkor éppen I. Szulejmán oszmán szultán van hatalmon. A szultán leggyakrabban nagy valószínűséggel a híres kanlicai joghurtot fogyasztja, amely a mai napig a török joghurtok alfája és omegája. Kanlica a Boszporusz egyik legrégibb és legszebb települése, és gyakorlatilag a joghurttal azonosítják. Manapság már a szigetek között átkelő kompokon is árulják, egy jó nagy adag porcukor társaságában.

A francia és török bevezető után mi azonban hirtelen Indiában kötünk ki. A joghurt itt is gyakori alapanyag, hűsíti a sok csípős curryt. Az alábbi sült joghurt bhapa doi néven fut, bengáli specialitás. Kakaóbab töret az eredetiben természetesen nem található, szerintem azonban a ropogóssága kiválóan oldja a krémesség egyhangúságát. Mint ahogy az áfonyamártás is saját adalék.

Sült joghurt áfonyamártással
Hozzávalók (4-6 adag)

20dkg török joghurt
20dkg cukrozott sűrített tej
egy marék sótlan pisztácia, durvára vágva
két evőkanál kakaóbab töret
fél-fél narancs és citrom reszelt héja
Mártás:


5dkg cukor
30dkg áfonya (vagy más gyümölcs, pl. szeder, vagy meggy)
2 evőkanál citromlé

A sütőt előmelegítjük 150C fokra.
A joghurtot elektromos kézi keverővel simára keverjük a cukrozott, sűrített tejjel. Ha nem kapunk török, vagy görög joghurtot, házilag is előállíthatjuk a következő módon: a natúr joghurtot egy gézzel bélelt szűrőbe tesszük és egy edény fölött, kb. egy órán át, lecsepegtetjük. A joghurt így sűrű és krémes lesz. A sűrített tejjel kikevert joghurtba forgatjuk a durvára vágott pisztáciát, a kakaóbabot és a reszelt narancs- és citromhéjat. Hőálló tálkákba töltjük (esetleg muffinos papírformákba, amelyeket muffin formába teszünk), majd egy tepsibe állítjuk. Felöntjük annyi forró vízzel, hogy kb. a tálkák feléig érjen. 20 percig sütjük, ez alatt megdermed. Kihűtjük. Az áfonyamártáshoz egy serpenyőben, kevergetés nélkül, karamellizáljuk a cukrot. Amikor borostyán színű, hozzáadjuk az áfonyát. A karamella először bekeményedik, de a gyümölcs levet ereszt, így visszaolvad. Hozzáadjuk a citromlevet. Egy desszertes tálon kiborítjuk a sült joghurtot, és az áfonyamártással tálaljuk.

(Visited 118 times, 1 visits today)
Print Friendly

8 hozzászólás

  1. Kedves Zsófi, török joghurtot hol lehet kapni? Ez megegyezik azzal, amit pl. a Szerájban a joghurtos padlizsán alapja?
    Balázs

  2. török joghurt: Culinaris, vagy a Lehel piacon lévő arab bolt a biobolt mellett. Gazi márkájú, 10%, 1kg-os vödörben van, 800ft. ha nincs, simán kb,2,5xmennyiségű natúr joghurtot lecsöpögtet az ember

  3. Szia Zsófi! Ez az a recept, amit ma készítettél az RTL Klub Reggeliben? Csak egy kérdésem van: ha muffinpapírba teszem (mert nincs pici sütőtálkám), úgy nem ragad abba bele? Ne rakjam inkább közvetlenül a muffinformába és abból borítsam ki? köszönöm szépen!

  4. Szia! Lehet, hogy butaságot kérdezek, de lehet egy nagyobbacska tűzálló tálban, egyben megsütni az egész adagot? (Mondjuk, több ideig sütni, és utána vágni…) Kakaóbabot hol lehet beszerezni? Dóri

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.