A töröktől: fokhagymás-joghurtos spenót

Újabb kedvencet találtam a töröknél. A Vígszínházzal szemben található Szerájba rendszeresen betérek, és bár a választék (és a tömeg) óriási, mostanában már csak kizárólag egyetlen ételért járok vissza, ez pedig a joghurtos padlizsán, amelyből bármikor, bármennyit képes vagyok megenni, annyira finom. Múlt héten ugyanígy tettem, azonban úgy rendeltem, hogy fél adag padlizsán mellé kíváncsiságból berendeltem fél adagot a mellette virító spenótból. Nem is érhetett volna nagyobb meglepetés. Ha a padlizsánnal nem is vetekszik, valami eszméletlen finom, mind a spenót állaga mind a joghurt sűrűsége szuperül van eltalálva, isteni. A büfében kukoricaszemek találhatóak közötte, amelyeket nem igazán értettem. Nem kellemetlen, de rájöttem, hogy valószínűleg a formában hasonlító fenyőmagot imitálja. Azóta kikísérleteztem házilag, természetesen pofonegyszerű. Egyedül görög (vagy török) joghurtot kell hozzá beszerezni (800Ft az egykilós bödön a GAZI márkájúból, a Lehelen, vagy a Culinarisban szoktam venni), vagy lecsepegtetni.

Fokhagymás-joghurtos spenót

Hozzávalók (2-4 adag)

40dkg friss spenót (megpucolt súly)
25dkg sűrű joghurt (török, görög, vagy lecsöpögtetett)
3 kis gerezd fokhagyma
Olívaolaj
Tetejére: pirított fenyőmag, csípős paprika

A spenótot megpucoljuk, többször átmossuk (nincs annál rosszabb, mint amikor ropog a levelek között a homok). Közepesen vékony metéltre vágjuk. Serpenyőben olajat hevítünk, hozzáadunk két, finomra aprított fokhagymagerezdet. A spenótot rádobjuk, és erős lángos annyi ideig pirítjuk, amíg összeesik, de még nem főtt szét. Edénybe szedjük, amit azonnal jeges vízbe állítunk, hogy a spenót minél gyorsabban lehűljön. A leveleket alaposan kinyomkodjuk. Ez nagyon fontos lépés, ha kihagynánk, a joghurt túl vizessé (és zölddé) válna. Közben simára keverjük a joghurtot a két másik fokhagymagerezddel, amit átpréseltünk. Sózzuk, borsozzuk. A kihűlt spenótot összekeverjük a fokhagymás joghurttal , és megszórjuk pirított fenyőmaggal és csípős paprikával (török szerzemény).

(Visited 411 times, 1 visits today)
Print Friendly

11 hozzászólás

  1. hát ezt nagyonköszi!! tegnap ettem ott vizsga után barátnőmmel. először félve léptem be, még jobban féltem amikor megláttam a padlizsánsalátát. aztán barátnőm példáját követve fele padlizsán, fele spenót verziót próbáltam. ő már rutinos, gondoltam nagy baj nem lehet. hát nem is volt… szétgugliztam a világmindenséget, hogy miféle módon készülnek ezek a finomságok, most pedig szerzek joghurtot valahonnan… 🙂

  2. Valóban, a padlizsán saláta után ez a legfinomabb. No meg az ezme.
    Emlékszem, mikor 95-ben felfedeztem a helyet. Akkor még ázsiai konyhával közösen üzemeltették. Azóta megnőttek, de az ételek minősége ugyan olyan jó, sőt….

  3. Szívből javaslom a recept elkészítését SÓSKÁVAL :)..hiába..a legjobb dolgokat a véletleneknek köszönhetjük:)

    Ma elkészítettem spenótból is, de továbbra is a sóska a befutó!

  4. Megcsináltam, de nem nagy szám. Érdemes összevagdosni a végén a spenótot, ha nem akarsz megfulladni,vagy jó sokáig rágni,annak ellenére, hogy totál puha. Inkább a spenótfőzelékre szavazok, vagy spenótmártásra amit a húsba raksz.

  5. néhány megjegyzés a recepthez:
    1. egy fél napon át csöpögtetem egy gézből készült kis zacsiban a tök mindegy milyen márkájú joghurtot, nem kell hozzá megvenni a drága görög joghurtot, mert így átcsöpögtetve lehet elérni a tökéletes hatást. ja, és ez az alapja a tzadzikinek is.
    2. én is teszek bele egy dobozka csemege kukoricát és egy reszelt répával is feldobom 🙂

  6. adalék a padlizsánhoz:
    én is ettem már törökbe keserű padlizsánt. azért keserű a padlizsán, mert nem pucolják meg, illetve sózás után nem várnak vele eleget, hogy a sós lé kicsöpögjön belőle, ennyi az egész. az én padlizsánom nem keserű…

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.