Krémsajt hab

Amikor tavaly hazaköltöztem Magyarországra, az első piacozások alkalmával az is igazán meglepett, hogy áfonyával találkoztam. Úgy emlékeztem, régebben maximum aranyárban kapható, chilei áfonyát lehetett kis tálcákon kapni. Most sem a legolcsóbb gyümölcsök egyike, inkább kiegészítő szerepet szoktam neki szánni. Magyarországon a 30-as években terjedt el, azonban ma sem tartozik a leggyakrabban termesztett gyümölcsök közé. A hazai klíma egyébként ideális számára, ami problémás, az a talaj.” Az áfonya csak savanyú kémhatású talajon él meg, ebből pedig kevés van az országban, leginkább Nyugat- Magyarországon, a Nyírségben, továbbá foltokban Pest, Nógrád és Zala megyében.” Írja az Édenkert magazin.

A lekváron kívül elsőre az amerikai áfonyás sütemények jutnak eszembe róla, muffinok, piték, na meg elsősorban az áfonyás sajttorta. Utóbbi ihlette az alábbi két desszertet.

Desszert No.1.: áfonyás krémsajttal töltött rétestekercs. Sajnos nem emlékszem a pontos hányadokra, mert tavaly készült, csak aztán valahogy lemaradt a blogról. Nagyjából úgy készült, hogy krémsajtból, tojásból, citromhéjjal kevertem egy krémet, hozzáadtam néhány szem áfonyát. Az áfonyát lefagyasztottam előtte, ugyanis az a tapasztalatom, hogy sütéshez kifejezetten jobb és optimálisabb állagot eredményez így (megtartja az állagát és formáját). Ezt réteslapokba töltöttem, és sütőben megsütöttem. Mellé vaníliás-mézes szirup volt mártogatónak.

Desszert No.2: az áfonyás sajttorta koncepciót szedtem szét egy kicsit, a kehelybe pedig a következő elemek kerültek: alul áfonya, amelyet kevés karamellen átfutattam. Rajta sajttorta hab, ami olyan ízű, mint a sajttorta tölteléke. Ezt szifonban készítettem. Végül rajta vajas kekszmorzsa, amely a sajttorta tésztáját szimbolizálja. Az egészből a hab volt a legjobb, az pont olyan, mint egy cheesecake.

Krémsajt hab

1 doboz Philadelphia krémsajt (12,5dkg), szobahőmérsékleten!
1,5dl tejszín
1,5 dl tej
Kb. 6dkg cukor
Egy citrom héja
csipet só

Lábasban felmelegítem a tejszínt, tejet, cukrot (azért van szükség erre a lépésre, hogy a cukor felolvadjon). Beleteszem a citromhéjat, és 15 percig lefedve állni hagyom. A krémsajtot csomómentesre keverem, majd fokozatosan hozzáadom a tejet és tejszínt. Szifonba öntöm, feltöltöm két patronnal, lehűtöm, hidegen tálalom.

A morzsához összetörtem néhány darab kekszet, felolvasztottam vajat, összekevertem, és 5 perc alatt ropogósra sütöttem.

(Visited 1 073 times, 1 visits today)
Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük