Meggy granita vaníliás joghurthabbal

Múlt héten egy nagyobb, tízfős társaságnak főztem, akik alapvetően a Budapestre érkezett amerikai vendégeik kedvéért jöttek össze. A házigazda barátaim, akiknek segítettem, magyaros menüt kértek, ami legyen inkább hagyományos, de azért izgalmas. Az alábbi ételsort állítottam össze:

Crostini (vékony, olívaolajos pirítós)
egyiken: rukola, hajszálvékonyra szeletelt füstölt mangalica szalonna
másikon: zöldfűszeres juhtúró, grillezett paprika

Jéghideg nyári tökleves kaporolajjal

Egreses töltött káposzta
Borjúpörkölt zöldborsós-petrezselymes tarhonyával

Meggy granita vaníliás joghurthabbal

(Dobos torta)

Mind egy szálig elfogyott minden, csupán az aznap este is ránk törő monszun mosta el a hangulatos teraszra tervezett terítést. A desszertre azonban nyoma nem maradt, így a jégkását már kint lehetett szervírozni. Esőszag volt, hűvös, tiszta levegő, csend, és a lábunk előtt hevert Budapest összes fénye. Szép volt. A savanykás, meggyes frissítő jól passzolt a hangulathoz.

Meggy granita vaníliás joghurthabbal
Hozzávalók (10-15 adag)

Granita

1kg meggy, kimagozva
1 citrom leve
3dl víz
15dkg cukor
meggylikőr (Le Sommelier)

Joghurthab (állandó kellék a konyhámban):
1,5dl natúr joghurt (pl. Gazi, 3,5%-os török joghurt)
1,5dl tejszín
2 evőkanál méz
1 evőkanál citromlé
½ vanília kikapart magjai

A granitához kimagozzuk a meggyet, pürésítjük, majd átpasszírozzuk. Cukorszirupot készítünk: összeforraljuk a vizet a cukorral (opcionálisan adhatunk hozzá egy-egy szem kardamomot, vagy szegfűszeget.), addig főzzük, amíg a cukor teljesen felolvad. Hozzáadjuk a citromlevet, lehűtjük. Összekeverjük a meggypürét a sziruppal és a meggylikőrrel. Nagy méretű, lapos fém-, vagy műanyag dobozba (vagy pl. tepsibe) tesszük, a mélyhűtőbe rakjuk. Kb. két óra után (hűtőfüggő), kivesszük, és villával szilánkosra kaparjuk. Óránként megismételjük.
A habhoz a joghurtot teljesen simára keverjük a mézzel és a vaníliakivonattal. Hozzáadjuk a tejszínt és néhány csepp citromlevet, csomómentesre keverjük. Szűrőn át a szifonba töltjük. Patront töltünk bele. Felrázzuk, majd lehűtjük. Azonnal is használható, de hűtőben akár néhány napig is eláll.

(Visited 634 times, 1 visits today)
Print Friendly, PDF & Email

7 hozzászólás

  1. Szia!
    Gratulálok a menüsorhoz, klassz vacsora lehetett 🙂
    Le tudnád írni, hogy készítetted a hideg töklevest?
    Pont passzolna a kánikulai vendégfogadáshoz…

    köszi!

    Adrien

  2. nagyon klassz menü! a tökleves engem is érdekelne.

    talán buta a kérdés, de mi a különbség a nemtörök és a török joghurt között, ha mindkettő 3,5%-os?
    fagyasztott meggyből is működne?

    Helga

  3. Megtaláltam a Chili szakácskönyvben a töklevest. Télen kaptam a könyvet, akkor nem keltette fel annyira az érdeklődésemet, de a kaporolaj rémlett valahonnan 🙂

    Adrien

  4. Kedves Zsófia! Láttalak ma a nagycsarnokban, de nem mertelek megszólítani. 🙂 utána amikor Józsi kedvenc hentesemhez mentem láttam hogy forgatsz. Mi készül? 🙂 üdv. Zita

  5. Cukroskatának
    Akinek megvan Zsófi szakácskönyve, annak könnyű a dolga mert megtalálja a 160. oldalon az egreses töltöttkáposzta receptjét
    gambas

  6. bocsánat a késői válaszért! szóval,
    Adrien, akkor tökleves kérdés megoldódott:) én nagyon szeretem ilyen hőségben!

    cukroskata, ha megvan a könyvem, abban benne van a pontos recept, nagymamám receptje, édes káposzta, hagyományosan betöltve, körülötte az aprója, egres, a végén tejföllel és sok kaporral behabarva.

    Helga, török/nem török. még a 3,5%-os is sokkal jobb, krémesebb, kevésbé savanykás.igen, sztem a fagyasztott meggy is működik!

    Zita, na tessék, lebuktam:) az amerikai Travel Channel-nek forgatnak egy magyar epizódot a “Bizarre Foods with Andrew Zimmer” című műsorba, mindenfelé voltak itt is, én voltam a piaci guide-juk:)

Hozzászólás a(z) Névtelen bejegyzéshez Kilépés a válaszból

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük