Gyömbéres finomfőzelék

Minden érdekel, ami manapság az éttermeinkben történik, két terület mégis a szívem csücske, ezeket különösen nagy érdeklődéssel figyelem: 1. mikor lesznek végre igazán jó, izgalmas desszertek? (A desszertekben nagy jövőt látok – meggyőződésem, hogy korszerűsített formában a mai magyar gasztronómia egyik fő csábereje lehetnek) 2. A főzelék téma. Utóbbiak annyira a hétköznapi étkezésünk részei, étteremben ugyanakkor az egyik legnehezebb műfaj. Ha az étlapon szerepel főzelék, szinte egész biztos, hogy azt rendelek, kíváncsian várom, ki mit hoz ki belőle. Kistücsök krumplifőzelék, Stand paradicsomos káposzta, tökfőzelék, Centrál kelkáposztafőzelék. Egyetlen főzeléket sem tudok megnevezni, amelyet ne szeretnék. (persze, nem a csirizes menzafőzelékekről beszélek). Mindig, amikor külföldön éltem, és hazajártam, ha a család megkérdezte, mi legyen a vasárnapi ebéd, gondolkozás nélkül főzeléket rendeltem. Leggyakrabban finomfőzeléket. (Az egy másik kérdés, hogy az esetek nagy részében nem kaptam, merthogy az olyan snassz..). Azt hiszem, a finomfőzelék is benne lehet a top 3 legjobban utált főzelék között (tökfőzelék, paradicsomos káposzta?), én rajongok érte.

Az új változatomban kicsit elkalandoztam vele, a mártásába (amely alapléből, tejszínből és vajból áll) került friss gyömbér és egy csipet sáfrány, petrezselyem helyett pedig koriander. Szerintem így is finom.

Gyömbéres finomfőzelék

Hozzávalók (2 adag)


20dkg friss, pucolt zöldborsó (1/2kg héjastul)
2 nagyobb új sárgarépa
1 közepes, zsenge karalábé
5dl szárnyas (vagy zöldség) alaplé
két szelet friss gyömbér
csipet sáfrány
1dl tejszín
4dkg hidg vaj
fél csokor korianderzöld

A sárgarépát és karalábét meghámozzuk és egyenletes méretűre felkockázzuk. Feltesszük főni az alaplével, amelyhez hozzáadjuk a gyömbért és a sáfrányt. Kb. 10 perc után hozzáadjuk a zöldborsót, további 5 percig főzzük, amíg a zöldségek megpuhulnak, de még kissé ropognak. Amikor megfőtt, a zöldségeket leszűrjük és letakarva melegen tartjuk. A levéhez hozzáadjuk a tejszínt és közepes lángon kb. felére beforraljuk. Félrehúzzuk a lángról, és apránként hozzákeverjük a hideg vajat. Visszatesszük a zöldségeket és összeforgatjuk, végül gazdagon megszórjuk friss, finomra aprított korianderzölddel.

(Visited 1 599 times, 1 visits today)
Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük