Banánköztársaság

Az ember első ránézésre akár banánnak is nézhetné. Abban a pillanatban azonban, amint egy nyers példányba harapnánk, minden kétséget kizárnánk. A főzőbanán (plantain, plátano) sokban különbözik az általunk ismert, „hagyományos” változattól. A főzőbanánt világszerte széles körben termesztik és fogyasztják. Leggyakrabban zsiradékban sütve ételek köretként, sok trópusi országban pedig alapvető élelmiszernek számít: curryket, chutney-kat gyártanak belőle. A többi banántól (amiből annyi féle létezik, hogy az is megérne egy külön értekezést) leginkább abban tér el, hogy sokkal nagyobb, továbbá jóval magasabb a keményítőtartalma. Amikor még nagyon éretlen, akkor rémesen, szájösszehúzosan fanyar, nyersen gyakorlatilag ehetetlen. Megfőzve, sütve viszont zseniális. Az íze kevésbé a banánra, sokkal inkább egy gyökérzöldségre hasonlít, viszonylag semleges, enyhe édeskés utóízzel.

Egyébként pedig a legtöbb helyen belefőzik valamilyen főzelékfélébe, egytálételekbe, pl. a mexikói csokoládés mole-ba is kerül (legalábbis van olyan változata), leggyakrabban pedig olajban kisütik. A banánköztársaságokban ez az ottani sült krumpli –mindig, mindenhez.Kisütve remek –a létező egyik legfinomabb snack. Itthon a Culinaris üzleteiben szinte mindig van (980Ft/kg), de pl. a Szép Kis India üzletben alacsonyabb áron (600Ft/kg) is hozzájuthatunk. Két darab fél kilogramm, ez négy személyre bővel elég. Az égvilágon semmi mást nem kell vele tenni, mint kb. 1 cm vastag karikákra felszeletelni és forró olajban kisütni. Szerintem egy csipet currypor sem árt neki. Aki még nem kóstolta így, annak szívből ajánlom, érdekes különlegességnek érdemes egyszer-egyszer elkészíteni.

(Visited 123 times, 1 visits today)
Print Friendly

16 hozzászólás

  1. nem is emlékszem, hogy pontosan már honnan hozták anyósomék egyik nyaralásuk alkalmával a főzőbanánt, de akkor mi is kisütöttük olajban, amolyan chipsnek. Baromi jó volt!

  2. Isteni sugallat ezt a poszt, mert pont a napokban kattantam rá újra a banánchipsre. Hm lehet kipróbálom otthon is.

    Zsófi, a Kis Indiai hol van? Köszi

  3. Lizi, Wesselényi utca 36., az üzlet felső emeletén ruhák, kendők, zenék, ilyesmik vannak, az élelmiszerek az alsó szinten. és ha már arra jársz, ott van egy sarokra (Kertész u.29.)a Thai Shop is, érdemes összekötni:)

  4. amikor zöld még, akkor jó ilyesmire felhasználni. idővel besárgul, ekkor édes lesz, ezt desszertnek használják. pl. hosszában ék alakú bevágást tesznek rajta és erősebb ízű fehérsajttal töltik meg, majd sütőben megsütik. annak is érdekes íze van

  5. Már én is régóta szemezek vele… legközelebb ha arra járok veszek és kipróbálom!

    Egyszer egy étteremben (utólag kiedrült nem túl jó étterem volt) ettem Brazil hagymalevest, ami tartalmaz banánkarikát. Mit ne mondjak elég érdekes íze volt… szerintem a probléma az volt, hogy nem főzőbanánt tettek bele.

    Zsófi, te hallottál már erről a receptről? tudsz róla valamit?

  6. Puerto Rico-n ettünk ilyet, ott vmi kosár alakú dolgot formáztak-sütöttek belőle, amit különféle tengeri herkenytyűkkel pakoltak meg. Mofongo volt a neve, és számtalan variációban létezett.

  7. Imádom. Sokat ettem ilyet annak idején sültkrumpli helyett, amikor a Karib-tengeren dolgoztam. Sajnos csak egyszer vettem a fáradságot magamnak hogy itthon is elkészítsem. Sós Chipset is gyártanak belőle, sajnos itthon nem lehet kapni, pedig nagyon finom.

  8. Ó, de jó, hogy írtál erről!
    Costa Ricában patacones-nek nevezik, ha sósan, zölden kicsi vastagabbra karikázzák, egyik oldalán kicsit megsütik, majd kiveszik egy szalvétára, pohár aljával kicsit megnyomják, majd visszateszik megsülni a másik felét is. Édesen, éretten ugyancsak ki lehet sütni, akkor hosszában vágják el és platano maduro-nak hívják. Gyakori köret mindkettő! Vidéken lakom, nem is gondoltam, hogy lehet itthon kapni, de keresni fogom! Köszi a tippeket!

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.